Osteoporoza – hotul de oase

Osteoporoza – cauze, efecte si tratament

Osteoporoza este o boală adesea nediagnosticata, care fragilizeaza încet oasele. Osteoporoza este cauzată de scăderea masei osoase și de slăbirea/fragilizarea osului, ceea ce poate duce la creșterea riscului de fractură.

Răspândire

Osteoporoza poate afecta persoanele la aproape orice varsta, insa, este cel mai frecvent apare in randul persoanelor cu varsta de 50 de ani sau mai mult.

 •  milioane de oameni sunt afectați de osteoporoză (circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce)
 •  cel puțin 1 din 3 femei și 1 din 5 bărbați vor suferi fracturi cauzate de osteoporoza în timpul vieții.
 •  fracturile cauzate de fragilitatea osoasa reprezintă 80% din totalul fracturilor aparute  la femei in perioada menopauzei (cu vârsta peste 50 de ani si peste)
 •  fracturile datorate osteoporozei sunt mai frecvente decât infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și cancerul de sân combinate.
 • OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori.

Efect

Persoanele care trăiesc cu osteoporoză se confruntă cu o calitate scăzută a vieții, reducerea stimei de sine, reducerea sau pierderea mobilității, desfigurarea, lipsa independenței și, în unele cazuri, decesul – 28% dintre femei și 37% bărbații care suferă de fractură de șold vor muri în anul următor (conform estimarilor statistice).

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boală caracterizată prin scăderea masei osoase și deteriorarea țesutului osos, ceea ce poate duce la creșterea riscului de fractură. Cunoscuta sub numele de “hoțul silențios”, deteriorarea osoasă poate să apară timp de mai mulți ani, fără simptome. Din păcate, în momentul în care oasele afectate se rup sau se fracturează, boala este deja destul de avansată și mai puțin tratabilă. Cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza sunt fractura de  șold, coloană vertebrală, încheietura mâinii și umăr.

Pana astazi nu a fost identificată o cauză clara a osteoporozei.

Osteoporoza secundară

Osteoporoza care rezulta din existența unei alte boli sau afecțiuni sau a tratamentului unei alte afecțiuni se numește osteoporoză secundară.

FACTORII DE RISC care pot cauza pierderi osoase, căderi și /sau fracturi

Există mai mulți factori de risc cunoscuți care pot cauza osteoporoza și fracturile osteoporotice:

 • Vârsta
 •  Sex
 •  Greutate corporală scăzută
 • Densitate minerală osoasă scăzută
 • Fractura de fragilitate din trecut
 • Istoric familial (un părinte) care a avut o fractură de șold
 • Istoric de căderi

Factorii de risc mai puțin cunoscuți sunt medicamentele și afecțiunile medicale care pot crește riscul de osteoporoză și fracturi osteoporotice, fie prin provocarea unei subțieri a oaselor, prin creșterea riscului de cădere, fie prin amândouă.

MEDICAMENTE CARE CAUZEAZA PIERDERI OSOASE/CADERI/FRACTURI

Glucocorticoizi sintetici (de exemplu, prednison)

Glucocorticoizii sunt produși natural de către organism (cortisol) și sunt necesari pentru metabolismul normal, creșterea și reacția la stresul fizic, cum ar fi infecția, rănirea și inflamația. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de glucocorticoizi (atât naturale cât și sintetice) sunt asociate cu activitatea redusă a celulelor care formează osul și creșterea activității celulelor care descompun osul, ceea ce poate duce la pierderea osoasă. Glucocorticoizii sintetici (de exemplu, prednison, dexametazonă) sunt utilizați pe scară largă într-o varietate de afectiuni.

Dăunele osoase mai frecvent rezultă din utilizarea pe termen lung a medicamentelor ce contin  glucocorticoizi, cum ar fi prednisonul, atunci când sunt administrate în doză de 7,5 mg (sau mai mult) zilnic timp de 3 (sau mai multe) luni (acestea nu trebuie să fie consecutive) în anul precedent. Injecțiile articulare, inhalatoarele, cremele  sau picăturile oftalmice nu au arătat  cresterea riscului de apariție a osteoporozei. Dacă este necesar un tratament cu glucocorticoizi, (ex prednisonul), pacientul trebuie monitorizat cu atenție.

