Sfaturi pentru tinerii farmacisti – Interviu cu un farmacist

Interviu cu un farmacist – Farm. Coralia Kreyer

#O mare realizare este de obicei născută dintr-un mare sacrificiu.

#Cauza primordială a nefericirii nu este niciodată situația, ci gândurile noastre despre aceasta.

#Tăcerea și pacea minții și echilibrul în toate. Am aflat că pacea nu înseamnă absența conflictelor.

#Fundamentul farmaceutic oferă o bază solidă pentru viață: o rezistență la volumul mare de muncă, o abordare analitică a provocărilor, o empatie pentru viețile oamenilor și a oamenilor și o înțelegere profundă a chimiei, care este fundamentul vieții, din punct de vedere științific.

Coralia este un farmacist talentat, este un farmacist in care spiritul lui Creanga si Caragiale se manifesta prin poezie.

In tumultul vieţii cotidiene si-a păstrat spiritul jovial, umorul şi îşi manifestă creativitatea şi talentul artistic printre colegii de breaslă pe care îi încantă cu mici poezioare precum cea de mai jos. Acest talent de a scrie epigrame, o ajuta sa se detaseze putin de stresul de zi cu zi, sa puna savoare si umor in fiecare experienta si sa faca haz de necaz. Umorul este o arta si ea o stapaneste pe deplin. Curand, poate vom citi mai multe astfel de epigrame in urmatoarea carte pe care ne tot ameninta ca o scrie, de ceva vreme. Noi, echipa Pharmapro.ro, ii uram mult succes in acest proiect si promitem ca vom sustine acest demers artistic.

Coralia se preocupa in prezent, de partea mai puţin cunoscută a acestei industrii. După un parcurs profesional ce include o experienţă de farmacist în Germania şi multiple experienţe în zona corporate, în prezent, ea este directorul executiv al Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente . Prin funcţia pe care o deţine, Coralia reprezintă interesele unui segment al sectorului de distribuţie angro, respectiv, deţinătorii de autorizatii de distribuţie angro ce operează în afara lantului de distribuţie clasic. Ea este un exemplu al unui destin profesional inedit.

 

Farm. Coralia Kreyer
Farm. Coralia Kreyer

  • Cum ți-ai început cariera? Cum ai vizualizat cariera de farmacist?

Dupa cum spunea unul dintre vorbitorii și scriitorii mei preferați, “trecutul îți dă o identitate, iar viitorul promite împlinirea în orice formă. Ambele sunt iluzii ” (Eckhart Tolle).

M-am trezit recent uitându-mă la un anunț de angajare pe ușa de la intrarea unui supermarket, arăta un panou de mere bine organizate pe un singur rând, cu un singur  măr în afara rândului și o afirmație provocatoare: dacă simți nevoia de a plasa mărul înapoi pe rând, esti cel mai bun candidat pentru noi. Instinctiv, mi-am actualizat CV-ul în minte și m-am văzut in rolul de conducere al echipei întregului supermarket. Dar ușa s-a deschis si pe măsură ce realitatea ne verifică permanent mi-am dat seama că eu sunt deja farmacist. Atunci am mulțumit lui Dumnezeu că sunt farmacist si nu sunt un inginer, deoarece probabil că aș fi urmat același model ca cel pe care îl aleg cei mai mulți ingineri români atunci când se prezinta cuiva: “Inginer Nume Prenume”, practic o încorporare a profesiei, uneori și alte calificări, în identitatea lor. Oricum, cu acest anunț, am avut o retrospectivă despre primul meu factor motivator atunci când am ales să studiez farmacia, acum 27 de ani: o nevoie aproape obsesiv-compulsivă de curățenie, ordine și reglementare. Al doilea cfactor, dar nu ultimul, a fost bunicul meu farmacist. Al treilea, era chimia. Chimia încă mă conduce, în tot. Am inceput să lucrez ca farmacist comunitar in Buzau.

  • Cine te-a inspirat? Pe cine ai ales sa iti fie modele?

