Farm. Marius Chereches

#Farmacistul trebuie să învețe să cumunice, să înteleaga pacientul, să se aproprie de medic dintr-o pozitie egala de specialist în sănătate și nu de beneficiar al recomandărilor acestora.
#Orice alegere ai face, alege astfel încat sa nu ai regrete!
#Iubeşte ceea ce faci!
Un farmacist cu un parcurs profesional variat, interesant şi inspirational, Marius Chereches este un farmacist antreprenor, care şi-a ales misiunea de a redefini conceptul de “farmacie de cartier“, prin formarea unei relaţii de incredere cu pacientii.
A dezvoltat lanţul de farmacii Ecofarmacia, începand cu 2009, lanţ pe care il administrează şi se angajează faţă de pacienţii săi să ofere întotdeauna condițiile cele mai avantajoase și prețurile cele mai mici, pentru ca ştie cat de important este pentru pacienţi să primească medicaţia în cel mai scurt timp şi la pretul corect.
Cu aceste valori în minte, a reusit sa constuiască, intr-un timp scurt, o retea puternica de farmacii si capabila sa aduca o gama diversificată de produse, să dezvolte o echipă tanara mereu atentă la nevoile pacientului întampinat intr-o atmosferă caldă la fiecare vizită.
Marius si-a început parcursul profesional în 1996, a lucrat în industria farmaceutica (în companii ca Pharmatech, Terapia, Ozone Laboratories) de unde a deprins notiuni si concepte de business management, în distribuție si retail (Pharmafarm), zone în care şi-a dezvoltat abilităţile de comunicare şi de coordonare.
Dezvăluie in acest articol ce l-a inspirat pe parcursul carierei sale, ce îl motivează, cum vede profesia de farmacist.
- Cum ti-ai inceput cariera în farmacie?
Visul meu a fost să fiu chimist. Am fost chiar olimpic la chimie în perioada liceului. Imediat după 1990, eram în clasa 11-a și m-am gândit că ar fi interesant să merg la facultatea de farmacie pentru să fac medicamente. Speram să inventez medicamente și să lucrez în producția de medicamente. În liceu am făcut ceva practică la Armedica (actuala fabrica Richter Gedeon din Tg.Mureș) și am fost impresionat.
Nu am ajuns să inventez molecule noi, dar am reușit să lansez pe piața unele medicamente foarte interesante cum ar fi Aspenter, Ketoprofen SR, Ceclodyne sau Pentoxi retard, așa că măcar parțial, mi-am îndeplinit visul.
În paralel cu facultatea de farmacie am urmat cursurile facultății de drept, dar nu am ajuns să practic dreptul pentru că industria farmaceutică se pare că m-a atras mai mult.
- Cine te-a inspirat de-a lungul parcursului tău profesional?
Nu am avut modele, dar sunt personaje pe care le-am urmărit și am încercat să învăț câte ceva de la ele. Un mare jucător de sah (Bobby Fischer) sau Steve Jobs au fost printre personajele interesante din viața mea. Ambii au fost foarte pasionați de domeniile lor și cred că aşa am învățat să fac ce-mi place.
Cât timp ai libertatea de a face ce-ți place, poți să ai rezultate foarte frumoase.
Și am mai învățat că nimic nu pică din cer și trebuie muncit mult dacă vrei să obții ceva.
- Cum vezi profesia de farmacist azi, faţă de începuturile carierei tale?
Este o profesie foarte frumoasă. Farmacistul este singurul specialist în domeniul medicamentului si nicio alta profesie nu știe atât despre medicament precum farmacistul. Problema majora astăzi este dacă farmacistul (din Romania) se poate adapta la ce așteaptă societatea de la el. Cel mai mare dușman al farmacistului este chiar el pentru că nu înțelege suficient care este rolul lui în angrenajul sistemului actual – acela de specialist în domeniul medicamentului.
- Ce atuurile consideri ca are un farmacist?
