Sfaturi pentru tinerii farmaciști – Interviu cu un farmacist

Interviu cu un farmacist – Farmacist Nicoleta RADU

 

# Cu cat muncesc mai mult, cu atat devin mai norocoasa.

# Toate usile se deschid în fata celui care stie încotro se îndreapta!

# Abilitatile de comunicare sunt vitale pentru transmiterea informatiilor profesionale

Este o binecuvântare să găsim un grup diferit de oameni către care să ne îndreptăm în timp ce navigăm prin viața profesională şi personală. Consider că, în viața, este important să ai mai mulți mentori, persoane inspiraţionale, modele de comportament, să ne conectăm unul cu celălalt în calitate de colegi, de profesionişti, de oameni. Mentorii ne aduc diferite tipuri de oportunități de învățare, iar oportunitățile nu ar trebui să ne fie limitate. Un mentor potrivit îti poate schimba traiectoria profesională. Fiecare dintre noi, trebuie să ne construim calea spre găsirea bucuriei și a împlinirii profesionale.

 “Nimic mare în lume nu a fost realizat fără pasiune”Hegel.

Doamna farmacist Nicoleta Radu – un farmacist practician pasionat de profesia sa, un om care a ales între doua profesii, ambele dedicate îngrijirii pacientului, un profesionist conştient de valoarea profesiei sale de aceea este implicată activ în tot ce presupune aceasta. Doamna farmacist Nicoleta Radu, este un profesionist cu experientă de peste 20 de ani în piața farmaceutică românească, este deopotrivă mamă, soție și de 3 ani bunică şi este unul dintre promotorii Regulilor de Bună Practică Farmaceutică, în prezent doamna farmacist Nicoleta Radu este președinte al Colegiului Farmaciștilor Mureș și vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România.

  • Stiu că aveţi un parcurs extrem de interesant şi curajos. Aveţi dublă calificare, cea de medic şi cea de farmacist. Cum aţi ales UMF – Medicină şi apoi Farmacie?

 

Primii 10 ani am studiat la Liceul de Arta Tg Mureș și datorez mult acelei perioade. Este genul de scoală în care și practici, te alegi cu deprinderi. M-am deprins să muncesc mult, cu pasiune. Restul a fost chestiune de noroc, dupa principiul cu cat muncesc mai mult, cu atat devin mai norocoasa. Acum am noroc sa fac ceea ce-mi place. Prima mea calificare a fost medicina. Mi-am dorit farmacie, dar părinții m-au îndrumat către medicină. Am experimentat multe, apoi mi-am pus intrebarile:

  • ce vreau eu să fac?
  • ce pot să fac?
  • și ce îmi asum să fac?

Am ales farmacia, am urmat cinci ani de studiu la UMF Tg-Mureș, chiar dacă în baza calificării în medicină am avut posibilitatea să cumulez doi ani. Am preferat să merg pas cu pas, nu mi-am echivalat examenele, nici măcar farmacologia, mai ales farmacologia, pentru că știam că vreau să lucrez în farmacie și examenul final o să-l dau zilnic în fața pacienților.

  • Cum aţi perceput diferenţele majore între cele 2 profesii pe care le-aţi experimentat şi de ce v-aţi simţit mai aproape de farmacie?

Medicul prestează servicii medicale în folosul pacientului, este evident pentru toata lumea. Farmacistul prestează un serviciu medical care se soldează sau nu cu eliberare de medicament. Cred ca esenţa este sa-l facem pe pacient sa înţeleagă efortul nostru în beneficiul său, acest serviciu medical prestat de noi, care este evident în cazul medicului, dar poate fi eclipsat de produs în cazul farmacistului. Cand ai în faţă pacientul, focusul este pe problema pacientului, atat în cabinet cat şi în farmacie.

După părerea mea, este foarte importantă dezvoltarea personală în aceste profesii, adică să nu proiectezi problemele şi asteptarile tale către pacientul care vine cu problemele lui, suferă și este speriat. Nu aștepta recunoștiință, nu-ți face iluzii!

Diferentele majore intre cele 2 profesii?

Medicul este constient de la inceput ca munca lui este un serviciu medical, provocarea este sa-si gaseasca calea in multitudinea de specializari/competente şi să ajungă să stapanească o “felie” pe care să o practice, să fie apreciat şi renumerat, într-adevăr cale lunga de parcurs.

Farmacistul, este invaţat în şcoală ca presteaza servicii medicale, dar in farmacie constata ca pacientul vede doar partea de eliberare. Provocarea farmacistului este să nu se demoralizeze daca nu este apreciat, sa nu renunțe. Este cale lunga sa te impui, sa practici zi de zi ceva in ce crezi cu adevarat, sa nu ai asteptari, sa nu renunti…

Medicul, are la dispozitie o multitudine de posibilitati de specializare, competente etc. Farmacistul din farmacia comunitara nu are la dispozitie, de 14 ani, nici o specializare practicabila, si aceasta reprezinta o problema. Medicul dispune de o perspectiva de evolutie in profesie: specializare, competente, primariat. Farmacistul din farmacia comunitara nu are aceasta posibilitate, nu exista specializari, astfel ramane doar reputatia lui in randul pacientilor.

  • Cine au fost cei care v-au inspirat? Avem nevoie de modele, de mentori?

Am model si farmacist si medic. Am norocul ca ambii sa-mi fie si mentori. De ce i-am ales ca model? Pentru pasiunea si consecventa cu care isi duc la indeplinire visele. Toate ușile se deschid în fața celui care știe încotro se îndreaptă!