Medicamente pentru cancerul de sân

Inhibitorii de aromatază anastrozol,  letrozol și exemestan sunt utilizați în tratamentul cancerului mamar. Acestea împiedică producerea de estrogeni, rezultand un nivel scazut de estrogen in sange. Aceste medicamente au dovedit ca duc la pierderea osoasă, iar unele studii au arătat, de asemenea, risc crescut de fracturi, în special la nivelul coloanei vertebrale și la încheietura mâinii.

Medicamente pentru cancerul de prostată

Terapia cu deprivare de androgen este un tip de tratament pentru cancerul de prostată în care se elimină sursa de hormon sexual masculin. Terapia cu deprivare de androgen a fost asociată cu o densitate minerala osoasa redusă, care este mai mare în primul an de tratament la bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste. Acest lucru duce la un risc crescut de fracturi.

Medicamentele pentru hiperaciditate gastrica

Inhibitorii pompei de protoni, sunt medicamente care se utilizează pentru tratarea afectiunilor: cum ar fi boala de reflux, arsurile gastrice și ulcerele.  Utilizarea pe termen lung (mai mulți ani) a inhibitorilor pompei de protoni, în special la doze mari, a fost asociată cu un risc crescut de fractură de șold la adulții mai în vârstă. Aceasta se poate datora absorbției mai scăzute a calciului din alimente în prezența acidului gastric scăzut.

Depo-Provera

Atunci când se utilizează pentru contracepție, s-a demonstrat că utilizarea pe termen lung a Depo-Provera injectabil duce la o reducere semnificativă a densității minerale osoase. Majoritatea acestei pierderi osoase este reversibilă după întreruperea tratamentului.

Inlocuirea hormonului tiroidian

Nivelurile normale ale hormonului tiroidian mențin o stare bună a oaselor. La persoanele care se află în terapie de substituție tiroidiană, doza trebuie monitorizată pentru a se asigura că nivelul sanguin al hormonului tiroidian rămâne în limitele normale. Monitorizarea este deosebit de importantă la adulții în vârstă, deoarece doza necesară poate să scadă odată cu vârsta. Înlocuirea tiroidiană excesivă la adulții mai în vârstă a fost asociată cu ritm cardiac anormal și slăbiciune musculară, ambele crescând riscul căderilor și fracturilor. Înlocuirea hormonului tiroidian excesiv poate reduce, de asemenea, densitatea minerală osoasă și calitatea oaselor, ceea ce poate duce la fracturi.

Anticonvulsivante și medicamente care modifică dispoziția

Medicamentele anticonvulsivante carbamazepine și fenitoina au fost asociate cu o reducere a densității osoase și se crede că aceasta se datorează scăderii nivelului de vitamină D și scăderii absorbției intestinale a calciului. Medicamentele care acționează asupra sistemului nervos central pot provoca căderi cauzând somnolență, confuzie, scădere a tensiunii arteriale, ritm cardiac anormal sau o modificare a funcționării normale a sistemului nervos și / sau a mușchilor corpului. Exemple sunt unele antidepresive, medicamente psihotrope, benzodiazepinele și unele medicamente antipsihotice.  Antidepresivele și cele inductoare de somn au fost, asociate cu un risc crescut de fracturi de șold în primele câteva săptămâni de la începerea acestor tratamente.

Medicamentele antihipertensive

Studiile recente au arătat că unele dintre medicamentele uzuale utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale crescute pot crește riscul de căderi și fracturi la adulții în vârstă. Aceasta se întâmplă în primele câteva săptămâni de tratament datorită scăderii tensiunii arteriale.  Aceste medicamente sunt importante pentru reducerea riscului de infarct miocardic și accident vascular cerebral, dar pentru a preveni căderile, trebuie să se acorde prudență atunci când sunt inițiate tratamentele.

