Codurile CIM la Medicamentele din Romania
Ce este Codul CIM?
Codurile CIM (cod identificare medicament) sunt coduri de identificare a medicamentelor care sunt eliberate și gestionate de catre ANMDMR (Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România). Acesta este unic pentru fiecare medicament, astfel in acest fel nu pot exista doua medicamente care au acelasi cod CIM, chiar daca sunt echivalente. Toate medicamentele încep cu “W”, iar testele de insulină încep cu “T” urmat de 8 cifre. Cifrele aferente codului CIM sunt aleatorii, metoda prin care aceastea sunt alocate unui anumit medicament fiind un consens necunoscut de publicul larg intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si ANMDMR. Toate aceste coduri se regasesc in Catalogul Public National al Preturilor, iar o parte din aceastea si in CANAMED (Catalogul national al preturilor medicamentelor autorizate de punere pe piata in Romania).
Cum se obtine si cine elibereaza codul CIM?
Codurile CIM sunt eliberate de catre ANMDMR aleator doar acelor medicamente care au fost aprobate pentru a fi puse pe piata din Romania. O data eliberata Autorizatia de Punere pe Piata, medicamentului i se aloca din oficiu un cod CIM fara a mai fi nevoie de depunerea altor docuemente in vederea obtinerii acestuia.
Care este legatura dintre codul CIM, pretul medicamentului si compensarea?
In conformitate cu Ordinul 368 din 28 martie 2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, pentru obtinerea de pret atat in Catalogul Public National de Preturi cat si in CANAMED, medicamenetul trebuie sa aiba alocat inainte de toate un cod CIM. Cererea privind aprobarea preturilor unui medicament disponibil pe baza de prescriptie medicala se depune de catre compania producatoare sau reprezentanta acesteia in Romania, si in cazul in care documentatia este completa, ordinul privind aprobarea preturilor se emite in termen de 90 de zile de la depunerea cererii.
Conform Ordinului mai sus mentionat CANAMED este un catalog care cuprinde preţurile maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România, care pot fi utilizate/comercializate de către deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii acestora, distribuitorii angro şi furnizorii de servicii medicale şi medicamente pentru acele medicamente care fac obiectul unei relaţii contractuale cu Ministerul Sănătăţii,casele de asigurări de sănătate şi/sau direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, iar Catalogul public naţional al preţurilor este un catalog care cuprinde preţurile maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România, aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii. Aceste preţuri pot fi utilizate în vederea comercializării pe teritoriul României doar în măsura în care nu fac obiectul Catalogului naţional al preţurilor medicamentelor, CANAMED.
Astfel, CANAMED cuprinde preturile utilizate de CNAS si Ministerul Sanatatii pentru decontari. Pretul care se aproba in aceasta institutie publica trebuie sa fie mai mic sau egal cu cel mai mic pret al aceluiasi medicament din lista celor 12 tari de referinta. Catalogul Public cuprinde preturile folosite pentru comercializarea in afara sistemului public. Este disponibil pe site-ul Ministerului Sanatatii si poate fi accesat de tarile care iau pretul din Romania ca referinta. Indiferent de tipul medicamentului, pretul din Catalog este egal cu media aritmetica a celor mai mici 3 preturi ale aceluiasi medicament din lista celor 12 tari de referinta. Aceste tari sunt:
- Republica Cehă
- Republica Bulgaria
- Republica Ungară
- Republica Polonă
- Republica Slovacă
- Republica Austria
- Regatul Belgiei
- Republica Italiană
- Lituania
- Spania
- Grecia
- Germania
In cazul medicamentelor imunologice preţul propus de deţinătorul APP trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu media aritmetică a celor mai mici 3 preţuri ale aceluiaşi medicament din lista ţărilor de comparaţie. Dacă medicamentul are preţ înregistrat doar într-o singură ţară din lista de comparaţie sau, după caz, doar în ţara de origine, preţul propus de deţinătorul de APP trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu preţul din ţara respectivă. Dacă medicamentul nu are preţ înregistrat în niciuna din ţările de comparaţie şi nici în ţara de origine, se aprobă preţul propus de către deţinătorul de APP.
