De ce sa (nu) iti faci acasa dezinfectant pentru maini?

Coughing person flat character illustration Premium VectorFolosim produs dezinfectant sau apa si sapun?

 

Răspândirea rapidă a coronavirusului (sau COVID-19) îi face pe oamenii din intreaga lume să goleasca rafturile de produse pentru dezinfectare a mâinilor. Dacă încercați să cumparati astfel de produse online si inca gasiti stocuri disponibile, este doar noroc!
Gelurile au dispărut, șervețele sunt aproape epuizate si ele. Rețetele pentru a-ți face propriul dezinfectant de mâini acasă pentru a lupta cu COVID-19 fac furori.
Așadar, nu este de mirare că au apărut rețete pentru versiuni de dezinfectant facut in casă, inclusiv dezinfectanți de mâini folosind chiar vodka (!!!!), care NU sunt nici eficace nici eficiente.
Oamenii sunt încurajați să se spele pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde sau să folosească dezinfectantul de mâini pe baza de alcool  pentru a ajuta la combaterea virusului, dar magazinele din toată țara au rămas fără dezinfectant, iar oamenii sunt ingrijorati pentru ca dezinfectantii facuti  acasă nu sunt la fel de siguri de utilizat.

Lipsa și limitele de cumpărare au determinat oamenii să-și confecționeze propriul dezinfectant de mâini folosind rețete de pe Twitter, Reddit, Pinterest, nenumărate bloguri etc. Dar doar pentru că aceste rețete există nu înseamnă că ar trebui sa fie si urmate.

Formula corecta

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și FDA au emis instructiuni clare pentru spalarea corecta a mainilor si pentru fabricarea de dezinfectanti speciali, informatii care sunt destinate profesioniștilor din domeniul sanatatii, nu consumatorului. Instrucțiunile oficiale ale OMS impliă alcool denaturat sau alcool izopropilic, glicerol (cunoscut și sub numele de glicerină), peroxid de hidrogen și apă distilata. Trebuie să se măsoare concentrația de alcool în produsul final folosind un alcoolometru pentru a se asigura că este eficientă pentru a ucide germenii și pentru a fi sigur de utilizat.
De asemenea, rețeta nu recomandă includerea unor coloranți, uleiuri esențiale sau altor parfumuri, deoarece acestea ar putea provoca un răspuns alergic – o mulțime de rețete pentru acasa apelează la uleiuri esențiale pentru a masca mirosul de alcool. Hand sanitizer in flat design Free Vector

Pe 20 martie, FDA a lansat liniile directoare temporare pentru farmaciști și alți producători pentru a face dezinfectant in laborator. Sub recomandarea sa, trebuie să utilizați ingrediente de calitate farmaceutică, să testați nivelul alcoolului în produsul final și să etichetați formula finită. FDA recomandă formula OMS și răspunde că adăugarea de ingrediente active sau inactive suplimentare (cum ar fi gel de aloe vera sau uleiuri esențiale) „poate afecta calitatea și puterea produsului”.

 

Motive pentru care sa NU iti faci acasa dezinfectantul pentru maini:

  • OMS, CDC, FDA, recomandă spălarea mâinilor cu folosind dezinfectant doar in cazul in care nu  aveți acces la apă și săpun.
  • oamenii au inceput sa isi fabrice dezinfectant pentru mâini la domiciliu, dar nu au informații verificabile despre metodele utilizate pentru prepararea acestor produse și dacă sunt sigure pentru utilizarea pe pielea umană.
  • Experții avertizează că fabricarea de produse dezinfectante de mâni este mai dificila decât pare. Dacă nu obțineți concentrarea corectă, veți obtine ceva care este ineficient sau este prea concentrat si poate leza tegumentele.

Chiar dacă urmați rețeta respectivă, o puteți încurca. Amestecându-l acasă, nu puteți controla modul în care alcoolul se diluează în produsul final. Dacă nu utilizați suficienta glicerina (sau gel de aloe), produsul obtinut va usca pielea, ceea ce poate provoca crăpături sau sângerare (același lucru este valabil dacă vă turnați alcool pe piele).
Dar dacă nu folosiți suficient alcool, produsul final nu va fi la fel de eficient pentru a ucide germenii ca și produsele de dezinfectare a mâinilor cumpărate din magazin – ceea ce îl face practic inutil, potrivit unor experți. Puteți, de asemenea, să vă contaminați lotul cu bacterii nefolosind instrumente curate, pentru a-l amesteca.
Farmaciștii sunt cei care sunt familiarizați cu standardele și metodele de preparare ale produselor medicamentoase, astfel ca un dezinfectant pentru maini elaborat de catre farmacisti in laboratorul farmaciei este cea mai buna optiune.

