Sfaturi pentru tinerii farmacisti – Interviu cu un viitor farmacist

Interviu cu un student farmacist – Maria Isabelle Pîslă

#Orice training care îți stârnește curiozitatea trebuie urmat, pentru că acesta va avea sigur un impact asupra ta, ca farmacist.

#Este profesia care are o contribuție esențială în sănătatea populației.

#Voluntariatul este modul perfect de a te pregăti pentru viitor, de a înțelege mai bine lumea în care trăiești și de a conștientiza cine ești, ca persoană.

 

Maria-Isabelle Pîslă – studentă anul IV la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, București. Este o persoană responsabilă și integră. Îi place foarte mult să fie înconjurată de oameni frumoși, care să o inspire și să îi transmită din energia lor. În anul II de facultate a început să se implice ca voluntar în Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB). În aprilie 2016, a descoperit Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR) și a decis să candideze. A ocupat funcția de Contact Person IPSF (persoana care face legătura între Federația Națională și cea Internațională), apoi a fost Vicepreședinte pe Relații Externe, iar din luna aprilie a acestui an, reprezintă Federația în calitate de Președinte.

 

  • Cum ți-ai început cariera?  A fost un vis al tău? 

Totul a început în clasa a 10-a când mi-am dat seama că este momentul să mă gândesc serios la ce vreau să fac după liceu. După ce am analizat mai multe opțiuni mi-am dat seama că îmi doresc să urmez o facultate în domeniul sănătății – aveam de ales intre facultatea de medicina si cea de farmacie. După părerea mea, pentru a urma facultatea de medicină este nevoie de o chemare și de o putere de a face față tuturor emoțiilor, lucruri pe care nu le identificam la mine.

Încă din copilărie am simțit nevoia să fiu aproape de oameni și consider că empatia este una dintre valorile care m-au îndreptat către farmacie și către voluntariat.

  • Cine au fost cei care te-au inspirat? Care au fost modelele și mentorii tăi?

Întotdeauna mi-am dorit să îmi urmez propriile idei și să nu încerc să mă identific cu cineva. Fiecare persoană din viața mea a fost o sursă de inspirație, însă nu aș putea spune că am avut un model.

  • Care sunt valorile tale cele mai importante și cum ți-au influentat acestea, deciziile profesionale?

Responsabilitatea și perseverența m-au ajutat să mă provoc continuu, să ies din zona de confort și să îmi asum anumite atribuții în mod conștient.

  • Cum vezi viitorul tău profesional? Ce planuri ți-ai făcut și ce direcții îți propui să urmezi?

Înainte să intru la facultate aveam așteptări mari, mai ales că nu am avut pe cineva în familie care să îmbrățișeze această profesie. Cu fiecare an de facultate pe care îl finalizez îmi dau seama că este nevoie de multe schimbări și îmbunătățiri în domeniul farmaceutic, schimbări la care trebuie să contribuim cu toții indiferent de locul de muncă. Eu îmi doresc ca după terminarea facultății să urmez un master pe farmacovigilență, în țară sau în străinătate, dar cu siguranță voi profesa în România.

  • Care sunt visele tale? Ce te vezi făcând în continuare?

Până la finalul facultății voi continua cu Federația, urmând ca apoi să mă axez pe căutarea unui internship, dar și pe posibilitățile unei scolarizări în afara țării.

Fiind o persoană foarte atașată de familie și prieteni, cu siguranță voi profesa în țară, în industria farmaceutică, îmbinând viața de familie cu un job care să îmi ofere provocări cât mai dese.

Facultatea de Farmacie oferă multe perspective de dezvoltare profesională și sunt foarte multe direcții pe care un farmacist le poate îmbrățișa. Încă nu mi-am definit o cale anume, ceea ce poate fi înțeles și acceptat de la un student.

  • Care sunt oportunitățile de dezvoltare a carierei pentru un farmacist astăzi?

Un farmacist, dar mai ales un student, are multe oportunități de dezvoltare dacă este dispus să iasă din zona de confort și să își dea ocazia să accepte anumite provocări. Studenții au posibilitatea de a participa la evenimente naționale și internaționale, unde pot afla noutăți din domeniul farmaceutic, îsi pot dezvolta anumite abilități și pot interacționa cu oameni care pot deveni o inspirație pentru ei.

Participarea la webinare axate pe nevoile lor, proiectele și campaniile menite să crească gradul de conștientizare asupra profesiei de farmacist sunt o resursă foarte accesibilă studenților.