Odata aprobate, preturile sunt incluse in CANAMED si Catalogul Public fiind aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Preturile din cele doua cataloage se actualizeaza anual de catre Ministerul Sanatatii, iar pentru efectuarea acestei corectii este luat in considerare cel mai recent curs mediu de schimb valutar al BNR stabilit pentru trimestrul al treilea.
Preţurile supuse aprobării ministerului sunt preţurile de producător, adică preţul CIP (Carriage and Insurance Paid to – transport şi asigurare plătite până la locul de destinaţie convenit) conform clauzelor internaţionale de comerţ INCOTERMS 2000 stabilite de Camera Internaţională de Comerţ de la Paris.
In ceea ce priveste compensarea medicamentelor, pot fi compensate doar acele medicamente care au fost listate in CANAMED. CANAMED este aprobat prin ordin al ministrului sănătății, elaborat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și metoda de calcul pentru sublistele A, B, D și C – secțiunile C1 și C3 din sublistă se aprobă prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În listă se cuprind prețurile de referință aprobate prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Pentru medicamentele autorizate, care au primit preț și au fost listate în CANAMED, deținătorul de autorizație de punere pe piață este obligat să asigure medicamentul pe piață în cantități suficiente pentru asigurarea nevoilor de consum ale pacienților, de la data avizării prețului.
Cum se calculeaza pretul medicamentelor?
Pretul medicamentelor care se elibereaza in farmacii fara reteta medicala este stabilit liber, de catre producatori, care au in vedere regulile comertului liber, in ceea ce priveste cererea si oferta. Pe de alta parte insa, preturile medicamentelor care se elibereaza pe baza de reteta sunt stabilite de catre Ministerul Sanatatii. Preturile stabilite de Ministerul Sanatatii pentru aceste medicamente sunt cele de producator. Pana la pretul final pe care pacientul il vede in farmacii, se adauga marja de distributie si marja de farmacie.
Un medicament are pretul initial dat de producator, care ajunge la distribuitor (pret cu ridicata) si, in final, la farmacie (pret cu amanuntul, include TVA). In functie de pretul de producator, distribuitorul poate adauga un anumit adaos maxim, la fel si in functie de pretul de distribuitor rezultat, farmacia poate adauga un anumit adaos maxim.
Adaosurile reglementate sunt:
- Cand pretul producatorului este mai mic de 50 de lei, adaosul distribuitorului poate fi maxim de 14%. Adaosul farmaciei poate fi de maxim 24% pentru produsele intre 0 si 25 de lei si de maxim 20% pentru produsele intre 25 si 50 de lei.
- Cand pretul producatorului este intre 50-100 lei, adaosul distribuitorului poate fi de maxim 12%, iar cel al farmaciei de 16%.
- Cand pretul producatorului este intre 100-300 lei, adaosul distribuitorului poate fi de maxim 10%, iar cel al farmaciei de 12%.
- Cand pretul producatorului este mai mare de 300 lei, adaosul distribuitorului poate fi de maxim 30 de lei, iar cel al farmaciei de 35 de lei.
In cazul medicamentelor generice pretul reprezinta 65% din pretul medicamentului inovator la momentul intrarii primului medicament generic (dupa pierderea patentului). Pretul avizat al medicamentului generic nu poate depasi aceasta valoare. Dupa intrarea primului medicament generic, pretul medicamentului inovator (din CANAMED) va scadea cu 35%. In ceea ce priveste medicamentu; biosimilar, acesta reprezinta 80% din pretul medicamentului biologic la momentul intrarii pimului biosimilar (dupa pierderea patentului). Pretul avizat al medicamentului biosimilar nu poate depasi aceasta valoare. Dupa intrarea primului mediament biosimilar, pretul medicamentului biologic (din CANAMED) va scadea cu 20%.
Acest articol a fost redactat de Farm. Luana Faliboga
Sursa foto: aici
###
Pentru mai multe informatii sau daca aveti nevoie de suport nu ezitati sa ne scrieti!