Interviu cu un un farmacist – Sef Lucrari Dr.Farm. Emma Cretu
#Cea mai importantă valoare din punct de vedere profesional este cunoașterea.
#Profesia de farmacist nu are puncte slabe, doar oamenii au.
#Cred că în profesia noastră este obligatoriu să ai mentori și modele.
Are 38 de ani, șef de lucrări la Disciplina Tehnologie Farmaceutică și Biofarmacie din cadrul Facultății de Farmacie din UMF Carol Davila București, Emma si-a început cariera didactică în 2003, imediat după terminarea facultății. Tot atunci a început și rezidențiatul în Farmacie clinică, a devenit apoi farmacist specialist, apoi farmacist primar, iar în 2011 si-a susținut teza de doctorat.
De-a lungul timpului a profesat in farmacii de circuit închis, în farmacii de circuit deschis, a lucrat în Agenția Națională a Medicamentului, a avut chiar propria farmacie, a fost mereu deschisă către noi oportunități.
Emma este unul dintre acei farmaciști care inspiră prin curajul de a explora mereu cărări nebătute, prin dorinta de evoluție și dezvoltare continuă și prin curiozitatea și creativitatea cu care privește fiecare provocare.
- Ce te-a calauzit catre UMF – Facultatea de Farmacie?
Eu nu provin dintr-o familie de farmaciști; de fapt, niciunul din membrii familiei nu este farmacist, dar, când eram mică, jocul meu preferat era cu medicamentele bunicii și știam doar că vreau să devin cercetător. Mai târziu, mi-am schimbat radical opțiunea și visul vieții mele a fost acela de a fi dansatoare. Cu el am intrat și în ultimul an de liceu, dar m-am lovit în permanență de ostilitatea familiei. Părinții mei au pus presiuni foarte mari pe mine să urmez o facultate, sperau ei – medicina, deoarece, așa cum spuneau: la noi în familie și străbunicii și bunicii și părinții au făcut facultate, iar sora mea era profesoară de matematică la Sorbona, așadar eu, cu atât mai mult, trebuia să fiu o intelectuală. Astfel, m-am trezit în clasa a 12-a că trebuie să aleg o facultate și am realizat că mă simt în largul meu doar cu chimia la care eram chiar olimpică, așa încât m-am interesat care sunt facultățile la care se dă chimie la examenul de admitere. Am ales farmacia doar pentru că suna mai exotic decât celelalte, dar habar nu aveam ce voi face în facultate și, cu atât mai mult, ce voi face după aceea. Trăiam doar cu speranța că într-o zi voi fi totuși dansatoare. În primii doi ani de facultate, îl întrebam în fiecare săptămână pe tata dacă e chiar așa grav dacă renunț la facultate și nu înțelegeam de ce nu consideră că sunt deja suficienți intelectuali în famile și de ce nu le ajunge faptul că au deja o fiică foarte bine realizată; asta e – în toate familiile există o oaie neagră. În anul 3, însă, în mod surprinzător, m-am îndrăgostit de facultatea de farmacie, cred că datorită tehnicii, farmacologiei și chimiei farmaceutice. Abia atunci am început să înțeleg ce fel de facultate fac și cât de frumoasă e.
- Cine te-a inspirat? Ai avut modele sau mentori?
M-au inspirat părinții prietenei mele din liceu, care erau farmaciști și aveau o farmacie în care ne petreceam destul de mult timp în timpul facultății. M-au ajutat și susținut părinții mei care mi-au creat toate condițiile pentru a mă implica doar în activitatea profesională. I-am avut drept mentori și modele pe profesorii mei din facultate și pe actualii mei colegi. Cred că în profesia noastră este obligatoriu să ai mentori și modele.
- Cum percepi profesia de farmacist azi?
Profesia de farmacist este la fel de complexă, de nobilă și în slujba sănătății la fel de mult acum ca și atunci. Această profesie nu are defecte, doar cei care o profesează pot avea.
- Care sunt valorile tale cele mai importante?
Dintre valorile personale, umanitatea mi se pare esențială. Cea mai importantă valoare din punct de vedere profesional este cunoașterea. Dorința de a ști mi-a influențat întreaga activitate profesională.
- Care sunt atuurile unui farmacist dupa parerea ta?
