Sfaturi pentru tinerii farmacisti – Interviu cu un farmacist

Interviu cu un farmacist – Farm. Sp. Andi Horodniceanu

# Fiecare pacient trebuie sa plece din farmacie cu tratamentul dar si cu optimism si cu o stare de bine.

# Farmacistul are nevoie de mentori, mai ales in primii ani de activitate.

# Orice lucru cat de mic schimbat sau imbunatatit – pe plan profesional cat si personal – inseamna sa cresti.

 

Există în viaţă momente mai aglomerate şi momente mai relaxante, momente cand ti se revelează o multitudine de oportunităţi, de lucruri care ar fi frumos să le faci şi de lucruri pe care trebuie să le faci.

Dacă eşti o persoană activă, dornică de evoluţie personală şi profesională vei dori sa preiei orice provocare şi să o faci să devină a ta. Vor fi multe personae care vor dori să îţi cucerească timpul, să te asalteze cu provocări şi să îti pună la încercare talentele. In astfel de situaţii cel mai important este să te întrebi: cat din toate acestea sunt pentru şi despre tine?

Multe propuneri pe care le-ai putea vei primi în cariera ta vor fi datorită faptului că eşti farmacist!

Farmaciştii azi fac parte dintr-o profesie dinamică plină de posibilităţi măreţe. In carieră îţi poţi asuma roluri la care încă nu ajungi să îţi imaginezi. Fii curios şi deschis către oportunităţi profesionale variate şi faţă de colegi. Te vei regăsi des într-un mediu interprofesional, în echipe, organizaţii, mai puţin în practica individuală.

O constantă în cariera ta va fi relaţia pe care ti-o formezi cu profesioniştii din comunitate. Relaţiile pe care ţi le stabileşti sunt foarte importante în tot ceea ce practici, deoarece activitatea farmacistului este corelata într-un fel sau altul de activitatea medicului si a comunităţii. De multe ori emoţiile ce izvorăsc din aceste relaţii pot fi de nemulţumire şi de frustrare în perioadele de lipsa de corelare şi echitabilitate. Insă scopul final al fiecăruia este cel pe care-l serveşte – pacientul.

Absolventă a UMF Grigore T Popa Iasi, Andi Horodniceanu s-a specializat în farmacie clinică, iar apoi în managementul sistemelor de sănătate, managementul riscului şi managementul calităţii. Are experienţă profesională variată: farmacia de circuit închis, farmacia comunitară, a fost inspector şi consilier pe probleme farmaceuitice în cadrul Casei de Asigurari de Sănătate Bacau şi regional manager în cadrul Europharm GSK Romania.

Farm. Sp. Andi Horodniceanu
Farm. Sp. Andi Horodniceanu

 

Andi Horodniceanu este în prezent managerul propriei firme de consultanţă şi management în afaceri.

 

 

 

  • Care a fost visul tău si viziunea asupra profesiei, la inceput de cariera?

Nu se poate povesti despre un vis la inceputul carierei. Poate poti vorbi despre asteptari, despre emotii, despre frici. Teoria inseamna o forma de pregatire, experienta practica este alceva. Nu realizezi ce te asteapta cu adevarat, decat atunci cand esti in fata pacientului si trebuie sa ii indici corect un tratament, sa il faci sa aiba incredere in tine ca profesionist, sa treaca peste neincrederea legata de varsta si implicit peste de lipsa de experienta.

Am ales farmacia ca si pasiune, insa mi-as fi dorit sa fac si medicina. Dar am ales farmacia desi a fost o perioada in care examenul de admitere era destul de dificil si aveai de depasit inca 18-20 de canditati care sperau la acealsi loc . Aceasta era competitia la acel moment

Imi doream sa fiu un farmacist bun. Sa fiu un profesionist bun dar si un om bun. Nu mi-as fi dorit niciodata sa fiu un profesionist bun dar fara acel grad de sensibilitate, fara de care nu poti ajunge la pacient. Pacientul vine la farmacie cu o nevoie. Mai putini sunt cei care vin pentru profilaxie, cei mai multi vin pentru un tratament. Deci deja sunt incarcati negativ. Trebuie sa plece din farmacie cu tratamentul dar si cu optimism si cu o stare de bine.

  • Cine te-a inspirat? Cine te-a ajutat in calatoria ta?

 Am avut sprijinul familiei cand am plecat pe acest drum. M-au incurajat, m-au sustinut si m-au facut sa cred in visele mele.

Toate intamplarile, toti oamenii, toate situatiile contribuie intr-un mod sau altul la evolutia personala. A fost familia , apoi au fost profesorii, au fost colegii, oameni cu care am venit in contact, colaboratori. Fiecare – constient sau nu – au avut o contributie in evolutia mea profesionala si personala.

Avem nevoie de modele. Mai ales cand varsta nu lasa loc experientei. Cand oricum totul pare realizabil si nu vezi neaparat greutatile si piedicile.

