5.6 ani din viata petrecuti pe telefon

PUTEM TRĂI FĂRĂ TELEFONUL MOBIL?

Acum 70 ani Albert Einstein a remarcat: “A devenit din ce în ce mai evident că tehnologia a depășit omenirea “. La vremea aceea, profesorul nu și-a putut imagina că în mai puțin de 70 de ani numărul de dispozitive mobile aproape că depășește numărul de oameni in lume. Potrivit GSMA Intelligence, numărul de dispozitive mobile este de 7,22 miliarde, în timp ce numărul total de oameni este de approx. 7.5 miliarde.

“In ziua de azi avem Smartphones, Smartcars, Smartboards, Smartcities, dar ce părere aveţi: dacă tehnologia devine mai inteligentă, oare asta însemnă că oamenii devin mai puţin inteligenţi?„ Rebecca McNutt

SOCIAL MEDIA ADICTIE SAU NECESITATE?

Este uimitor modul în care scopul telefoanelor mobile s-a schimbat de-a lungul anilor. Au început ca un alt mod de a comunica, iar acum sunt instrumente pentru a experimenta întreaga lume!

Pe măsură ce mediile sociale, divertismentul, căutarea și cumpărăturile ocupă porțiuni mai mari ale timpului nostru, cât timp petrecem pentru comunicarea reală?

În ziua de astăzi, nu este nici un secret că prezența unei rețele de socializare este o parte esențială a vieţii noastre. Social media permite profesioniştilor să se alăture grupurilor domeniului dn care fac parte, să participe la dialoguri şi conversații din industrie și să împărtășească informații unui public mai larg. Social media a schimbat literalmente modul în care interacționăm unii cu ceilalţi, cu partenerii, cu colegii de breaslă, cu clienții actuali și potențiali.

Toată lumea știe că site-urile sunt importante, că o prezență socială înfloritoare este cheia dezvoltării brandului și că prezeţa numelui acolo este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru afacerea proprie.

Social media este esențială pentru a ține legătura cu ceilalți. Cu toate acestea, acest trend a început să ia o calitate de dependență și compulsivitate.

GOANA DUPĂ TIMP 

Ce facem cu timpul nostru? 

“Nu am timp!” – aceasta este propoziţia pe care o auzim cel mai des.

In secolul XXI am evoluat în domeniul sănătăţii, în viteză, în comunicaţii, în spatiu, urmatoarea cucerire este: timpul.

Intr-o lume a vitezei, în care toate lucrurile pe parcă se compacteză, iar cele 24 de ore parcă devin din ce în ce mai puţine, trăim permanent lipsa de timp: timp dedicat nouă, familiei, pasiunilor, jobului, business-ului.

Maşini, zgomot, claxoane, drumuri, întalniri, proiecte, discuţii, telefoane, deadline-uri, sport, cumpărături, mancare, copii, teme, iar ziua nu are decat 24 de ore! Cei mai mulţi dintre noi intră în modulul „pilot automat” şi accelereză permanent căutand parcă zilnic linia de finish, însa a doua zi lucrurile o iau de la capăt. In faţa tuturor acestor solicitări unii clachează, alţii se organizează.

Soluţia? O regandire profundă a problemei timpului cotidian – calitativ şi cantitativ. 

Buna utilizare a timpului nu se predă la şcoală şi este esenţială pentru a ne construi o existenţă mulţumitoare.

Din studii reiese că timpul mediu petrecut de o persoana pe telefon în 2017 este cuprins într-un interval de 3–4 ore.

 

 

CUM IMI MASOR VIATA?

Pentru că mă confrunt des cu provocarea legată de timp şi mă preocupă temele legate de productivitate şi time management, recent am hotărât să instalez pe telefon o aplicație de monitorizat timpul petrecut pe telefon-screen time. (inspirata a venit acum cateva luni, in urma lecturii unui articol).

Am instalat cate o aplicație pe fiecare telefon pe care il folosesc – Apple si Android. Aplicația pe care am ales-o, monitorizează aplicațiile folosite, timpul petrecut cu fiecare aplicație, de câte ori deschizi telefonul (numărul de ‘pick-ups’) si face sinteze (zilnice, săptămânale, etc.)