Da, cred in invatarea prin model, la toate varstele. Credibilitate are persoana care face, nu doar spune, ci şi demonstrează. Avem nevoie de modele care ne arata ca se poate, ne inspiră, ne încarcă de energie şi noi avem datoria să dăm mai departe ceea ce am primit.

  • Ce s-a schimbat în timpul evoluţiei profesionale?

La inceput, cand intra un pacient in farmacie il intrebam “cu ce va ajut?” Atunci chiar credeam ca eu il pot ajuta. Într-o zi, un pacient, diagnosticat cu cancer, m-a intrebat “chiar crezi ca ma poti ajuta?” A fost un dus rece pentru mine, avea dreptate, cine ma cred eu sa zic ca-l ajut? Am schimbat radical întrebarea, acum spun simplu: “Buna ziua. Va ascult”.

La inceput credeam despre mine ca ajut oamenii, cred că aveam orgoliu prea mare. Acum stiu ca daca reusesc sa-i fiu de folos pacientului, unui alt om, mi-am facut datoria și atât.

  • Care sunt atuurile unui farmacist?

Abilitatile de comunicare sunt vitale pentru transmiterea informatiilor profesionale, care evident trebuie sa fie la zi. Este o profesie în care inveţi tot timpul. Si avem nevoie de specializări pentru farmacistul din farmacia comunitara.

  • Din tot ce aţi studiat pe bancile şcolii dacă ar fi să punctaţi un lucru care v-a fost de folos în viaţă, care ar fi acela?

Examenul il dau in fiecare zi, cu mine însămi, în fața oglinzii. Școala verifică cunoștiințe acumulate. În sistemul școlar ți se predă lecția și te verifică cu ce ai ramas. În viață, cel mai des dai examenul, și apoi, înveți sau nu lecția.

  • Care este cel mai bună lecţie de viată pe care aţi primit-o?

Tot ce n-am iubit destul, n-am iubit la timp sau am iubit prost, am pierdut. Orice esec este un deficit de pasiune!

  • Daca ar fi să alegeţi din nou, aţi mai alege această profesie?

Aleg profesia de farmacist fara sa ma gandesc. Este o profesie în care ai posibilități nelimitate de dezvoltare şi evoluţie personală, dacă nu renunți să crezi că prestezi servicii medicale. Si recompensa vine prin reputatia de profesionist.

  • Care sunt punctele slabe ale profesiei?

Nu există nici o specializare cu relevanță în farmacia comunitară. Avem prea puțini mentori, nu promovăm modele care să inspire tânăra generație.

  • Care au fost paşii în carieră?

Nu cred că este important până unde ajungi în carieră. Recompensa adevărată este omul, profesionistul care ai devenit. Reputația este bunul nostru cel mai de preț. Asta am învățat de la mentorul meu, asta am văzut la mentorul meu, am preluat, și duc mai departe.

  • Există ceva ce aţi face diferit?

Sunt ceea ce sunt datorita deciziilor pe care le-am luat.

  • Care este cea mai putin placuta experienta profesionala?

Cea mai neplacută experienţă profesională a fost cand pacientul m-a înjurat, în gura mare în mijlocul farmaciei, pentru ca nu i-am eliberat medicamentul (lipsea temporar de pe piaţă). Am fost în apnee vreo 10 secunde însă am avut inspiratia sa-i înmanez condica de sugestii şi reclamatii, sa scie acolo, atunci s-a oprit si a iesit imediat.

  • Pe parcusul unei zile, timp sunteţi medic, cat timp farmacist, cat timp lider de farmacisti? Se exclud sau se suprapun cele 3 componente ale vietii dumneavoastră profesionale?

Suntem ceea ce facem in mod repetat.

Medic nu sunt, nu profesez. Am diploma, “la panoul de onoare” acasa, si atat. Sunt farmacist pentru ca asta fac zi de zi. Lider este persoana pe care altii o urmeaza. Daca reusesc sa conving oamenii sa faca ceea ce le cer? Da, atunci cand cer ceva in care cred cu adevarat. “intracelular” – cum obisnuiesc sa spun. Este valabil atat in profesie, cat si in viata personala.  

  • Cum depăşiţi provocările întalnite?

Daca este o decizie asumata, intracelulara, nu am de ales. O simt si o duc, in ritmul meu.

  • Ce credeţi că era important să aflaţi cand eraţi la început de drum?

Mi-as fi droit sa inteleg importanta cunoasterii legislatiei specifice. Trebuie sa recunosc, mi s-a spus, dar nu am inteles, atunci însă nu mi s-a impregnat “intracelular”.

  • Ce sfat le-aţi oferi celor care sunt la început de drum?

Nu cred in sfaturi. Cred ca este util sa impartasesc experienta. Tanară fiind, mi-ar fi folosit sa inteleg ca omul are 2 urechi si o gura, sa asculte dublu si sa vorbeasca mai putin.

Intrebari cu raspuns scurt:

  • Care este ritualul dvs zilnic?In timpul zilei, pauze de tigara, timp cu familia

Dimineata cafea – 10 minute pentru mine, seara ceai – examenul cu mine insami.

  • Care este cel mai bun sfat pe care l-aţi primit în cariera?

In teorie, nu exista diferenta intre teorie si practica. In practica insa exista.

  • Ce vă inspira in prezent?

Soarele care rasare dimineata cu seninate, aceeasi seninatate de cand ma stiu.

###

Vă mulţumim pentru interesul arătat! Dacă aţi găsit acest interviu util, interesant sau inspiraţional, vă invit să ne lasaţi comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte interviuri şi pastile de inspiraţie alăturaţi-vă comunităţii profesioniştilor din sănătate, urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

ORICINE POATE DEVENI INSPIRATIE PENTRU CEI DIN JUR! VREM SA AFLAM POVESTEA TA!

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.