În fiecare vară, FASFR organizează programul “InterPractis” prin care studenții pot realiza practica de vară într-un alt centru universitar și într-un domeniu farmaceutic care poate nu le este întotdeauna la îndemână. Scopul proiectului este tocmai acela de a crește accesibilitatea studenților și de a le lărgi perspectivele.

  • Cât de mult investești în propria educație? Cum valorifici și măsori rezultatele acestei investiții?

Consider că fiecare activitate pe care o faci în afara curriculei este o investiție în educație, indiferent că vorbim de ceva conventional sau nu. Din anul II de facultate am decis să mă implic în voluntariat și să candidez în echipa FASFR și astfel mi-am schimbat viziunea asupra profesiei. Federația și mai ales oamenii implicați mă inspiră zilnic, iar prin implicarea în proiecte și evenimente mă ajută să îmi dezvolt abilități care îmi vor folosi în carieră.

Vara trecută am participat la programul Student Exchange Programme și am avut ocazia să fac cercetare în Portugalia, iar anul acesta voi pleca cu InterPractis. În toamnă plănuiesc să plec într-o tabără construită să provoace tinerii să crească și să schimbe lumea din jur. Așadar, încerc să mă concentrez pe propria educație și poate dacă aș avea mai mult timp liber cu siguranță aș investi mai mult.

Dacă stau să fac o analiză a Mariei de dinainte de voluntariat pot să zic că este o mare diferență. Observ că am o altă perspectivă asupra vieții, o altă deschidere către oameni și o dorință mult mai mare de dezvoltare.

  • Cum alegi cursurile care să te ajute la evoluția profesională și personală? Care sunt resursele tale?

Așa cum am mai spus, mi-am luat timp să mă analizez și am realizat unde am cea mai mare nevoie de training-uri. De asemenea, consider că orice training care îți stârnește curiozitatea trebuie urmat, pentru că acesta va avea sigur un impact asupra ta.

  • Care sunt atuurile unui farmacist după părerea ta?

Farmacistul are multe atuuri, de care toată lumea ar trebui să fie conștientă și să acorde un respect mai mare. Farmacistul este omul care trebuie să fie prezent acolo unde este vorba de medicament, de dezvoltarea, producerea și reglementarea lui. Proaspătul student trebuie să fie conștient de cunoștințele acumulate și de importanța acestora în domeniul sănătății.

Noi studiem mecanismul de acțiune al medicamentului, sinteze și formulări. De asemenea, știm cum se testează un medicament sau cum se face un control al calității. Medicul ar trebui să cunoască mai bine care sunt atribuțiile și cunoștințele unui farmacist și să realizeze că aceste două profesii se completează și sunt esențiale pentru a oferi pacientului cele mai bune servicii medicale.

Profesia de farmacist are multe puncte forte și le-aș putea descrie în două cuvinte : profesionalism și empatie. Este profesia care are o contribuție esențială în sănătatea populației.

  • Care sunt punctele slabe ale profesiei?

Lipsa unei colaborări interprofesionale cu medicii ar fi un punct la care ar trebui lucrat. Încă din facultate ar trebui să se cultive ideea că toți luptăm pentru binele pacientului și că fiecare este mai pregătit pe un anumit segment.

  • Cum percepi profesia de farmacist astăzi? Ce diferențe profesionale ai întâlnit în România față de alte state?

Din păcate, profesia de farmacist nu are o imagine tocmai bună în România. Poate că vina noastră ca farmaciști este că nu știm să ne asumăm cu responsabilitate această profesie, că există momente în care ne complacem în anumite situații. Cred că dacă vrem să ne aliniem celorlalte state unde farmacistul este tratat cu mai mult respect, trebuie să începem să ne aducem mai mult aportul în domeniul sănătății și să transmitem populației un mesaj bazat pe respect și corectitudine.

  • Povesteste-ne despre experiența și implicarea ta în organizațiile studentesti.

Pot spune că am intrat în FASFR dintr-o întâmplare fericită și din curiozitate. Timp de 2 ani am ocupat funcții din Departamentul de Externe, iar anul acesta am decis că trebuie să fac mai mult pentru Federație, așa că am ales să candidez pe funcția de Președinte. Coordonez 14 oameni frumoși, implicați și motivați să aducă o schimbare pozitivă în societate. Impreună ne implicăm în îmbunătățirea sănătății populației, prin campanii de informare și conștientizare asupra patologiilor existente. Prin evenimentele și proiectele noastre vrem să dezvoltăm studenții farmaciști atât profesional, cât și personal, dar și să creștem educația farmaceutică.