Doar farmacistul poate ști cu adevărat medicamentul, toate medicamentele, cu toate avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele. Este un lucru bine cunoscut de către farmaciști, de către medici, de către pacienți, de către toată lumea, iar de faptul că aceste mesaje există sunt vinovați toți cei amintiți, și toți din același motiv: neștiința.
- Din tot ce ai invatat, daca ar fi sa punctezi un lucru care ti-a fost de folos care ar fi acela?
Disciplina pe care această meserie o presupune și respectul față de cunoștințele unui farmacist.
Mediul universitar, aici oamenii sunt foarte educați și foarte bine pregătiți, iar aceste aspecte te influențează clar în mod pozitiv.
- Care este cea mai buna lectie de viata pe care ai primit-o?
Nu cred că există săptămână în care să nu primesc o lecție de viață, și asta de 15 ani…
- Daca ar fi sa te intorci in timp, ai mai alege aceasta profesie?
Cu certitudine. Dacă ar fi să mă întorc în timp de 1000 de ori, doar această profesie aș alege deoarece mi se pare una dintre puținele profesii în care știința exactă se îmbină perfect cu noblețea de a ajuta oamenii bolnavi.
- Care sunt punctele slabe?
Profesia de farmacist nu are puncte slabe, doar oamenii au.
- Cum ai evoluat profesional? Care au fost pasii si alegerile inspirate?
Consider că alegerile inspirate pe care le-am făcut au fost acelea de a parcurge toți pașii unei cariere de farmacist, fără a încerca să fentez vreuna din etape. Am urmat un curs firesc pentru profesia noastră și nu am sărit etape. Eu sunt acel exemplu de farmacist care a lucrat în toate variantele posibile de joburi pentru un farmacist în țara noastră, am făcut rezidențiat, primariat, doctorat și master și m-am implicat 100% în activitatea profesională.
- Ce ai face diferit in cariera ta?
Nimic. Chiar dacă am făcut de-a lungul timpului greșeli profesionale, am învățat foarte mult din ele și consider că mi-au folosit, nu m-au tras înapoi. Am dat mereu profesiei tot ce am putut să dau. Și voi continua pe aceși linie. Cu certitudine sunt oameni care ar fi putut oferi mult mai mult în locul meu, dar acestea sunt limitele mele.
- Care este cea mai putin placuta experienta profesionala?
Ca profesor, te confrunți des cu experiențe mai puțin plăcute, îndeosebi în sesiune, ca cercetător – de asemenea – au fost ceva experiențe mai puțin plăcute, mai ales în studiile efectuate la începutul carierei, pe vremea în care credeam că tot ce este scris este și adevărat.
- Cum decurge o zi din viata ta profesionala? Care sunt rolurile pe care le interpretezi pe parcursul unei zile?
La mine nicio zi nu seamănă cu alta, așa încât nu pot descrie o zi anume. Eu nu cred că interpretez roluri, dar cei din jurul meu, cei care nu sunt farmaciști, îmi spun că este evident că sunt profesoară sau că sunt farmacistă, deci probabil că am început să suprapun viața personală cu cea profesională.
- Ce te motiveaza sa mergi inainte?
Dragostea pe care o port activității mele profesionale și realizările mele de până acum.
- Ce ti-ai fi dorit sa stii cand erai la inceput de drum?
Realitatea domeniului sanitar din țara noastră. Din păcate, descoperirea ei mi-a luat mulți ani.
- Ce sfat le-ai da celor care sunt la inceput de drum sa faca sau sa nu faca?
Să știe mereu! Să fie mereu la curent cu tot ce e nou în domeniul farmaceutic și să nu scadă niciodată standardele pe care profesia și jurământul depus la absolvirea facultății le impun.
Intrebari cu raspuns scurt:
- Care este ritualul tau zilnic?
Așa ceva nu există!
- Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit in cariera ta?
Nu crede tot ce citești, ci cercetează singur, pentru că sunt foarte mulți care scriu că au făcut de toate și le-a ieșit perfect, dar foarte puțini spun adevărul. Era un sfat referitor la cercetarea științifică în care găsești mii de articole în care toți se laudă cu ce au făcut ei și abia după ce pui mâna să faci și tu îți dai seama că nu aveau cum să le iasă rezultatele declarate.
- Ce sau cine te inspira in prezent?
Evoluția foarte rapidă din ultimii ani a cercetărilor în domeniul tehnologiei farmaceutice.
###
Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.