Aceaste aplicaţii m-au ajutat să evaluez cat timp petrec pe telefon în total, cat timp petrec pe diferite aplicaţii şi să determin cum îmi pot scădea timpul petrecut online/onphone şi să cresc timpul petrecut offline, crescandu-mi astfel productivitatea.

Primul semnal de alarmă – iată rezultatele mele:

      

 

Rezultatul după 2 luni:

După prima lună de monitorizare a telefonului mobil, rezultatul arată înspăimantător:

5.6 ani din viaţă petrecuţi pe telefon.

 

Rezultate: cel mai des folosesc Whatsapp, în medie am 28 de pick-ups.

In prezent, folosesc în medie telefonul 1h18’/ zi. Imbucurător pentru mine este ca timpul utilizat pe Facebook este doar de 1h6’/săptămană.

În perioada de referinta, calculată de aplicatie, 6 zile consecutive (24-30 Oct) am stat pe telefon 11h48′.

Timpul utilizat efectiv in scop de serviciu este de cca 5h-6h (telefonul fiind unul din principalele instrumente de lucru, sunt activități care presupun utilizarea Whatsapp, Mail, Facebook, LinkedIn, YouTube, etc.). Asta înseamna că aproape 6 ore în 6 zile am pierdut vremea pe telefon: 1 oră pe zi.

Rezultatele pe care le-am obţinut m-au determinat să reanalizez priorităţile şi să aleg ce vreau să fac cu timpul meu.

Dupa 1 lună de utilzare timpul petrecut pe telefon a scazut de la 5.6 ani din viaţă petrecuţi pe telefon, la 3 ani.

 Al doilea semnal de alarmă – după un calcul simplu:

In Romania, speranţa de viaţă este de approx 80 de ani, conform statisticilor. Concluzia este simpla:

In următorii 45 de ani de viață ar însemna că 16425 de ore le-as irosi pe telefon (1h/zi*365zile). Până la bătrânețe, voi irosi approximativ 2.8 ani fără vreo valoare adăugată – vorbind la telefon, răscolint internetul, stand pe Whatsapp sau Facebook ( 16425 ore/16ore =1026 zile = 2,8 ani.)

Care este beneficiul meu? Imi mai pot recupera acest timp? Ce pot face daca as “castiga” aceste ore si le-as folosi in alt scop?

Insă aici fiecare are propria măsurătoare şi vine cu experienţa şi perspectiva personala!

Este util să-ți faci o astfel de evaluare?

Vă invit să împărtăşiţi răspunsurile voastre şi sa ne împărtăşiţi cum vă masuraţi timpul? Cum vă valorificaţi orele? Cum profitaţi la maxim de timpul vostru?

SECRETUL PENTRU A AVEA TIMP

Timpul este esențial. Dar, cu atât de puține ore pe zi, sute de e-mailuri necitite, proiecte rămase neterminate și documente strânse pe birou, a învăța cum să-ți gestionezi timpul este crucial.

  • Ierarhizează-ţi priorităţile corect: stabileşteţi maxim 3 obiective anuale, lunare, săptămanale
  • Fă-ţi ordine în jur: pe birou,în inbox, în lista de priorităţi, în viată.
  • Planifică – activităţi administrative, întalniri, timp liber, timp pentru tine.
  • Fii eficient – nu mai alega după perfecţiune
  • Concentrează-te şi finalizează fiecare lucru pe care îl începi
  • Spune nu multitasking-ului
  • Nu mai amana:  „Nu lăsa pe maine ce poţi face azi!”
  • Organizează-te în detaliu şi mentine programul stabilit
  • Fii egoist cu timpul tău – nu îl „vinde” ieftin
  • Monitorizează-ti timpul şi mai ales monitorizează lucrurile care-ti „fură timpul”

 

Multumim pentru invitatia catre autoevaluare, ideea si inspiratia de a scrie acest articol!

###

Va multmim pentru interesul aratat! Daca ati gasit acest articol util, interesant sau inspirational, va invit sa ne lasati comentariile voastre mai jos sau aici

Pentru alte articole si pastile de inspiratie urmariti-ne pe site sau pe pagina noastra de Facebook.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.