Voluntariatul m-a schimbat foarte mult, m-a făcut să fiu mai atentă la oamenii din jurul meu și să fiu mai responsabilă. Deși la început mi s-a părut greu să îmi împart timpul între FASFR și facultate, cu fiecare mandat mi-am dat seama că am nevoie de o interacțiune cu oamenii pentru a putea lua energia de a continua. Voluntariatul este modul perfect de a te pregăti pentru viitor, de a înțelege mai bine lumea în care trăiești și de a conștientiza cine ești, ca persoană.

 .   

  • Care este cea mai utilă lecție de viață sau experiență profesională pe care ai experimentat-o?

Nu aș putea alege o anumită experiență. Fiecare zi are provocările ei și învăț constant și continuu, iar dezvoltându-i pe cei de lângă mine, mă dezvolt și eu.

  • Dacă ar fi să te întorci în timp, ai mai alege această profesie?

Aș alege cu siguranță domeniul sănătății, apoi aș fi din nou pusă să aleg între medicină și farmacie. Și da, aș veni din nou la această facultate, pentru că simt că aici îmi este locul.

  • Cum decurge o zi din viața ta azi?

O zi din viața mea…nu este cu mult diferită de cea a oricărui student. În fiecare zi merg la facultate, iar apoi îmi impart timpul între studiu și activitățile Federației. Încerc să fiu cât mai organizată pentru a nu neglija vreo parte. Însă în fiecare zi îmi fac timp pentru mine, fie că este vorba de o plimbare prin parc, fie de câteva pagini dintr-o carte.

  • Cum reușești să găsești timp liber și cum îl fructifici?

Există perioade și perioade. Dacă mă gândesc la cele la care am mai mult timp liber, atunci clar ies în oraș cu prietenii, fac sport sau citesc o carte. Întotdeauna încerc să profit cât mai mult de timpul liber și să îl dedic oamenilor care îmi sunt aproape.

  • Ce te motivează, mai ales atunci când întâmpini provocări?

Imi iau motivația din lucruri simple. Cred că cel mai important este să realizezi totul cu entuziasm și astfel motivația rămâne constantă. Dacă totuși există momente când simt că nu mai pot continua, îmi iau timpul necesar pentru a regăsi ”de ce-ul” acelei activități.

  • Ce ți-ai fi dorit să știi când erai la început de drum?

Mi-aș fi dorit să mi se spună că trebuie să ies mai mult din zona de confort și să mă implic în activitățile extracurriculare.

  • 3 sfaturi celor care îți doresc să dezvolte o carieră din profesia de farmacist.

În primul rând să vă alegeți această profesia având convingerea că este ceea ce vă doriți, pentru că vă veți lovi de prejudecăți. Apoi, descoperiți cât mai multe ramuri ale profesiei de farmacist și încercați să faceți lucruri noi, pentru că așa vă veți da seama ce vi se potrivește. Și cel mai important nu vă călcați pe principii și nu vă lăsați influențați.

  • 3 sfaturi tinerilor farmaciști.

Profitați de această perioadă. Deși este o facultate grea, care vă consumă foarte mult timp și energie, încercați să depășiți băncile facultății. Participați la evenimente dedicate vouă, dar și profesioniștilor din domeniul sănătății și încercați schimburile studențești. Este timpul ca și noi, farmaciștii, să ne implicăm mai mult și să fim o voce, astfel încât să schimbăm percepția despre această profesie. Faceți lucrurile asumat și conștient!

Întrebări cu răspuns scurt:

  • Care este ritualul tău zilnic?

Seara ies la alergat și mă culc pe la 12 noaptea.

  • Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit în cariera ta?

Să iau mereu decizii pentru carieră astfel încât să fie în concordanță și cu raționalul, și cu emoționalul, să acționez mereu conform principiilor și să nu uit ”de ce-ul” care m-a adus aici.

  • Cine te inspiră în prezent?

Nu pot alege o singură persoană. Am cunoscut câțiva oameni care au contribuit la dezvoltarea mea. Pot spune că mă inspiră oamenii care ”se construiesc” cu sens în fiecare zi.

###

Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.