“Muncă fericită, viață fericită”
Există concepția conform căreia atmosfera de la locul de muncă nu ar trebui sa fie una distractivă, că distracția este ceva ce câștigi numai după ce ai muncit din greu. Schimbarea acestei conceptii duce la schimbarea comportamentului de la locul de muncă . Companiile precum Google, LinkedIn, Apple, au demonstrat că buna dispoziție la locul de munca îmbunătățește nu numai relațiile de zi cu zi și atmosfera la locul de muncă, ci poate îmbunătăți productivitatea companiei.
Atitudinea noastră față de muncă este ceva ce poate fi modificat. Munca și percepția noastră asupra muncii s-au schimbat și au evoluat. Fiecare dintre noi adoptă atitudinea deținută de cel care exercită cea mai puternică influență la job, a grupului sau chiar a angajatorului, starea de spirit transmițându-se de la o persoană la alta. Pentru mulți dintre noi, munca a devenit cine suntem. Ea ne definește pe noi înșine.
-
-
-
-
- Mulți manageri susțin că nu există loc pentru voia bună la locul de muncă.Pe de altă parte, angajații de astăzi vor ca atmosfera de la locul de muncă să fie una plăcută, relaxantă. Provocarea constă în a reusi sa se creeze un echilibru între activitățile zilnice si buna dispoziție.
-
-
-
- Buna dispoziție și munca nu sunt incompatibile: pot coexista. Rezultatele de la locul de munca sunt mai BUNE atunci când angajații sunt motivați prin crearea unui mediu relaxant.
- Într-o organizatie durabilă, voia bună ar trebui să fie un element esențial, nu un plus sau o recompensă pentru efectuarea activitatilor dificile.
- Distracția poate fi un element esențial pentru mentinerea unei afaceri profitabile, păstrarea clienților, atragerea și mentinerea angajaților talentați și contribuirea la crearea unui avantaj competitiv.
Atitudinea fata de locul de munca se poate shimba
Daca analizam atitudinile avute de-a lungul timpului față de muncă, vedem că munca a evoluat de la scrierile lui Aristotel, “munca este pentru sclavi” sau ale lui Calvin ,, munca este o porunca”, in munca este o virtute despre ,, cine sunt eu’’. Timpurile reflectă atitudinile generale față de muncă, iar oamenii își pot modifica în mod intenționat atitudinile individuale. Mai exact, este posibil ca munca să fie distractivă.
Din punct de vedere istoric, distracția și munca au coexistat. De exemplu, în timpul erei agricole, cântecele din timpul lucrului au ajutat la transformarea sarcinilor și acțiunilor repetitive în activități care, dacă nu distractive, cel puțin mai relaxante și confortabile.
Conceptul de muncă este într-o continuă schimbare. Redescoperim că distracția și munca funcționează în mod natural împreună, iar munca este mai productivă atunci când este și distractivă.
- Pentru ca angajatii sa fie creativi, trebuie sa li se acorde suficient timp pentru a se destinde si a depasi rutina zilnica.
- Unele companii sărbătoresc realizările prin petreceri. Pentru a creea un mediu prielnic la job, angajații comandă împreună mâncare, participă în grup la diferite activități și hobby-uri: fotbal, alergare, inot și decorează birourile în așteptarea sărbătorilor care vin.
,,Totul se rezumă la convingerea de a avea incredere în oameni”
Trebuie să ai încredere în proprii angajati dacă doresti sa reușească. Atunci ei trebuie să fie recompensați, să celebreze succesul. Pentru a avea succes, trebuie să arătați încredere și apreciere propriilor angajați.
Companiile de succes au învățat că voia bună la locul de muncă:
- stimulează creativitatea și inovația
- încurajează angajamentul și responsabilitatea membrilor organizației
- crește moralul angajatului
- crește productivitatea
- contracareaza efectele stresului
- devine un plus pentru relațiile sociale
- rezolvă conflicte
- stimulează eficacitatea
- reduce absenteismul
- creează relații mai puternice și mai profunde între clienți și companie
Afla care sunt ultimele JOBURI IN INDUSTRIA FARMACEUTICA AICI
Vrei sa te specializezi? noi te ajutam! La contact@pharmapro.ro te informam despre cursurile care te pot ajuta sa gasesti jobul la care sa mergi in fiecare zi cu nerabdare si zambetul pe buze.