Am învățat să cunosc mulți oameni de-a lungul carierei mele profesionale, cu spirite si mentalitati diferite, temperamente, abilități, unele cu defecte percepute de mine, din culturi diferite, în momente diferite ale vieții mele și ale lor, interacționând cu ele la diferite niveluri. Am învățat de la toți și m-am lăsat inspirată de toți; fiecare a jucat un rol în viața mea și m-au ajutat să fac alegerile mele. Este îndoielnic dacă avem cu adevărat nevoie de ei, totuși, ne avem unii pe alții și toți ne modelăm viața celuilalt.

  • Cum percepi profesia de farmacist azi? Cum o percepeai când ai început să profesezi?

Paradigma profesiilor se modifică în general, inclusiv profesia de farmacist. De când am absolvit în 1995, s-a schimbat foarte mult și continuă să se schimbe. Rolul farmacistului s-a extins în mai multe moduri și direcții și acoperă domenii ample: de la R&D la farmacii comunitare/ de spital, de la reglementare la elaborarea politicilor de sănătate, de la comercial la crearea de noi modele de afaceri. S-a extins chiar și în domenii de comunicare, PR și strategii internaționale în domeniul medicamentelor. Competențele tehnice dobândite în timpul studiului s-au dezvoltat și sunt completate de abilități antreprenoriale și manageriale. Cu siguranță oferă mai multe opțiuni tuturor celor deja înscriși în domeniul farmaceutic, dar mai ales celor interesați să aleagă această profesie.

  • Care sunt valorile tale cele mai importante și cum ți-au influențat acestea, deciziile profesionale?

Valorile pot acționa ca favorizând sau împiedicând factorii de succes de-a lungul carierei. Dorința exclusivă de împlinire a carierei poate avea riscul potențial de a “distruge” anumite valori personale. Am rămas loială să-mi hrănesc curiozitatea intelectuală atunci când mi-am schimbat căile in carieră, să ajut oamenii, să creez legături noi și autentice, să-mi las creativitatea să joace un rol chiar și în mediile cele mai ostile, să ofer propriul meu maxim în toate situațiile, sa invat din greutati atunci când ma confrunt cu noi provocări și sa accept vina parțială atunci când nu reușesc.

  • Care sunt atuurile unui farmacist dupa părerea ta?

Tindem să credem ceea ce ni s-a spus, uneori să acceptăm ca valide, sloganuri emise în diverse scopuri, de ex. “Noul alb este negru”. Cauza primordială a nefericirii nu este niciodată situația, ci gândurile noastre despre aceasta. Nu există mesaje “duble” despre farmaciști și medici, este doar o percepție falsă pe ambele părți, perpetuată din anumite motive discutabile, care sunt mai mult legate de întreaga structură a societății noastre, dar nu de adevăr. Ambele profesii sunt persoane orientate spre viață, de aceea ele vor rămâne întotdeauna interconectate. În ciuda diferențelor, ele servesc aceluiași scop: pacientul și binele lui. Recomandările false, în opinia mea, sunt un exemplu care ar pune doar niște indivizi pe partea întunecată a acestor profesii, dar aceasta ar fi doar o excepție, ceea ce confirmă regula “binara” în toate.

  • Dincolo de pregătirea și expertiza profesională, daca ar fi să punctezi un lucru care ți-a fost de folos care ar fi acela?

Studiind farmacia, am învățat că o mare realizare este de obicei născută dintr-un mare sacrificiu: nu în sensul abandonului sau al luptei, ci al perseverenței și al disciplinei, practic renunțând la acele “prețuri” recompensatoare pe termen scurt.

  • Care este cel mai buna lectie de viață primita?

Un moment de cotitură în viața mea, care s-a întâmplat în urmă cu 8 ani, a fost o lecție de viață. Lecția vieții pe care o învăț încă este tăcerea și pacea minții și echilibrul în toate. De asemenea, am aflat că pacea nu înseamnă absența conflictelor.

  • Dacă ar fi să te întorci în timp, ai mai alege această profesie?

