Ce este digitalizarea?
Digitalizarea este un fenomen complex cu puternice implicații în toate domeniile. Evoluția acestuia este foarte rapidă și, fie că ne dăm sau nu seama, face parte din viața noastră de zi cu zi. Digitalizarea potențează, amplifică și supraîncarcă ceilalți factori ai dezvoltării fiind într-o continuă schimbare și dezvoltare.
Digitalizarea reprezintă folosirea tehnologiei de stocare și procesare, căutare și regăsire a informațiilor între utilizatorii online. Internetul este suportul tehnic al digitalizării, permitând transmiterea și primirea de informații la distanță.
Sănătatea digitală, este convergența tehnologiilor digitale cu sănătatea, asistența medicală, viața și societatea pentru a spori eficiența livrării de asistență medicală și a face medicina mai personalizată și mai precisă. Aceste tehnologii includ soluții și servicii hardware și software, inclusiv telemedicină, analiză bazată pe web, e-mail, telefoane mobile și aplicații, mesaje text, dispozitive purtabile și senzori de monitorizare clinică sau de la distanță. În general, sănătatea digitală este preocupată de dezvoltarea sistemelor de sănătate interconectate pentru a îmbunătăți comunicarea și pentru a ajuta profesioniștii din domeniul sănătății și pacienții acestora să gestioneze bolile și riscurile pentru sănătate, precum și să promoveze sănătatea și starea de bine.
Sănătatea digitală este un domeniu multi-disciplinar care implică numeroase părți, inclusiv clinicieni, cercetători și oameni de știință cu o gamă largă de expertiză în domeniul sănătății, ingineriei, științei sociale, sănătații publice, economiei sănătății și gestionării datelor.
Telemedicina – pro și contra
Telemedicina este furnizarea de expertiză medicală în scopul diagnosticării și îngrijirii pacientului cu ajutorul telecomunicațiilor și tehnologiei informației în care pacientul și furnizorul sunt separați la distanță. Telemedicina include furnizarea de patologie, imagistică medicală și servicii consultative pentru pacienți. Acesta poate fi furnizat prin utilizarea telefonului și a telefoanelor mobile, prin e-mail, conferințe video și audio, monitorizare la distanță și proceduri telerobotice.
Organizația Mondială a Sănătății a adoptat anul trecut primul draft privind o Strategie Globală privind Medicină Digitală și recomandă tuturor statelor să adopte propria strategie în acest domeniu, văzută ca o modalitate de a asigura dreptul universal la asistență medicală.
Acest serviciu oferă multe beneficii pentru a reduce problemele actuale care împiedică pacienții să primească îngrijirile de care au nevoie. Cu toate acestea, există încă unele dezavantaje de abordat, deoarece această opțiune de asistență medicală se extinde și devine mai populară. Iată câteva dintre argumentele pro și contra ale telemedicinei:
-
PRO:Îngrijirea pacientului mai convenabilă și accesibilă
Conform unui sondaj Cisco global, 74% dintre pacienți preferă accesul ușor la serviciile de asistență medicală față de interacțiunea directă.
Datorită modului de viață activ al populației la momentul actual, și în domeniul îngrijirii medicale comoditatea este esențială. Îngrijirea virtuală adăugată practicii normale a medicilor oferă pacienților comfort, fără a pierde timp, de asemenea reducând și costurile unei vizite medicale obișnuite. De asemenea, pacienții care locuiesc în alte localități sau care pur și simplu nu pot pleca de la locul de muncă, pot avea acces la îngrijire. Conferința video, aplicațiile pentru smartphone și sistemele de gestionare online conectează mai mulți pacienți cu specialiștii din domeniul sănătații decât până acum.
-
PRO:Reducerea costurilor atât pentru pacienți cât și pentru sistemul medical
Telemedicina reduce costurile. Un studiu a descoperit că remunerația medie a unei vizite virtuale este de 40 până la 50 de dolari pentru fiecare vizită. Acest lucru este de aproape patru ori mai mic decât costul mediu al unei vizite în persoană, conform aceluiași studiu.
