CURIOZITATEA – critieriu de angajare

curiosityPotrivit literaturii de specialitate, oamenii cu trăsături puternice de curiozitate sunt, în general, mai creativi și mai buni in gestionarea si  rezolvarea problemelor. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că oamenii curioși sunt mai calificați pentru a ocupa locuri de muncă complexe și pentru a-și dezvolta mai repede abilitățile.

Temele si cartile citite sunt o dovadă a gradului de curiozitate al unui individ și evidentiaza dedicarea pentru învățarea continuă. O persoană curioasă este mai potrivită pentru a fi angajată. Valoarea  curiozitatii umane pentru învățare este un instrument important pentru succesul profesional.

Noi cercetări arată că oamenii curioși oferă o gamă largă de beneficii angajatorilor. Angajații curioși pot face mai puține erori de luare a deciziilor. Ei sunt mai atenti  si nu actioneaza fara sa verifice ceea ce urmeaza sa faca. Persoanele curioase văd situațiile dificile mai creativ.

Studiile au acociat curiozitatea cu mai puține reacții defensive la stres și reacții mai puțin agresive la provocare. În general, curiozitatea naturală este asociată cu o performanță mai bună a locurilor de muncă. Lucrătorii inchizitori fac mai multe sugestii constructive pentru implementarea soluțiilor pentru a rezolva în mod creativ problemele apărute la locul de muncă.

Group of people holding question mark iconsCuriozitatea este acea particularitate interactivă a unei ființe prin care își explorează spontan mediul și caută schimbări în structura sau dinamica acestuia. Probabil majoritatea viețuitoarelor sunt curioase pentru a supraviețui, dar omul a ridicat curiozitatea la rang de calitate fundamentală și o pune la baza tuturor conexiunilor și implicărilor proprii. 

Tipuri de curiozitate:

 • Curiozitatea de sine  duce la căutarea tuturor variantelor plăcerii pe care individul și le poate oferi, sau mai duce în cazul unei curiozități elevate la actul creativ, la căutarea acelor stări mentale și gestuale proprii care produc schimbări în sine, în semeni sau în ambient. Cea mai subtilă și complicată curiozitate exersată sistematic asupra sinelui duce la cunoașterea de sine, iar cunoașterea de sine poate atenua și până la urmă chiar înlătura mulțimea curiozităților și implicărilor îndreptate spre exterior.
 • Curiozitatea aplicată celorlalti coroborată cu actul de relaționare generează spațiul social al mulțimii influențelor și dependențelor care definesc rețeaua socializantă a umanului. Curiozitatea socializată produce relațiile lucrative și afective, ea declanșează iubirile, repulsiile și alte atracții sau respingeri care asortează agregatul sociointeractiv. Tot curiozitatea socială creează domeniile exprimării umane cooperante sau conflictuale, ea dă impuls către umanizare sau dezumanizare prin consecințe.
 • Curiozitatea aplicată universului este cea mai bogată în rezultate surprinzătoare, interesante și utile. Întreaga cunoaștere fenomenală se poate pune pe doi piloni fundamentali, anume criteriul supraviețuirii și curiozitatea.

businessmanCând se stimulează curiozitatea, există o activitate crescută în circuitul creierului legată de recompensă, un circuit care se bazează pe dopamina. Interacțiunile dintre sistemul de recompensă și hipocampus au pus creierul într-o stare în care individul este mai probabil să învețe și să păstreze informații.

Curiozitatea poate fi, de asemenea, parte a unei vieți mai performante.

Beneficiile curiozității:word-benefits

 • Mai puține erori de luare a deciziilor. Atunci când există curiozitate, persoanele sunt mai puțin susceptibile de a deveni victime ale prejudecăților de confirmare. Cu alte cuvinte, este mai puțin probabil ca aceștia să caute informații care susțin convingerile lor, mai degrabă decât informații care le dovedesc greșite. Prin curiozitate, este mai puțin probabil ca indivizii să facă judecăți ample și oameni stereotipali.
 • Mai multe inovații și schimbări pozitive în ambele locuri de muncă creative și noncreative. Încurajarea oamenilor de a fi curioși îmbunătățește adesea viața profesională. Cei care sunt curioși privesc situațiile dificile de lucru mai creativ. Curiozitatea este asociată cu reacții mai puțin defensive la stres și reacții mai puțin agresive la provocare. Angajații au, de asemenea, performanțe mai bune atunci când sunt curioși.
 • Reducerea conflictului de grup. Curiozitatea încurajează angajații dintr-un grup să înțeleagă perspectivele altora. Ei tind să se intereseze mai degrabă de ideile altora decât să se concentreze singuri asupra lor. Acest lucru creează un grup care funcționează mai bine împreună și, în cele din urmă, obține rezultate mai bune. Există, de asemenea, o scădere a conflictului.
 • O comunicare mai deschisă și o performanță mai bună a echipei. Angajații cu niveluri mai ridicate de curiozitate împărtășesc mai ușor informațiile și ascultă mai atent.

Cum stimulezi si incurajezi curiozitatea?

Totul trebuie pus la îndoială

 •  Ca un prim pas, chestionarea – de la motivul pentru care ceva întotdeauna a fost făcut un anumit motiv, de ce un lider deține o anumită viziune – ar trebui să fie recompensat pozitiv.
 •  Răsplătește-ți angajații pentru abordarile provocatoare și vin-o cu noi modalități de a face lucrurile mai attractive, mai ofertante. A pune întrebări este primul pas în descoperire și creativitate.

Încurajeaza observarea

 • Începe să examinezicomportamentul clienților – ceea ce îi face să cumpere ceva sau de ce nu mai sunt atrasi de ceea ce le oferi.
 • Liderii trebuie să incurajeze observația

Căuta noi perspective

 • Oamenii pot fi prea timizi sau intimidați pentru a-și face auzită vocea. Creaza o platformă care să susțină noi perspective și să deschida noi idei și critici. “Cat timp va incurajati angajatii sa fie  curiosi și ii sustineti sa isi  exprime curiozitatea in fiecare zi, nu numai că stimulați inovația și productivitatea, ci vă îmbunătățiți bunăstarea.,,

Albert Einstein, care a spus că nu are alte talente decât să fie curios.

Surse foto: aici, aici, aici, aici, aici, aici

###

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.