În scopul testării unor alte abilități personale, si pentru implinire deplina pentru  societate, aș încerca ceva diferit. Cu toate acestea, fundamentul farmaceutic oferă o bază solidă pentru viață: o rezistență la volumul mare de muncă, o abordare analitică a provocărilor, o empatie pentru viețile oamenilor și a oamenilor și o înțelegere profundă a chimiei, care este fundamentul vieții, din punct de vedere științific.

  • Care sunt punctele slabe ale acestei profesii?

Nu există puncte slabe ale acestei profesii, cu excepția cazului în care unele puncte forte s-au exacerbat. Oricum, indivizii și profesiile se modelează reciproc. Slăbiciuni potențiale: – supra-analiza, lipsa imaginii generale în favoarea detaliilor – lipsa de perspectivă, gândirea mai puțin eficientă a afacerilor în favoarea aptitudinilor tehnice, lipsa de practici sau mai puține detalii despre mediul politicilor de sănătate în timpul anilor de studiu in cadrul farmaciei.

  • Care au fost alegerile inspirate in carierea ta?

Corporațiile au introdus termenul de “evoluție orizontală”. Am fost confuză cu termenul la început. Vechea paradigmă se opunea acestui nou termen în mintea mea, așa cum credeam  eu, aș fi “nimeni” dacă nu promovez ierarhic, în mod evident pe verticala, pana la pensie. În schimb, am fost aproape toată viața (profesionala), un manager, chiar dacă nu gestionez oameni, procese, sisteme, continui să fiu unul. La fel și majoritatea farmacistilor din zilele noastre, dacă nu majoritatea românilor. Toate alegerile mele de carieră au fost inspirat deoarece m-au adus în prezent, culminând cu acest interviu.

  • Ce ai face diferit in cariera ta? 

Nimic. Totul este asa cum trebuia să fie.

  • Care este cea mai puțin plăcută experiență profesională?

Prea mândră să spun că m-am înșelat, prea puternica pentru a spune că îmi pare rău.

  • Care sunt rolurile pe care le interpretezi pe parcursul unei zile?

După cum a spus Shakespeare, “lumea-ntreaga e o scenă, iar toți oamenii-s actorii, […] și un om în timpul său joacă multe roluri”. Sunt pe rand scriitor, copywriter, jurnalist, PR, speaker, manager de evenimente, acestea sunt doar câteva roluri cotidiene care se suprapun, care uneori pot lăsa mai putin timp pentru personal. Toate rolurile sunt deseori importante și urgente. Cu toate acestea, niciunul nu este perceput ca un efort imens sau pierderea timpului, așa că mă bucur de ele.

  • Ce te motivează să mergi înainte?

Mările netede nu fac marinari capabili!”

Credinţa! Cel mai bun lucru urmeaza să apara!

  • Ce ți-ai fi dorit să știi când erai la început de drum?

Aș vrea să fi știut mai bine sensul frazei: “Viața noastră este o creație a minții noastre! Simplitatea este cheia, spre deosebire de tendința spre excesivitate. Mai puțin este mai mult.”

  • Ce sfat le-ai da celor care sunt la început de drum?

Stabiliți obiective autentice, clare, detaliate pentru viitor și trăiți în prezent – singurul moment de timp în care aveți vreun control. Petreceți mai mult timp cu ceea ce este important decât cu ceea ce este urgent. Faceți mai mult ceea ce preotul predică și nu ceea ce face el. Nu evitați să “pescuiți în ape tulburi”, marea netedă nu face marinari capabili. Nu căutați reputația “tip bula”. Nu fiti “gelosi în onoare, brusti sau rapizi la ceartă”. Căutați mai întâi să înțelegeți, apoi să fiți înțeleși. În orice moment, aveți posibilitatea de a alege, acest lucru vă va duce mai aproape de spiritul vostru sau mai departe de el.

Întrebari cu răspuns scurt:

  • Care este ritualul tău zilnic?

Mănânc, mă rog, iubesc, râd, trăiesc.

  • Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit in cariera ta?

Sa fac sport! Sa scriu și vorbesc mai puțin, sa ascult mai mult!

  • Ce te inspiră în prezent?

Îngerii.

                                                     ###

Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.