 

Deci, ce ar trebui sa faci?

How to use hand sanitizer infographic Free VectorSpalati-va mainile. Ambele organisme CDC și OMS sunt de acord că acesta este cel mai bun lucru pe care îl puteți face chiar acum pentru a vă proteja, fie de coronavirus sau de orice altceva. Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde, de multe ori pe zi – după ce folosiți toaleta, înainte și după ce mâncați, înainte și după ce pregătiți mâncarea și în multe alte situatii.
De asemenea, evitați să vă atingeți fața în general, dar mai ales cu mâinile murdare. Cea mai mare parte a ceea ce atingeți pe parcursul zilei este acoperită de germeni și dacă vă atingeți mucoasele (buzele, nasul, ochii) puteți răspândi virușii și bacteriile.
Nu va sfătuim, dar dacă sunteți hotărât să vă faceți propriul produs de dezinfectare a mâinilor (și puteți găsi ingredientele pentru a face acest lucru), asigurați-vă că utilizați ingredientele potrivite, formula corectă și măsurați concentrația de alcool la sfârșit .

Ce tip de alcool sa utilizam? Alcool izopropilic sau alcool etilic?

Printre discutiile pro si contra referitoare la compozitia dezinfectantului pentru maini facut acasa, apare referire concentratia si tipul Realistic style of hand sanitizer Free Vectoralcoolului folosit

Alcoolul atacă și distruge învelisul proteic care înconjoară unele virusuri, inclusiv coronavirusuri. Acest invelis este vital pentru supraviețuirea și înmulțirea virusului. Însă un produs pentru dezinfectarea mâinilor trebuie să aibă cel puțin 60% alcool pentru a ucide majoritatea virusurilor.
S-a constatat, de asemenea, că gelurile de mâini cu mai puțin de 60% alcool sunt mai puțin eficiente în uciderea bacteriilor și a ciupercilor și pot reduce doar creșterea germenilor decât să le ucidă în mod direct.
Alcoolul izopropilic, în special în soluțiile de concentractie intre 60% și 90% alcool cu ​​10 – 40% apă purificată, are efect antimicrobian, efect împotriva ciupercilor și virusurilor. Odată ce concentrația de alcool scade sub 50%, utilitatea pentru dezinfectare scade brusc.  Concentrațiile mai mari de alcool nu garantează proprietăți bactericide, virucide sau fungicide mai pronuntate.
Prezența apei este un factor crucial în distrugerea sau inhibarea creșterii microorganismelor patogene in formula cu alcool izopropilic. Apa acționează ca un catalizator și joacă un rol cheie în denaturarea proteinelor membranelor celulare. Soluțiile cu alcool 70% pătrund pin peretele celulei, ceea ce face ca membrana sa devina permeabila si asfel se coagulează proteinele și, prin urmare, microorganismul moare. Conținutul suplimentar de apă încetinește evaporarea, creșterea timpul de contact și îmbunătățeste efectul. Concentrațiile de alcool izopropilic peste 91% coagulează proteinele instantaneu. În consecință, este creat un strat protector care protejează alte proteine ​​de coagulare ulterioară.
Majoritatea dezinfectanților și dezinfectanților de mâni folosesc alcool izopropilic sau alcool etilic.

         Etanolul este un virucid eficient, împotriva virusurilor precum herpesul și gripa, și alcoolul izopropilic este și mai eficient împotriva bacteriilor.
Etanolul este de obicei utilizat în concentrații de 70%, deoarece concentrațiile mai mari se evaporă prea repede, iar concentrațiile mai scăzute nu sunt la fel de eficiente.
Într-un studiu realizat asupra eficienței unei solutii pe baza de etanol comparativ cu tampoanele cu alcool izopropilic în reducerea contaminării bacteriene a diafragmelor stetoscopului, experții în domeniul sănătății au descoperit că o curățare cu tampoane cu etanol și cu alcool izopropilic au redus în mod semnificativ coloniile bacteriene (cu 92,8% și, respectiv, 92,5%), dar niciuna dintre ele nu a fost superioară statistic.
Using hand sanitizer explanation illustrated Free VectorCu toate acestea, este important să rețineți că eficacitatea privind igienizarea mâinilor  folosinf produse pe baza de alcool  depinde de care și cât de mult este utilizat produsul, tehnica adecvată și consistența utilizării. Există, de asemenea, situații în care aceste produse nu sunt ideale, de exemplu, în prevenirea răspândirii anumitor infecții sau când mâinile sunt foarte murdare și încărcarea bacteriană este prea mare.

 

###
Pentru informatii sau suport nu ezitati sa ne scrieti

 

 

Surse foto: aici, aici, aici, aici, aici

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.