Salariul unui farmacist in Romania

Salariile specialiştilor în domeniul sănătăţii

Din exterior halatul alb reprezintă o profesie percepută de mulți ca fiind bine plătită, sigură, însă profesia de farmacist nu este întotdeauna ceea ce pare. Daca privim mai atent la ce se ascunde în spatele tejghelei din oficina farmaciei, găsim de cele mai multe ori, profesioniști supărați și încărcați cu emoții negative, frustrări și angoase, unele datorate lipsei de încredere și scăderea respectului față de această profesie nobilă cât și de inechitățile care se produc la nivel de sistem.

Concurența din ce în ce mai acerbă de pe piața farmaceutică, accentul crescut pe business  au limitat încet, încet abordarea strict profesională și îl împing pe farmacist să își asume roluri în care de multe ori nu crede, sau pe care nu le dorește.

Prima parte a anului 2018 a mai adus o nemulțumire pe lista deja lungă a farmacistului și anume inechitatea clar definită de legea salarizării 153/2017.

Într-un comunicat de presă Ministrul Sănătății precizează că “Legea salarizării unice prevede o creștere a salariului de încadrare care poate ajunge până la 170%, dar și o limitare a sporurilor acordate angajaților din sistem la 30% la nivel de ordonator principal de credite, care trebuie respectat. Este pentru prima oară când salariile de încadrare cresc la acest nivel în Sănătate. Prin elaborarea grilei de sporuri și a modului de aplicare a acestora aducem un echilibru între veniturile obținute de salariații spitalelor din subordinea MS și a celor care sunt în subordinea autorităților publice locale, dar și între categoriile de salariați. Eu îi reprezint pe toți angajații din sistem și trebuie să stabilesc un echilibru pentru toți.  Am făcut simulări, analize pe indicatori și am ajuns la această soluție. Am considerat că angajații unui spital constituie o echipă și am avut în vedere ca tot personalul să obțină venituri cel puțin la nivelul lunii februarie 2018. Grila de sporuri, așa cum a fost ea concepută, asta garantează”. 

Diferențe salarii farmaciști – medici

Farmacist primar: 5.528 lei      Medic Primar: 12.500 lei
Farmacist specialist: 5.315 lei Medic specialist: 9.900 lei
Farmacist: 4.475 lei Medic rezident an VI-VII: 7.900 lei

 

Farmacist rezident anul I: 4.302 lei Medic rezident anul I: 5.700 lei

 

Farmacist rezident anul II: 4.345 lei Medic rezident anul II: 6.100 lei

 

Farmacist rezident anul III: 4.388 lei Medic rezident anul III: 6.700 lei
Farmacişti afectaţi: 800

 

Prea multi farmacisti?

Numărul de farmaciști s-a dublat în ultimii 10 ani și continuă să crească exponențial.

România se află pe locul 11  în clasamentul european al numărului de farmacişti raportat la 100.000 de locuitori (conform Eurostat).

Salariul unul farmacist de circuit deschis

În urma unui studiu efectuat de PharmaPro.ro pe aproximativ 800 de respondenți arată faptul că salariile din piața farmaceutică au scăzut și nu dau semne de îmbunătățire.

Majoritatea celor implicati în sondaj, au un venit salarial net de până între 2.500-3.000RON pe lună.

Tendința farmacistului din România a început să fie reorientarea și reconversia profesională sau alegerea unui alt stat spre a-și pune în valoare cunoștințele.

Majoritatea celor implicați în studiu nu urmează cursuri postuniversitare, investind în dezvoltarea profesională minim 1h/zi și o sumă cuprinsă între 100 și 500 RON pe an.

 

Țările în care farmaciștii sunt plătiți bine

Africa de Sud

Salariul mediu al unui farmacist – $38K

Noua Zeelandă

Salariul mediu al unui farmacist – $40K

Irlanda

Salariul mediu al unui farmacist – $55K

Germania

Salariul mediu al unui farmacist – $60 K

Marea Britanie

Salariul mediu al unui farmacist – $65 K

Australia

Salariul mediu al unui farmacist – $70 K

Elveția

Salariul mediu al unui farmacist – $87K

Canada

Salariul mediu al unui farmacist – $80 – $95 K

Statele Unite ale Americii

Salariul mediu al unui farmacist- $107K

Aprecierea profesiei de farmacist se traduce și prin beneficiile financiare pe care le primește farmacistul astăzi, iar în urma studiului pieței farmaceutice și al rezultatelor care au ieșit la iveală, credem că România trebuie să facă eforturi acum pentru salvarea acestei profesii. Denaturarea profesională continuă atât din punct de vedere economic cât și practic, are efecte din ce în ce mai vizibile. E nevoie să înlăturăm stigmatul de “vânzător” și să-l înlocuim cu “tămăduitor”, să reorientăm profesia de farmacist către pacient și beneficiul acestuia, printr-o comunicare adecvată și un management al resurselor. Numai astfel farmacistul poate deveni de neînlocuit pentru industrie, angajator și pentru comunitate și poate fi apreciat la adevărata sa valoare profesională.

Farmacistul reprezintă o verigă importantă a sistemului sanitar, un pilon de bază care trebuie să-și mențină verticalitatea în pofida tuturor greutăților întâmpinate.

###

Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest articol util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte articole și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

 

3 comentarii

  1. unde se face diferenta la salariu in functie de gradul ptofesional
    eu sunt farm sprcialist cu vechime de 30 de ani si Nu am primit un salariu mai msre decat un farm simplu , nIciodata

    1. Farmacistii care abia termina…

  2. Farmacistul, în afara De “Vânzare”, eliberare de medicamente cu sau fără prescripție medicala, mai face și introducere de facturi, aprovizionare, comenzi, consiliere pacient, dar și preparare de “Preparate” Magistrale (mai Rar… Dar sunt farmacii unde se mai face asa Ceva). Și asa cum a spus o colega mai devreme…toate acestea și toate acestea…. Fără nimic în plus la salariu, sau măcar puțin mai mult respect.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.