La facultate am intalnit iarasi oameni speciali: prof. Cotrau, Ursula Stanescu si multi altii care au stiut sa ne arate calea.

  • Cum percepi profesia de farmacist azi? Cum o percepeai cand ai inceput sa profesezi

Din facultate imaginea farmacistului este diferita de realitate. In facultate totul este vazut prin prisma acelei meserii speciale pusa in slujba pacientului, colaborarea permanenta cu medicul. Cand ajungi sa profesezi te izbesti de realitatea economica, politica , financiara care schimba intr-un oarecare mod imaginea cu care vii din aula.

M-am pregatit in specializarea farmacie clinica. Visam, ca multi alti colegi care au facut aceasta specializare, sa lucrez la patul bolnavului, alaturi de medic cu care sa fac o echipa redutabila. Nu a functionat. Din nefericire in tara noastra acest mod de terapie nu exista, inca.

  • Care sunt valorile tale cele mai importante si cum ti-au influentat acestea, deciziile profesionale?

In primul rand sinceritatea, corectitudinea, sensibilitatea, incapatanarea si ambitia. Toate au fost un melange de valori in care am crezut si in care cred. Chiar daca uneori nu mi s-a raspuns in acealasi fel. Sau mai simplu spus, nu mereu am intalnit oameni care au aceleasi valori.

In acest moment nu practic profesia intr-o farmacie, desi lucrez in acealsi domeniu. Am ajuns in aceasta etapa, plecand din farmacie – cea de circuit inchis apoi in cea de comunitate. Am ales să trec pe rand pe la Casa de Asigurari de Sanatate, apoi sa lucrez intr-o multinationala si azi, sa ajung sa lucrez la propria mea afacere de consultanta si management. Pobabil m-a adus pe acest parcurs dorinta mea permanenta de a invata lucruri noi, de a cunoaste oameni noi si de face lucrurile sa mearga mai bine prin cresterea performantei personale.

  • Care sunt atuurile unui farmacist dupa parerea ta?

Farmacistul are un bagaj mare de informatii necesare pentru a fi in slujba pacientului. Bagajul este facut de cei care te indruma in facultate dar si in activitate in primii ani in care te formezi ca profesionist. Depinde cat vrei sa iei cu tine din acest bagaj. De aceea cred ca, intrand in farmacie, pacientul trebuie sa stie ca profesionistul ii va da sfatul corect si complet.

Perceptiea zilei de azi este diferita. Aspectul comercial puternic a intervenit in formarea specialistului. Uneori sunt asemenea constrangeri comerciale care tind sa sufoce profesia si relatia cu pacientul.

Farmacistul are nevoie de mentori, mai ales in primii ani de activitate. Rar se mai intampla acest fenomen. De regula farmacistii tineri sunt angajati si sunt aruncati in arena pentru a ajunge la un anumit nivel de vanzari, la anumite praguri financiare si nu mai au farmacistul cu experienta langa ei care sa le explice, sa le predea artificii de lucru. In ceea ce priveste relatia cu medicul, aceasta este absolut necesara dar nu intotdeauna este o relatie win-win. Sunt medici care colaboreaza, discuta si se sfatuiesc cu farmacistii. Dar sunt putini si asta chiar cred ca este o pierdere si pentru unul si pentru celalat. O piedere in evolutia si culegerea informatiilor profesionale si indirect o pierdere pentru pacient.

  • Din tot ce ai invatat, ai studiat, daca ar fi sa punctezi un lucru care ti-a fost de folos care ar fi acela?

Dincolo de profesionist, sa fiu om.

  • Care este cea mai buna lectie de viata pe care ai primit-o?

In fiecare zi inveti. Trebuie sa fii deschis pentru asta. Inveti de la toti cei care te inconjoara si cu care vii in contact.

Ar fi neplacut sa trec in revista anumite persoane si sa uit altele. De la fiecare am invatat cate ceva.

  • Daca ar fi sa te intorci in timp, ai mai alege aceasta profesie?  

Probabil as alege aceeasi profesie, doar ca as adauga noi perspective de evolutie profesionala, astfel incat sa ofer servicii profesionale complete si complexe.

Mereu ai dori sa schimbi ceva. Eu asa gandesc. Daca nu mai vrei sa schimbi nimic, te opresti din evolutie. Orice lucru cat de mic schimbat sau imbunatatit- pe plan professional cat si personal – inseamna sa cresti. Asta nu inseamna ca fiecare alegere este una fericita- ar fi prea frumos!- dar chiar si cele care nu te duc acolo unde ai sperat, inseamna o experienta din care inveti.

  • Care sunt punctele slabe ale profesiei?

Tendinta de a transforma profesia noastra nobila in una comerciala.

  • Cum ai evoluat profesional? Care au fost pasii/alegerile inspirate?