Diuretice

Diureticele, cum ar fi furosemidul, sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata retenția de lichide și umflarea cauzată de insuficiența cardiacă. Ele stimuleaza diureza și promovează excreția de calciu din rinichi. Ca urmare, acestea au fost asociate cu o densitate minerală osoasă redusă la nivelul șoldului. Acestea au fost asociate cu un risc crescut de fractură de șold în primele 7 zile de la începerea tratamentului la adulții mai în vârstă, ceea ce se datorează probabil unei creșteri a căderilor.

Medicamente pentru prostată

Blocanții alfa adrenergici cum ar fi tamsulosin sunt utilizați în mod obișnuit pentru tratamentul hiperplaziei prostatice benigne. Adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili la efectele secundare ale acestor medicamente, care pot include amețeli, slăbiciune, modificări ale tensiunii arteriale și căderi. Ca urmare, bărbații în vârstă prezintă un risc crescut de fractură de șold în prima lună după începerea unui blocant alfa-adrenergic.

Alte medicamente

Există și alte medicamente care au dovezi științifice limitate privind riscul de fractură. Acestea includ:

 1. Utilizarea acetaminofenului  pentru o perioadă de cel puțin 3 ani (doză incertă) în comparație cu non-utilizatorii a fost asociată cu un risc crescut de fractură.
 2. Medicamentele opioide utilizate pentru durere, cum ar fi morfina, au fost asociate cu un risc crescut de fractură secundară căderii datorită efectelor asupra sistemului nervos central, ceea ce poate duce la amețeli sau modificări ale echilibrului.
 3. Antiacidele conținând aluminiu, aceste medicamente fără prescripție medicală pot inhiba absorbția de fosfat din intestin, ceea ce poate reduce densitatea minerală osoasă. La pacienții cu funcție renală afectată, aluminiul poate afecta mineralizarea osoasă și acest lucru poate fi asociat cu fracturi.
 4. Tiazolidindionele precum rosiglitazona  și pioglitazona sunt medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului de tip 2. La bărbații și femeile cu vârsta de peste 40 de ani care au fost tratați cu aceste medicamente, a existat un risc crescut de fractură și acest risc a crescut cu o durată mai mare de utilizare a tiazolidindionului (4 ani sau mai mult).
 5.  Terapia imunosupresivă, cum ar fi ciclosporina și tacrolimus, utilizată după transplantul de organe, poate crește pierderea osoasă.
 6. Heparina când se utilizează pentru o perioadă scurtă de timp, efectul asupra scheletului este minim, dar cu utilizare pe termen lung poate reduce densitatea osoasă.
 7. Unele medicamente pentru chimioterapie pot provoca insuficiență ovariană la femei, ducând la menopauză prematură sau la insuficiență testiculară la bărbați, ducând la scăderea nivelului de testosteron, ambele conducând la pierderea osoasă. În plus, unele tratamente pentru cancer includ terapia cu glucocorticoizi, care poate crește și mai mult pierderea osoasă.

BOLIILE SAU AFECȚIUNILE CARE POT DUCE LA PIERDEREA MASEI OSOASE 

O varietate de boli sau afecțiuni pot duce la creșterea pierderii osoase și/sau a riscului de cădere. Cele mai frecvente exemple sunt discutate mai jos.

Artrita reumatoidă și alte afecțiuni reumatologice

O boală inflamatorie a articulațiilor, artrita reumatoidă este adesea tratată cu glucocorticoizi, de obicei prednison. Durerea și pierderea funcției articulare pot duce la inactivitate, care poate contribui și mai mult la pierderea osoasă. Cercetările sugerează că activitatea osteoclastică și resorbția osoasă sunt crescute la locurile afectate. În plus față de artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă a fost asociată cu pierderea osoasă. Mai multe alte afecțiuni reumatologice pot afecta articulațiile, ducând la un echilibru redus și la un risc crescut de căderi, inclusiv afectiuni ca lupus, artrită psoriazică și osteoartrită severă a șoldului sau a genunchiului.

