Farm. Sorina AURICA

# Investeste în sănătate!
# Investeste in tine!
# Fiecare farmacist tinde catre propriul sau maxim.
Un farmacist cu o experienta profesionala care se apropie cu pasi repezi varsta majoratului, Sorina lucreaza de peste 17 ani in diferite ramuri ale sectorului farmaceutic, iar din pasiune si dintr-o motivatie interioara puternica, a ales sa continuie acest manifest pentru sanatate intr-un alt mod. In 2015 a pus bazele unei asociatii care promovează sănătatea si educatia in sanatate, Asociatia Investeşte în Sănătate. Inca de la primele discutii cu Sorina, se observa cu usurinta ca una din valorile in care crede si care ii ghideaza existenta este credinta. Credinta ne face mai puternici, ne ajuta sa depasim obstacolele, credinta este baza unei etici profesionale si morale sanatoase.
- Fiecare dintre noi are un parcurs profesional diferit, liber ales, povesteste-ne de ce ai ales sa construiesti o organizatie non-profit, in aceasta lume capitalista in care traim si care ne absoarbe pe toti si ne imbie catre profit?
Mi-am inceput cariera in anul V din facultate lucrand, initial ca asistent de farmacie. A fost un prim contact, destul de socant cu lumea reala. Cu oamenii reali. Oameni cu probleme de sanatate grave, cu afectiuni cronice, batrani care nu aveau bani sa isi cumpere medicamentele, mame cu copii grav bolnavi, veterani care abia isi duceau batranetile. Experienta mea in farmacie a mai continuat inca 3 ani ca farmacist, apoi inca 4 ani ca farmacist sef. In tot acest timp, nu am avut cum sa nu imi imprim, sa nu imi inradacinez in mine insami durerea, boala, suferinta oamenilor. Am simtit nevoia lor de empatie, de compasiune, de informare, de sustinere. Aceasta samanta a dorintei de a face mai mult pentru oameni este de mult si acum 2 ani a fost plantata pentru a lua nastere acest proiect de suflet: Asociatia Investeste in Sanatate. Si asa mi-am gasit vocatia, aceea de a promova sanatatea.
- De ce te-ai gandit ca un asemenea demers ar putea gasi ecou? Cum ti-a schimbat acest lucru perceptia despre profesia de farmacist?
Am ales sa construiesc o organizatie non-profit pentru a sustine si promova sanatatea sub toate aspectele sale si educatia in sanatate.
Consider ca sensibilitatea si empatia ne apropie de oameni. Indiferent in ce domeniu am lucra, sunt de parere ca nu trebuie sa uitam ca suntem oameni, lucram pentru oameni si in folosul oamenilor.
Cu atat mai mult am inteles cat de importanta este sanatatea si prin prisma experientilor profesionale ulterioare. In ultimii 10 ani am lucrat in zona comerciala a industriei farmaceutice am coordonat departamentul de achizitii de medicamente din diferite companii. Fiind interfata intre companii si autoritati si respectiv, intre companii si producatorii si distribuitorii de medicamente, am patruns intr-un alt cerc al realitatii, mi-am largit imaginea de ansamblu asupra acestui domeniu al sanatatii.
Astfel ca avand o viziune ampla a tot ce inseamna sanatatea si industria farmaceutica, am ales sa contribui printr-un proiect personal care a adunat si arezonat cu ati profesionisti din domeniul sanatatii si astfel s-a creat Asociatia Investeste in Sanatate.
- Dupa parerea si experienta ta, a ajuns profesia de farmacist la implinirea desavarsita ? Am ajuns oare la un maxim al profesiei de farmacist?
Milenii la rand, spiterii au facut echipa buna cu doctorii si au fost in slujba oamenilor. I-au sfatuit, le-au preparat potiuni, le-au supravegheat tratamentele. E drept ca vremurile s-au schimbat, industria si tehnologia au avansat, s-au dezvoltat, au aparut medicamente care au schimbat soarta omenirii si au crescut speranta de viata a oamenilor, dar, oarecum, privind in linii generale, rolul farmacistului in societate a ramas acelasi. El este in continuare, in cele mai multe cazuri, primul la care ajunge pacientul, el este in continuare in slujba pacientului prin tot ceea ce face si asta, indifferent de ramura in care lucreaza. Daca ar fi sa reprezentam grafic evolutia profesiei de farmacist, nu as alege un grafic care sa aiba un punct de maxim, ci mai degraba unul care ar duce cu gandul la o continua evolutie. La urma urmei, fiecare etapa este buna, caci aduce cu sine schimbarea, iar schimbarea inseamna invataminte noi, lectii noi, o alta perspectiva.
Asa ca, fiecare zi este un maxim al profesiei de farmacist.
Cat despre fiecare individual, ca si in viata, si in sfera profesionala,in functie de aptitudinile si de personalitatea sa , fiecare farmacist tinde catre propriul sau maxim.
- Spune-ne despre un moment care a determinat o constientizare si cum ti-a influentat acel moment existenta?