Evolutia mea profesionala a avut schimbari de directive si optiuni, pentru ca sunt o persoana dinamica si acest lucru m-a determinat sa caut mereu ceva nou care sa vina in completarea profesiei de farmacist.

  • Ce ai face diferit in cariera ta?

Nu as face nimic diferit. Ci as face mai mult.

Nu stiu. Probabil gandind pentru fiecare situatie in parte, existau abordari diferite cu mai mult succes. Sau care ar fi deschis alte cai. Dar per ansamblu sunt multumita cu deciziile luate. Iar daca au fost situatii cu alte urmari decat cele pe care le scontam, asta e: le-am abordat gresit, nu am avut rezultate. Dar am invatat ceva din ele. Energia trebuie folosita pentru a modifica ce ai in fata ta, nu pentru a gandi ce bine era daca faceam asa sau altfel in acel moment. Momentul este trecut. Acum lucrezi cu consecintele acelui moment.

  • Care este cea mai putin placuta experienta profesionala?

Cand am fost prima data pusa in situatia de a nu sti.

  • Care sunt rolurile pe care le interpretezi pe parcursul unei zile?

Avand firma proprie de consultanta si management, rolurile sunt mult mai multe decat cand eram angajat. Nici unul dintre ele nu se exclude dar se suprapun perfect. Sunt trainer, farmacist, manager, contabil, om de vanzari, cam tot ceea ce presupune sa stii ce se intampla in firma si in functie de agenda pe care ti-ai propus-o.

Incep ziua cititnd toate emailurile, verific agenda si eventual schimb prioritatile in functie de ce mai gasesc in email-uri, de telefoane primite, etc

Citesc neaparat presa, ma informez despre ce se intampla la nivel de antreprenoriat, ce se discuta la MS, ANMDM, EMA, Colegiu, legislatie.

Transmit date importante catre colaboratorii permanenti, fac documentatii de deschidere/relocare farmacii, depozite.

Am zile in care am fixate cursuri. Zile care pentru mine sunt minunate. Ador sa comunic cu oameni noi.

Iar ziua de lucru se ramifica in functie de proiectele in derulare la care lucrez.

  • Ce te motiveaza sa mergi inainte?

In primul rand ma motiveaza sa nu imi dezamagesc colaboratorii, sa invat cat mai mult, sa fac lucrurile cat mai bine!

  • Ce ti-ai fi dorit sa stii cand erai la inceput de drum?

Ca trebuie sa fii atent la ceea ce este in jurul tau si ca nuantele de gri si alte culori trebuie sa existe. Nu este doar alb si negru, nici doar bine sau rau.

  • Ce sfat le-ai da celor care sunt la inceput de drum sa faca/sa nu faca?

Doar atat: ceea ce fac sa o faca cu pasiune, sa respecte relatia cu pacientul si cu toti ceilalti participanti la viata lor profesionala, sa nu fie tributari unor cutume, sa exploreze modalitati noi in profesie si in general sa nu fie pesimisti. Sa faca si cu sufletul orice incep sa faca.

Intrebari fulger:

  • Care este ritualul tau zilnic?

Imi place mult timpul in care imi beau cafeaua in linistea dimineatii, sa ma umplu de verdele gradinii si de culoarea florilor. Sa ma bucur de primele raze de soare si de catelul care sta fericit si protector la picioarele mele, sa discut cu sotul meu despre planurile zilei care incepe.                                                                        

Apoi ma pregatesc de treaba si incerc sa pastrez cu mine senzatiile diminetii.

  • Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit in cariera ta?

Sa ma deschid pentru lucruri noi.

  •   Cine te inspira in prezent?

Pe primul loc este familia. Si chiar daca pare un pic altfel, ma inspira tineretul cu care intru in contact cand tin cursuri, cei cu care fac diferite proiecte. Ma inspira, imi dau idei de a mai incepe altceva, de a perfection ceva existent, de a face fata hatisului de probelme pe care orice om trebuie sa le rezolve, chiar daca sunt profesionale sau personale.

###

Felicitări pentru alegerea acestei profesii care iţi va oferi un număr mare de oportunităţi de dezvoltare profesională.

Fii deschis atunci cand oportunităţile bat la uşă, vei avea multe oportunităţi neaşteptate de-a lungul carierei! Unele te pot surprinde altele te pot provoca, ai mereu clar în minte toate perspectivele ce acestea ţi le oferă: unele iţi pot schimba destinul!

 ###

Vă mulţumim pentru interesul arătat! Dacă aţi găsit acest interviu util, interesant sau inspiraţional, vă invit să ne lasaţi comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte interviuri şi pastile de inspiraţie alăturaţi-vă comunităţii profesioniştilor din sănătate, urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

ORICINE POATE DEVENI INSPIRATIE PENTRU CEI DIN JUR! VREM SA AFLAM POVESTEA TA!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.