Sindroamele de malabsorbție

Malabsorbția poate rezulta din bolile intestinale, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă și boala celiacă și alte afecțiuni care afectează intestinul, cum ar fi chirurgia metabolica. Aceste condiții reduc absorbția nutrienților din intestin, inclusiv calciu și vitamina D. Rezultatul este un nivel mai scăzut de calciu și vitamina D, ceea ce poate duce la creșterea pierderii osoase ceea ce duce la fracturi.

Deficitul de hormoni sexuali (hipogonadism)

La femei, aceasta are ca rezultat, în general, întreruperea timpurie a perioadelor menstruale (amenoreea). Cauzele obișnuite includ menopauza prematură (înainte de vârsta de 45 de ani), tulburări de alimentație cum ar fi anorexia nervoasă, amenoreea indusă de exerciții fizice (de obicei văzute la sportivi și dansatori de performanță), boala hipofizară, chimioterapie și boli cronice. Unele dintre aceste afectiuni pot fi tratate cu terapie hormonală.

La bărbați, nivelurile scăzute ale testosteronului pot fi cauzate de o serie de afecțiuni, cum ar fi boala hepatică, boala hipofizară, chimioterapia, boala cronică și îmbătrânirea. Unele dintre acestea pot fi tratate cu testosteron.

Hiperparatiroidismul primar

Glandele paratiroidiene produc hormon paratiroidian care controlează nivelurile de calciu din sânge. În hiperparatiroidismul primar o tumoare (în general benignă) în una sau mai multe dintre aceste glande determină producerea mai multor hormoni paratiroidieni decât este necesar. Aceasta determină o creștere a turnover-ului osos, ceea ce duce la eliberarea excesului de calciu din oase și la creșterea nivelului de calciu în sânge. Ca urmare, riscul de osteoporoză și fracturi crește, de asemenea.

Boala renala cronica

Mulți pacienți cu boală renală cronică sunt tratați cu glucocorticoizi, cum ar fi prednisonul, ceea ce creste riscul de dezvoltare a osteoporozei. În plus, boala cronică a rinichilor poate provoca mai multe afecțiuni osoase metabolice diferite (numite osteodistrofie renală) asociate cu formarea osoasă redusă, hiperparatiroidismul și deficitul de vitamină D. În cazul osteodistrofiei renale, calitatea oaselor este slabă, ceea ce crește riscul de fractură.

Boala hepatică cronică

Boala cronică hepatica este asociată cu formarea osoasă redusă, deficiența de vitamina D și hormonii sexuali scăzuți, toate acestea putând duce la pierderea osoasă. În plus, unele forme de afecțiuni hepatice pot fi tratate cu glucocorticoizi, cum ar fi prednison, care pot provoca o pierdere osoasă și mai mare. Până la 50% dintre pacienții cu boală hepatică cronică dezvoltă osteoporoză.

Diabet

Există dovezi care sugerează că atât bărbații, cât și femeile cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc mai mare pentru densitatea osoasă scăzută și pentru fracturile osteoporotice. Diabetul zaharat de tip I și de tip II slab controlat este adesea asociat cu episoade hipoglicemice (scăderea nivelului de zahăr din sânge) și /sau neuropatie. Ambele complicații ale diabetului pot crește riscul de căderi și fracturi.

Boala pulmonară cronică obstructivă  (BPOC)

BPOC este un tip de boală pulmonară cronică care, de obicei, se instaleaza după fumat prelungit, dar poate apărea și din alte cauze. BPOC consta în bronșită cronică sau emfizem sau ambele și este adesea asociată cu o tuse cronică, producerea de flegma, dificultăți de respirație la efort sau în repaus (în funcție de severitate) și infecții frecvente la nivelul toracelui. Există o asociere între BPOC și masa osoasă scăzută sau osteoporoza, de obicei dintr-o combinație de factori cum ar fi istoricul fumatului, greutatea corporală scăzută, nutriția deficitară și tratamentul oral cu glucocorticoizi.

Hipertiroidism netratat

Nivelurile normale ale hormonului tiroidian mențin o stare bună a oaselor. Prea mult hormonul tiroidian interferează cu capacitatea organismului de a absorbi calciul în oase și crește oscilația, ceea ce poate duce la pierderea osoasă în timp.

Tulburări neurologice

Multe tulburări neurologice sunt asociate cu un risc crescut de fracturi, deoarece aceste afectiuni cresc riscul de cădere, pierderea osoasă sau ambele. De exemplu:

1. Afecțiunile sau leziunile care duc la imobilitate sunt asociate cu pierderea osoasă: accident vascular cerebral, scleroză multiplă sau leziuni ale măduvei spinării.

2. Afecțiunile sau leziunile care duc la un echilibru scazut sau la probleme de mers sau mișcare sunt asociate cu un risc crescut de căderi și fracturi. Acestea includ paralizie cerebrală, scleroză multiplă, boala Parkinson, leziuni ale măduvei spinării, accident vascular cerebral, confuzie (datorată demenței sau delirului), amețeli și vertij și slăbiciune musculată a membrelor inferioare .

3. Neuropatia (amorțeală sau  perceperea redusă a senzație) picioarelor poate duce, de asemenea, la un echilibru slab. Aceasta include neuropatia diabetică, sciatica și alte tipuri de neuropatie.

Tabelul de mai jos rezumă alte afecțiuni sau afecțiuni comune care pot crește riscul de fracturi prin creșterea riscului de pierdere a masei osoase sau a riscului de cadere sau ambele.

 Alte afecțiuni medicale care pot crește riscul de fractură osteoporotică Tratamentul cu medicamente poate cauza pierderea masei osoase Poate crește pierderea masei osoase Poate crește riscul de cădere
Sindromul lui Cushing *
Boala pituitară *
Mielom multiplu * *
Leucemia și limfomul *
Talassemia *
SIDA / HIV * *
Glicemie scăzută *
Deshidratare

Cum să minimalizați efectele dăunătoare

Consultarea unui specialist in domeniul sanatatii: medicul sau farmacistul

Dacă luați medicamente sau suferiți de orice afecțiune care poate crește pierderea masei osoase sau riscul de cădere, discutați cu medicul dumneavoastră și cereți o evaluare a riscului de fractură, care este o evaluare mai aprofundată a sănătății osoase. Pentru a face acest lucru medicul dumneavoastră vă poate sugera că aveți un test de densitate minerală osoasă (BMD). Acesta este un test nedureros care vă poate ajuta să vă evaluati probabilitatea de fractură. Medicul va trebui să ia în considerare și alți factori de risc, incluzând vârsta, sexul, istoricul fracturilor, istoricul părinților și utilizarea de glucocorticoizi.

Calciu, Proteine și Vitamina D

Aportul de calciu să fie din alimente, iar suplimentele trebuie luate numai dacă nu se poate consuma suficient calciu din dietă. Pe de altă parte, există puține surse de hrană ale vitaminei D și soarele este o sursă nesigură, astfel ca se recomandă suplimente zilnice de vitamina D pe tot parcursul anului pentru toți adulții. O dieta echilibrata va asigura suficiente proteine ​​si alti nutrienti esentiali pentru sanatatea oaselor.

Sport regulat

Exercitiile fizice ajută la construirea și menținerea mușchilor și a oaselor puternice.

Fumatul și alcoolul

Orice tip și cantitate de fumat contribuie la pierderea osoasă și crește riscul de osteoporoză la bărbați și femei. Băutura în medie a trei sau mai multe băuturi alcoolice pe zi poate crește, de asemenea, pierderea osoasă și riscul de fractură.

Bărbații și osteoporoza

Credeți că doar femeile sunt expuse riscului de osteoporoză?

Cel puțin unul din cinci bărbați va suferi o fractura cauzata de osteoporoză și un sfert din cele 30.000 de fracturi de șold cauzate de osteoporoză sunt la bărbați.

Osteoporoza nu este doar boala unei femei. Este, de asemenea, o problemă serioasă de sănătate pentru bărbați.