În ceea ce privește reducerea costurilor pentru sistemul medical, telemedicina ajută la reducerea costurilor serviciilor costisitoare, cum ar fi serviciile medicale de urgență. Pacienții care nu merg la controale de rutină sau nu au o modalitate de a ajunge la medic vor utiliza mai probabil serviciile ambulatorii sau vor apela la serviciul medical de urgență. Acesta este un serviciu excelent, dar mulți nu își dau seama cât de scump este. Călătoria într-o ambulanță ar putea costa peste 1.000 de dolari în funcție de tratamentul pe care vi-l acordă și de câți kilometrii se parcurg. Cu ajutorul telemedicinei, pacienții pot consulta clinicienii înainte de a solicita servicii de urgență. Acest lucru ajută la eliminarea deciziilor grăbite ale pacientilor de a apela la serviciile medicale de urgență pentru probleme pe care un clinician le-ar fi putut rezolva cu ajutorul telemedicinei. De asemenea, acest lucru ar duce la eliberarea Unităților de Primiri Urgențe, de multe ori pline datorită unor cazuri nu atât de grave.
-
PRO: Reducerea răspândirii bolilor
Serviciile de telemedicină sunt o modalitate bună de a-i împiedica pe bolnavi să ajungă în cabinetele medicale. Acest lucru poate părea contradictoriu; oamenii ar trebui să meargă la medic atunci când sunt bolnavi.
Dar păstrarea persoanelor contagioase în afara spitalului ajută la reducerea răspândirii bolilor. Pacientul ar putea răspândi bacteriile/virusurile vizitând medicul astfel răspândind boala la alți pacienți. Însă, atunci când consultația are loc în spațiul virtual, un medic îi poate evalua starea și îl poate trimite la un specialist sau prescrie tratament.
Am văzut cu toții cât de important este acest lucru într-o perioadă de criză. Mai exact, focarul bolii COVID-19. Cu mai multe persoane cu această boală care vizitează spitalul, boala se poate răspândi cu ușurință în tot spitalul.
Telemedicina le permite medicilor să recomande tratament pacienților din casele lor. Medicii îi pot sfătui pe cei cu simptome severe să solicite un tratament suplimentar. Astfel persoanele bolnave sunt izolate, deoarece ei pot vizita mai întâi un medic online, în loc să se afle într-o zonă populată cu persoane vulnerabile.
Cei care nu au o boală contagioasă pot ezita să-și viziteze medicul de teamă să nu apară o boală. Dacă au un sistem imunitar compromis, ar dori să-și limiteze contactul cu alți germeni. De exemplu, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cele cu boli cronice necesită vizite de rutină. Dar în timpul anotimpurilor de boală precum gripa sau pandemia COVID-19, cel mai bine este să se evite o potențială expunere, telemedicina fiind o opțiune viabilă pentru aceste controale de rutină.
-
CONTRA: Telemedicina necesită Internet
Telemedicina necesită internet. Deși putem susține că anumite părți ale unei întâlniri se pot întâmpla la telefon, majoritatea vor avea nevoie de o evaluare vizuală din partea medicului. De asemenea, aceste servicii se bazează foarte mult pe o conexiune online bună, pe care nu toată lumea o are. Dacă pacientul sau medicul își pierd conexiunea, întreaga vizită se oprește. Aceasta ar putea prelungi sau chiar amâna programarea.
În România potrivit unui studiu Eurostat 74% dintre români au acces la Internet, însă doar 53.8 % sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 de ani.
-
CONTRA: Telemedicina necesită dispozitive inteligente
Nu doar pacientul, cât și medicul au nevoie de o conexiune la internet, dar au nevoie si de dispozitive care să poată susține aceste servicii. Acest lucru înseamnă că, dacă pacientul nu își poate permite un dispozitiv sau poate împrumuta unul de la cineva de încredere, pur și simplu nu va avea acces la niciun serviciu de telemedicina.
-
CONTRA: Barierele legislative ale Telemedicinei
Guvernele nu au ajuns încă la o concluzie solidă cu privire la reglementările telemedicinei. Drept urmare, statele au reglementări diferite privind utilizarea serviciilor și rambursarea acestora. Acest lucru poate îngreuna accesul la îngrijiri transfrontaliere, desi interoperabilitatea transfrontaliera a sistemelor de date și de informații medicale este chiar unul dintre scopurile telemedicinei.