Recunosc ca, dupa terminarea facultatii nu am avut clar in minte un anumit parcurs. Nu stiu daca am ales, mai degraba am urmat o cale batatorita, aceea a unui debut in farmacie, dupa cum am povestit deja. Mi-am descoperit astfel abilitatile de comunicare, de coordonare si de impletire a perspectivei profesionale cu cea de business, lucruri care m-au propulsat si mi-au fost de mare folos in urmatoarea etapa, aceea de coordonare in mod etic si deontologic de activitati comerciale. Toate acestea mi-au oferit o privire de ansamblu clara asupra sectorului farmaceutic.
Pot spune ca sunt un om, un farmacist cu o viziune si o misiune clara , aceea de a promova sanatatea , de a fi mai aproape de oameni. Sunt un farmacist despre care se poate spune ca a avut o ascensiune si o cariera frumoase, dar, totusi, ajunsa aici, sunt recunoscatoare pentru toate experientele profesionale, pentru cunostintele accumulate pas cu pas , insa, totodata , dincolo de cifre, realizari, descoperiri stiintifice, o spun raspicat: tot ceea ce conteaza sunt oamenii. Nu cred ca putem afla un maxim in prezent ignorand unul din trecut. Eu sunt de parere ca, indifferent de domeniul in care lucram, latura umana este deopotriva la fel de important ca cea tehnica. Iar, ca farmacisti, lucram cu oamenii, atat ca si corpuri fizice, dar si ca fiinte emotionale.
Si, sa nu uitam, sanatatea este un rezultat al armoniei interne. Maximul catre care tind este acela al maximizarii experientei personale si profesionale si a-i da un sens prin programele sustinute de Asociatia Investeşte în Sănătate. Conteaza sa facem lucruri unii pentru ceilalti, sa ne sustinem reciproc, sa ne dam sanse, conteaza sa construim cu oameni, pentru oameni si in folosul oamenilor. Si atunci orice facem va dainui. Trecand dincolo de profesia de farmacist, pentru a transmite acest mesaj umanist, mi-am extins educatia invatand cum sa fiu blogger, speaker motivational, consilier de dezvoltare personala, trainer, communicator in domeniul sanatatii. Am participat la diferite conferinte, am sustinut ateliere de dezvoltare personala si mai presus de toate, am sustinut o continua pledoarie pentru sanatate ca si concept integrativ.
- Daca ar fi sa dai un sfat, care ar fi acela?
Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!
- Cum integrezi pasiunea in viata de zi cu zi? Mai este timp pentru a avea pasiuni?
Timpul este o resursa finita si este prieten si dusman. Intotdeauna este timp pentru lucrurile care ne plac, ne pasioneaza. Mie imi place sa scriu, sa citesc, sa ascult muzica. Sunt o fire boema careia ii place sa aiba timp pentru toate acestea. Lucruri simple, de altfel, dar aducatoare de bogatii si bucurii. Fara ele nu se poate!
- Care sunt planurile tale de viitor? Ce ti-ai propus pe termen mediu si lung?
Viitorul se construieste azi. Sunt o vizionara, in tot ceea ce fac, am o structura in minte, planificarile sunt necesare, chiar daca uneori vremurile fac sa schimbam dinamica faptelor. Ceea ce imi doresc pentru mine omul Sorina, este sa fiu un om mai bun, mai deschis, mai informat, mai cultivat, mai aproape de Dumnezeu si mai aproape de oameni. Concret, mi-am propus ca Asociatia Investeşte în Sănătate sa fie implicata si sa dezvolte un numar cat mai mare de programe educationale si de promovare a sanatatii. Iar pentru asta este nevoie de finantare, caci bunele intentii nu sunt suficiente. In plan, in urmatorul an sunt planificate 2 actiuni generatoare de finantare si anume: accesarea unor granturi/ fonduri UE si punerea pe roate a unui parteneriat de business care sa sustina asociatia.
- Daca cineva va dori sa te contacteze sa iti puna cateva intrebari?
Orice canal de comunicare este binevenit, insa a ne cunoaste, a discuta fata in fata, a ne da mana este cel mai bun mod de a comunica.
Intrebari fulger:
- Care este ritualul tau zilnic?
Trezit la 6:30, rugaciunea de dimineata, cafeaua si micul dejun pe ritmuri de Pachelbell, Canon in D, planificarea activitatilor din ziua respectiva. 15 min pentru mine, un moment de constientizare a naturii si toate pe fondul unei recunostinte de a fi, de a exista, de a ma bucura de inca o zi din viata mea. Azi este doar azi.
- Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit in cariera ta?
Sa fiu deschisa la oportunitati!
- Cine te inspira?
Oamenii care isi ajuta semenii, fara asteptari, fara a iesi la rampa, pur si simplu din nevoia lor de a darui din ceea ce sunt, din ceea ce au.
###
Vă mulţumim pentru interesul arătat! Dacă aţi găsit acest interviu util, interesant sau inspiraţional, vă invit să ne lasaţi comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte interviuri şi pastile de inspiraţie alăturaţi-vă comunităţii profesioniştilor din sănătate, urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.
ORICINE POATE DEVENI INSPIRATIE PENTRU CEI DIN JUR! VREM SA AFLAM POVESTEA TA!