În mod proporțional, mai mulți bărbați decât femei mor în urma unei fracturi de șold – 37% dintre bărbații care suferă de fractură de șold vor muri în decursul anului după șoldul fracturat. Barbatii sunt, de asemenea, mult mai probabil decat femeile sa aiba nevoie de ingrijire in pe termen lung, dupa o fractura de sold.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că fracturile de șold pot fi mai devastatoare pentru bărbați decât pentru femei, bărbații au o probabilitate mai mică de a fi evaluați pentru osteoporoză sau de a primi tratament pentru osteoporoză după fractura.

Diagnostic

Frecvent denumita “hoțul tăcut”, osteoporoza este  deseori nediagnosticată până când se produce o fractură osoasă. În acel moment, boala este deja destul de avansată. Deoarece pierderea de masă osoasă are loc în mai mulți ani și mulți oameni nu au simptome sau semne ale bolii până când este prea târziu, detectarea precoce a pierderii osoase este esențială pentru prevenirea fracturilor osteoporotice.

Un test de densitate minerală osoasă (DMO) vă poate spune dacă aveți osteoporoză sau cât de probabil sunteți să o dezvoltați în viitor.

Tratament

Pentru cei care trăiesc cu osteoporoză, există o varietate de opțiuni de tratament disponibile. Scopul principal al tratamentului este prevenirea sau încetinirea pierderii osoase și reducerea riscului de fractură.

Toată lumea este diferită – unii oameni răspund mai bine la un medicament decât altul, în timp ce unii pot experimenta efecte secundare pe cand altii nu. Este important de purtat o discutație cu medicul specialiast si cu farmacistul pentru a evalua beneficiile și riscurile fiecărui tratament și pentru a determina care este cel mai bine tolerat medicament.

Tratamentele specifice includ:

 • Bifosfonații
 • Denosumab
 • Hormonul paratiroidian
 • Terapia cu hormoni
 •  SERMs (modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen)

Este posibil să existe mai multe opțiuni de tratament înainte de a găsi unul care funcționează.

Indiferent de tratamentul ales, este  importanta o dietă bogată în calciu și vitamina D pentru a menține oasele sănătoase.

Osteoporoza și osteoartrita

În ciuda faptului că osteoporoza, artrita și osteoartrita (o formă de artrită) sunt afecțiuni complet diferite, acestea sunt frecvent confundate, în special osteoporoza și osteoartrita.

Câteva informații de bază:

 •  Osteoporoza este o boală osoasă în care cantitatea și calitatea oaselor sunt reduse, ducând la fracturi. Osteoporoza nu produce durere sau alte simptome decât dacă a apărut o fractură.
 • Artrita (arth = articulatie; itis = inflamație) este o afecțiune a articulațiilor și țesuturilor înconjurătoare. Osteoartrita și artrita reumatoidă sunt cele mai frecvente forme de artrită.
 • O persoană poate avea osteoporoză și osteoartrită în același timp.
 • Ambele boli pot provoca dureri și limitează mobilitatea, dar cauza acestei dureri și modul în care este tratată sunt cu totul diferite.
 • Un diagnostic precis al durerii este foarte important.
 • Prefixul “osteo” ( “os”) este singurul lucru pe care osteoporoza si osteoartrita au in comun.

 