Sisteme digitale la nivel European/Mondial
Piața dispozitivelor medicale este una dintre cele mai mari industrii din sectorul sănătății, care a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii 15 ani. Profitând de avantajele revoluției digitale și ale tehnologiei medicale, industria se află într-o stare de transformare continuă. Aplicațiile medicale mobile (MMA) reprezintă o astfel de invenție transformatoare pe care industria a oferit-o profesioniștilor din domeniul sănătății. Un MMA este o aplicație software care rulează pe un smartphone și / sau alt dispozitiv mobil de comunicare, transformând platforma mobilă într-un dispozitiv medical pentru a îndeplini o funcție specifică de asistență medicală.
Autoritățile de reglementare din UE și SUA lucrează cu sârguință la crearea politicilor generale pentru MMA. Ideologia din spatele reglementărilor pentru MMA din UE și SUA este aproape similară, dar FDA este, de departe, mai departe în elaborarea orientărilor într-o manieră detaliată. În acest mediu al transformărilor tehnologice, este esențiala menținerea reglementărilor actualizate pentru a se atinge un echilibru către asigurarea siguranței și eficacității, promovând în același timp inovația. Iată câteva exemple de Aplicații medicale mobile și Sisteme medicale digitale folosite la nivel mondial:
-
Project Baseline
Project Baseline este o platformă care are în vedere o nouă abordare în ceea ce privește cercetarea clinică și îngrijirea medicală.
Proiectul este o inițiativă pentru a facilita implicarea oamenilor să contribuie la harta sănătății umane și să participe la cercetarea clinică. Platforma este concepută special pentru gestionarea în siguranță a informațiilor personale despre sănătate și a fost folosită de câțiva ani. În colaborare cu biroul guvernatorului din California, autoritățile federale, statale și locale de sănătate publică, platforma de bază este utilizată acum pentru a facilita screeningul și testarea oamenilor pentru COVID-19.
-
MySugr
Aplicația MySugr dispune de un jurnal care ajută utilizatorul să introducă informații despre mese, activitate fizică, nivelul de glucoză și starea sa. Aceasta trimite alerte atunci când alegerile alimentare sunt unele nepotrivite din punctul de vedere al nivelului de glucoză. Are rolul de a educa pacientul cu diabet pentru a înțelege mai bine boala sa, riscurile la care se expune dacă nu urmează recomandările medicale și tratamentul și sfaturi pentru o gestionare corectă a bolii. Este o aplicație pentru persoanele cu diabet (diabet tip 1 și diabet tip 2) care înregistrează și contorizează nivelul glicemiei și estimează nivelul HbA1c.
-
SthetoMe
StethoMe, o companie cu sediul la Poznan, în Polonia, produce un stetoscop digital care poate ajuta la diagnosticarea rapidă a unor boli respiratorii la copii. Aparatul poate fi folosit de părinti chiar acasă, iar rezultatele sunt redate și arhivate cu ajutorul unei aplicații de smartphone.
Viitorul în sănătate este digitalizarea?
Având în vedere că tehnologia avansează rapid în fiecare zi, este foarte probabil ca viitorul asistenței medicale să depindă în mare măsură de automatizarea digitală și robotică. Profesioniștii medicali, în viitor, vor trebui să învețe o serie de noi abilități, inclusiv modul de operare a acestor noi tehnologii și cum să livreze eficient programări virtuale, diagnostic și proceduri de tratament. Profesioniștii din domeniul sănătații vor trebui, de asemenea, să învețe cum să interpreteze datele de pe dispozitivele purtabile ale pacienților, înregistrările digitale și datele despre genom și ADN, pentru a pune un diagnostic, susținut de tehnologiile Inteligenței Artificiale pentru a spori eficiența.
Cu toate acestea, în timp ce tehnologia va fi foarte importantă în asistența medicală a viitorului, profesioniștii medicali vor rămâne esențiali în furnizarea de îngrijire medicală și vor juca un rol major în tratarea pacienților care nu pot sau nu doresc accesul la tehnologie.
Articol redactat si editat de Farm. Luana Faliboga
###
Pentru suport sau mai multe informatii nu ezitati sa ne scrieti
surse foto: aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici