#Am invatat ca viata nu este intotdeauna dreapta.
#Leacul pentru boala societatii romanesti nu s-a inventat inca.
#Cheia este a citi cat mai mult, atat legat de profesie cat si in afara profesiei.
#Farmacistii zilei de astazi se limiteaza la segmente reduse din industrie si pierd din vedere faptul ca, in functie de profilul vocational al fiecaruia, ar putea aduce o valoare adaugata mult mai mare intr-un alt segment.
Farmacist roman. Specializare în farmacie clinică. Supraspecializări în oncologie şi TPN, studii de management şi drept.
Si-a început activitatea în cadru celui cel mai mare producător de medicamente generice din Romania, Sicomed (actual Grupul farmaceutic Zentiva parte a Sanofi-Aventis) in productie, apoi şi-a continuat activitatea în cadrul departamentului de managementul calităţii, logistică, project management ramanand loial companiei Zentiva pana in anul 2010. Apoi a schimbat registrul.
După mai bine de 15 ani de experimentare a pieţei farmaceutice din Romania, cu o experienţă care merită toata aprecierea, Paul Andreianu este specialist în sisteme de calitate (GMP, GDP, ICH Q7-Q11) şi în prezent are propria firmă de consultanţă in UK.
In paralel s-a implicat şi a experimentat farmacia de spital din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti, implicandu-se în activităţile a doua asociatii europene Asociaţiei Europene a Farmaciştilor de Spital – EAHP (delegat al Romaniei in cadrul Adunarii Generale in perioada 2013-2015, auditor intern in perioada 2014-2016, singurul participant roman la Summit-ul in care au fost stabilite liniile directive ale farmaciei de spital in Europa) si European Society Oncology Pharmacy (ESOP).
Cand vorbeşte despre sine, se prezintă scurt:
Cetatean European. Tata.
15+ ani de industria farmaceutica şi sănătate. In toate segmentele industriei.
Secretul lui Paul: hobby-urile sale printre care şi fotografia şi implicarea în acte caritabile şi
voluntariat.
In alegerea facultatii am tinut cont mai degraba de niste considerente practice (sa imbine pasiunea pentru chimie si matematica, sa fie la oaresce distanta de orasul natal) decat de o viziune in cariera.
Cariera mi-am inceput-o facand cate putin din fiecare intr-o mica farmacie comunitara. De la receptie, la receptura, de la sters pe jos, la reparat o teava fisurata.
In industrie am inceput in granulare. A fost o intamplare cu final fericit, intr-o perioada plina de transformari. Cea mai buna scoala de care poate sa aiba parte un viitor farmacist.
In anii ’80 bunicii si parintii. Oameni simpli cu ajutorul carora am descoperit natura, plantele medicinale, pasiunea pentru lucrul bine facut.
In anii ’90 parintii si o parte din profesorii cu care am interactionat. Pasiunea pentru chimie a fost o intamplare. Intamplare care a facut ca un elev al unui club sportiv scolar sa ajunga destul de sus la olimpiadele / concursurile nationale de chimie.
La inceputul anilor 2000 o parte dintre profesorii de la facultate, mentorii din industrie si din business.
Formarea 1 la 1 e extrem de importanta, iar pe alocuri poate substitui oricand, orice produs educational universitar, mai ales acolo unde vorbim de profesii / vocatii / meserii. Lista celor care m-au inspirat / ajutat in calatoria mea e lunga. Ea contine numele tuturor celor cu care am interactionat de-a lungul timpului: familie, colegi, pacienti.
Fiecare om cu care am interactionat a avut o contributie la evolutia mea. De la muncitorii din fabricatie pana la top managementul companiilor pentru care am lucrat / cu care am lucrat.
Si am interactionat cu cateva mii de oameni …
Steve Jobs a spus urmatoarele cuvinte in discursul tinut la Stanford in 2005 “you can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something — your gut, destiny, life, karma, whatever.”
Ce m-a adus in acest moment? Un amestec de inspiratie si transpiratie. Inspiratie in deciziile luate, transpiratie in a ajunge acolo unde mi-am propus.
Se poate asimila usor profesiei de comerciant (daca vorbim de farmacia comunitara), profesiei de gestionar (daca vorbim de farmacia de spital), etc. La inceput vedem partea romantica a profesiei (sec XIX, inceputul sec XX).
Integritate. Respect. Creativitate. Iar toate deciziile profesionale sunt centrate pe nevoile pacientilor.
In teorie, complexitatea industriei creaza o sumedenie de oportunitati. In practica, farmacistii zilei de astazi se (auto)limiteaza la segmente reduse din industrie (in special farmacia comunitara) si pierd din vedere faptul ca, in functie de profilul vocational al fiecaruia, ar putea aduce o valoare adaugata mult mai mare intr-un alt segment.
In timpul studentiei, putinele grade de libertate am avut sansa sa le pot explora in afara cadrului universitar iar acest lucru si-a spus cuvantul.
Am invatat ca viata nu este intotdeauna dreapta.
Sunt mai multe lectii primite de la viata. Si sunt mai multe episoade care pot fi considerate “training-uri” extrem de utile in viata.
Da. Nu regret nimic din parcursul de pana acum. “Regrets. I’ve had a few. But then again, too few to mention”
Punctele forte ale profesiei? Iti poate deschide o multime de perspective.
Punctele slabe sunt oarescum limitate de conditionarea geografica (a se citi Romania).
Iesirea din spatiul carpato-danubiano-pontic a fost cea mai inspirata alegere. Din pacate s-a intamplat abia la 23 de ani.
Poate as cauta sa vin in contact cu mediul extern Romaniei mai devreme de 23 de ani.
Si la acest capitol sunt cateva episoade din care am avut de invatat.
Daca ar fi sa nominalizez, cea mai putin placuta experienta ar fi probabil lipsa de curaj a colegilor farmacisti din Romania cand vine vorba de schimbare.
O zi din viata mea contine atat elemente de natura personala cat si elemente de natura profesionala, care uneori se intrepatrund. Cu rare exceptii, se poate vorbi de o zi exclusiv personala sau exclusiv profesionala.
O zi din viata profesionala contine episoade de informare despre mediul extern businessului pe care il conduc (fie rapoarte de activitate din diverse segmente ale industriei, din afara industriei, fie interactiuni cu partenerii externi), episoade de informare despre mediul intern (sedinte, sesiuni 101, sesiuni informale cu diferiti colegi), episoade de analiza detaliata a tuturor proiectelor aflate in derulare.
Daca e sa vorbim despre roluri, farmacist / manager, as spune ca nu e cazul.
Sunt aspecte care tin de pregatirea ca farmacist care ma ajuta in activitatea de zi cu zi dar doar atat.
Tocmai provocarile ma fac sa merg inainte.
Ca leacul pentru boala societatii romaneasti nu s-a inventat inca.
Sa aiba incredere in fortele proprii si in instinct, sa aiba curajul sa fie nerezonabili cu tendintele majoritatii.
Intre rutina de dimineata si cea de seara am 3-4 cani de ceai (hibiscus) si 10 min de lectura din afara profesiei (obicei dezvoltat in ultimul an de facultate cand am constatat ca vreme de 4 ani nu citisem absolut nimic in afara domeniului farmaceutic). La momentul de fata citesc “The March of Unreason” de Dick Taverne.
Acela de a citi cat mai mult, atat legat de profesie cat si in afara profesiei (pentru cultura generala). Surprinzator, sfatul asta l-am primit de la mai multi oameni de-a lungul timpului.
###
Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.
Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
leave your comment