 OSTEOPOROZA OSTEOARTRITA
Definitie Osteoporoza este o boală osoasă. Cuvântul “osteoporoză” înseamnă literalmente oase poroase. Este o afecțiune osoasă caracterizată prin scăderea rezistenței osoase ca rezultat al cantității și calității osoase reduse. O persoană cu osteoporoză are un risc crescut de fractura. Osteoartrita este cea mai frecventă formă de artrită. Este o afecțiune degenerativă a articulației care implică subțierea sau distrugerea cartilajului neted care acoperă capetele oaselor, precum și modificări ale osului care stă la baza cartilajului articular. Osteoartrita produce durere, rigiditate și mișcare redusă a articulației afectate, care afectează, în cele din urmă, capacitatea fizică de a face activități fizice, reducând calitatea vieții.
Simptome Osteoporoza se numește “hoțul tăcut”, deoarece poate progresa fără simptome, până când apare fractura. Atunci când oasele devin puternic slăbite de osteoporoză, mișcările simple – cum ar fi îndoirea pentru a ridica o pungă grea de alimente sau strănut în forță – pot duce la fractura. Șoldurile, coloana vertebrala și fracturile încheieturii mâinii sunt cele mai frecvente fracturi asociate cu osteoporoza. Osteoartrita afectează cel mai adesea soldurile, genunchii, degetele (adică, baza degetului mare, vârfurile și articulațiile mediane ale degetelor), picioarele sau coloana vertebrală. Ea afectează fiecare articulație în mod diferit, iar simptomele sunt ușor de trecut cu vederea. Poate fi dureroasă – durerea poate rezulta din utilizarea excesivă a articulației, a imobilității prelungite sau a creșterii osoase dureroase în articulațiile degetului.
Diagnostic Osteoporoza este diagnosticată printr-un test de densitate minerală osoasă, un test simplu, nedureros care măsoară cantitatea de os din coloana vertebrală și șold. Osteoartrita este diagnosticată pe baza istoricului medical, a examenului fizic și prin examen cu raze X a articulațiilor afectate.
Factorii de risc Riscul de osteoporoză poate fi redus prin conștientizarea acestor factori de risc și prin luarea de măsuri pentru încetinirea pierderii masei osoase. Densitatea minerală osoasă scăzută este un factor major de risc pentru fractură, principala consecință a osteoporozei. Alți factori de risc cheie includ vârsta mai înaintată, fractura anterioară in cadrul traumatismelor mici, istoricul căderilor și utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi corticosteroizii (de exemplu, prednison). Antecedentele familiale ale unei fracturi de fragilitate sunt adesea un factor care contribuie.

 

Unii factori care pot contribui la dezvoltarea osteoartritei includ istoricul familial, inactivitatea fizică, excesul de greutate și suprasolicitarea sau rănirea articulațiilor.
Tratament Osteoporoza poate fi tratată cu modificări ale stilului de viață și, adesea, cu utilizarea medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală. Atenția la dietă (aportul adecvat de calciu și vitamina D) și obținerea unei activități fizice regulate sunt modificări importante ale stilului de viață. Exercițiile de antrenare a greutății și rezistență pot ajuta la gestionarea durerii și îmbunătățirea rezistenței oaselor și a mușchilor, ceea ce ajută la prevenirea căderilor. Șoldurile rupte cauzate de osteoporoză necesită, de obicei, o intervenție chirurgicală. Acest lucru poate implica intervenția chirurgicală de înlocuire a șoldului. Osteoartrita poate fi manageriată cu ajutorul protecției articulare (reducerea presiunii articulare), exerciții fizice, medicație pentru ameliorarea durerii, tratamente termice și reci și controlul greutății. Artrita severă poate fi tratată cu o operație, în cazul în care articulațiile deteriorate sunt înlocuite cu un implant artificial.

 

Acesta este un material tradus si adaptat pentru a contribui la educatia si dezvoltarea medicala a profesionistilor din sanatate.  

###

Va multmim pentru interesul aratat! Daca ati gasit acest articol util, interesant sau inspirational, va invit sa ne lasati comentariile voastre mai jos sau aici

Pentru alte articole si pastile de inspiratie urmariti-ne pe site sau pe pagina noastra de Facebook.


###
Mai jos am sintetizat intr-un infografic, informatiile esentiale despre osteoporoza.

2 comentarii

 1. Dacă se dorește a fi o platformă pentru profesioniști, atunci trebuie să ne exprimăm Ca atare.
  Dacă articolul este o traducere (adaptată sau nu) trebuie menționate referințele. Dacă este un articol original trebuie menționat autorul.
  Altfel este total neprofesionist.
  Mulțumesc.

  PS: aveți un bug care face ca toate cuvintele introduse să înceapă cu majusculă indiferent de poziția în propoziție/frază.

  1. Multumim pentru comentariu. Articolul este o traducere si se face trimiterea la textul/site-ul original.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.