Adevarul din spatele suplimentelor alimentare
Piaţa din România a medicamentelor fără prescripţie medicală, a suplimentelor alimentare şi dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală (OTC) a atins, în 2017, o valoare de 3,104 miliarde de lei, în creştere cu 18,8% faţă de anul precedent, arată datele unui raport de specialitate.
Mulți adulți utilizează produse din plante și alte suplimente alimentare pentru ameliorarea bolilor și pentru menținerea sănătății; vânzarea acestora a atins miliarde de la nivel mondial.

Un număr mare de persoane utilizeaza suplimente alimentare, sperând să obțină o imbunătățire a stării de sănătate, să amelioreze afecțiunile de care suferă și să încetinească procesul de îmbătrânire. Gama uriașă de suplimente alimentare disponibile și mesajele conflictuale din mass-media pot lăsa unele persoane confuze în privința utilizării suplimentelor alimentare.
Cât de mult știți despre eficacitatea și siguranța produselor din plante și suplimentele alimentare?
Termenul “supliment alimentar” descrie o categorie largă și diversă de produse. Suplimentele alimentare nu sunt medicamente și nici nu ar trebui să fie considerate substitut alimentar.
Este dificil să-ți dai seama ce și cum să alegi dintre multitudinea de sortimente de suplimente alimentare de pe raft. De la vitamine la minerale, există mii de opțiuni de a alege. Dar cine are nevoie de ele? Există rezultate dovedite clinic și, dacă da, care sunt cele mai bune suplimente alimentare?
Numeroase studii au demonstrat că poluarea din ce în ce mai intensă a mediului ambiant (aer, apă, alimente) şi stresul cotidian ale vieţii moderne, duc deseori la stări sub-optimale ale sănătăţii care trebuie contracarate.
Conform Ordinului MS 1069 / 2007 : “suplimentele alimentare reprezintă produsele alimentare ale căror scop este să completeze dieta normală şi care sunt surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule şi alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurător şi alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantităţi mici, măsurabile.”
Există o atenție considerabilă a mass-media asupra suplimentelor, inclusiv în privința publicității, a articolelor informative și a studiilor asociate acestora.
Cele mai frecvent utilizate suplimente alimentare includ multivitamine/multiminerale, vitamina C, vitamina E și calciu. Suplimentele din top vânzări includ ulei de pește, omega-3/DHA, glucozamină, echinaceea, condroitină și ginseng.
Ce sunt suplimentele alimentare si cum sunt reglementate?

Siguranță și eficacitate
Producătorii nu au obligativitatea de a demonstra organismului de notificare studii privind siguranța și eficacitatea suplimentelor alimentare, prin urmare este important ca cei care le consumă să aibă informații relevante despre suplimentele alimentare, astfel încât acestea să fie utilizate în condiții de siguranță și eficacitate. Persoanele cu un nivel ridicat de cunoștințe despre suplimentele alimentare sunt susceptibile de a fi mai selective privind utilizarea suplimentelor alimentare decât populația generală.
Având în vedere utilizarea pe scară largă a suplimentelor alimentare este important ca farmacistul să fie bine informat cu privire la aceste produse. Cu toate acestea, s-a remarcat faptul că mulți dintre farmaciștii din farmacia comunitară au cunoștințe reduse despre suplimentele alimentare și nu se interesează proactiv cu privire la folosirea acestora de către pacienții lor. Farmacistul din comunitate este nemulțumit de calitatea informațiilor disponibile cu privire la suplimentele alimentare și, prin urmare, utilizează rareori sursele de referință disponibile. Este esențial ca farmaciștii să primească informații adecvate referitoare la suplimentele alimentare pentru a avea capacitatea de a consilia pacienții cu privire la utilizarea lor și de a identifica posibilele interacțiuni care ar putea dăuna pacientului.
Supliment alimentar, medicament sau dispozitiv medical?

Chiar dacă în toate cele trei categorii de produse sunt eliberate fără prescripție medicală și sunt distribuite prin intermediului farmaciilor, există diferențe esențiale când vorbim depre autoritatea competentă care le certifică punerea pe piață. În cazul suplimentelor alimentare, acestea sunt notificate de către Institutul de Bioresure alimentare (IBA), cele care conțin plante și extracte din plante, și în anumite cazuri de către Ministerul Sănătății, cele care conțin vitamine și minerale.
Suplimentele alimentare nu au indicații terapeutice, iar producătorii și distribuitorii acestor categorii de produse nu au obligația de a dovedi siguranța și eficacitatea lor prin studii clinice, cum este cazul medicamentelor OTC, autorizate de către Agenția Națională a Medicamentului. Producătorii și distribuitorii sunt responsabili pentru a se asigura că suplimentele alimentare nu dăunează sănătății și nu induc în eroare consumatorul și respectă normele în vigoare.

Cine are nevoie de suplimente alimentare?
Este important să rețineți că suplimentele alimentare sunt concepute pentru a suplimenta dieta, nu pentru a înlocui alimentele.
Suplimentele pot spori dieta în cazul în care există neajunsuri, dar o “mână plină” cu suplimente de vitamine, minerale nu poate niciodată să înlocuiască o dietă sănătoasă.
Deși unii compuși din plante și minerale au fost folosiți de sute de ani pentru a ameliora starea de sănătate, astăzi producătorii de suplimente alimentare pot spune că produsele lor susțin sănătatea sau contribuie la bunăstare acesteia, nu li se permite, din punct de vedere legal, să susțină că vindecă, tratează sau previn boli.
Utilizarea suplimentelor alimentare variază în Europa. De exemplu, în Germania și Danemarca consumul de suplimente ajunge la 43% și, respectiv, 59% din populația adultă care utilizează suplimente alimentare în mod obișnuit, dar procentele consumului scad în Irlanda și Spania 23% și, respectiv, 9%. Femeile folosesc suplimente alimentare mai mult decât bărbații.
Interacțiunile dintre medicamentele eliberate pe bază de rețetă și suplimentele alimentare reprezintă o preocupare importantă. Cercetările folosind datele NHANES au constatat că 34,3% dintre adulții și 47,3% dintre pacienții cu afecțiuni cronice iau împreună atât medicamente pe bază de prescripție medicală, cât și medicamente OTC si suplimente alimentare.
Contaminarea suplimentelor alimentare cu ingrediente ilegale reprezintă o problemă globală tot mai mare. Contaminanții care ar putea provoca grave riscuri pentru sănătate, cum ar fi agenții patogeni, metalele grele, reziduurile de pesticide și micotoxinele, pot ajunge în produsul finit. Site-ul FDA avertizează că produsele care prezintă riscuri pentru sănătate pot avea consecințe grave sau fatale și publică o listă extinsă de notificări care descriu suplimentele contaminate.
In Romania, site-ul crimemedicine.ro, site afiliat Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, cuprinde sesizările referitoare la medicamente si suplimente alimentare contrafăcute. In cazul în care suspectați un produs contrafăcut puteți informa autoritatea competentă pe adresa contrafacere@anm.ro. Specialiștii încep sa le investigheze și să elaboreze un dosar de urmarire a cazului care se va înainta organelor abilitate conform protocoalelor in vigoare, urmând să se ia măsurile impuse.
…..continuarea temei privind suplimentele alimentare și punerea acestora pe piața din România în articolul următor.
Surse citate în acest articol aici, aici și aici.
###
Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest articol util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte articole și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.