Farmacistul are cunoștințe complete despre medicament. Medicamentele, într-o formă sau alta vor exista câtă vreme va exista viața pe această planetă. De aici vin atuurile lui. Problema este că medicamentele vin dintr-o zonă foarte aglomerată economic și rolul farmacistului este amenințat de multe alte profesii adiacente – cercetare, marketing, medici, comerț online.
Farmacistul de la noi pare să fi rămas ancorat în niste paradigme vechi și pierde autoritate și recunoaștere. Faptul că medicul percepe farmacistul ca un comerciant simplu sau ”preparator de unguente” nu este în favoarea noastră.
- Daca ar fi sa te intorci in timp, ai mai alege aceasta profesie?
Cred că aș alege tot facultatea de farmacie. Poate că aș face niște mici ajustări la traiectoria mea profesională, dar nu semnificative. Mi-a plăcut ce am făcut și sunt mulțumit de realizările mele.
- Care sunt punctele slabe ale profesiei noastre?
Punctele slabe ale profesiei vin din modul în care este gândită formarea farmacistului. Facultățile, în primul rând, ar trebui să se gândeasca mai atent ce fel de farmacist trebuie să formeze și apoi comunitatea farmaciștilor poate că trebuie să accepte că societatea are nevoie de cunoștintele farmacistului și mai putin de priceperea lor de a prepara ceva. Că farmacistul trebuie să învețe să cumunice, să înteleaga pacientul, să se aproprie de medic dintr-o pozitie egala de specialist în sănătate și nu de beneficiar al recomandărilor acestora.
- De ce ai ales sa devii antreprenor?
A fost o evoluție oarecum firească – apare un moment în viață când vrei să-ți fi propriul sef. Și a fost o oportunitate – am văzut posibilitatea de a face un model de farmacie care să fie necesară. Am deschis un lanț de farmacii de proximitate, la un moment când acestea nu existau într-un asemenea format pe piață.
- Dacă ar fi sa punctezi un lucru care ti-a fost de folos ca antreprenor, care ar fi acela ?
În activitatea mea de antreprenor cel mai mult am folosit cunoștințele acumulate în facultatea de drept și experienta de manager anterioară.
Experiența mea de muncă în producție m-a ajutat foarte mult să înteleg concepte foarte utile în munca de farmacist privind calitatea medicamentului si procesele care asigura calitatea.
- Care au fost pasii/alegerile inspirate în evoluţia ta profesională?
Am avut alegeri bune, am avut și noroc și cred că am avut și alegeri proaste. Toate deciziile au avut logica lor și sunt împăcat cu fiecare decizie luată. Nu cred că există om pe lumea asta care, la o analiză sinceră, nu ar schimba una sau alta, dar acesta este un exercițu foarte teoretic și nu ajută foarte mult.
- Ce ai face diferit in cariera ta?
De multe ori mă întreb cum ar fi fost dacă olimpicul la chimie ce eram când am intrat în facultate s-ar fi concentrat pe o cariera în cercetare.
- Care este cea mai placută experienta profesionala?
Evident crearea unei firme proprii, constructia unui lanț de 30 farmacii, faptul că lucrez cu aproape 200 oameni minunați la Ecofarmacia este cea mai plăcută satisfacție profesională.
Totuși cred că cea mai plină în realizări și provocări este perioada în care am lucrat la Terapia și, împreună cu colegii mei, am reușit să schimbam complet o firma invechită în cel mai mare producător român de medicamente.
- Cum decurge o zi din viata ta profesionala? Cat timp esti antreprenor, cat timp esti farmacist?
Zilele sunt foarte diferite. Totuși, in majoritatea lor sunt un manager care lucrează cu vreo 120 de farmaciști. Cu toate astea,îmi fac timp să merg și să lucrez la una din farmaciile noastre non-stop în garda de noapte sau weekend și acest lucru îmi crează o mulțumire că sunt aproape de oameni, de colegi și de înțelegerea timpului în care trăim.
- Ce te motiveaza sa mergi inainte?
Faptul că-mi place ce fac și este cel mai important lucru.
Viața de antreprenor în România este foarte grea. Ai multe momente când ai impresia că societatea te urăște pentru că ești antreprenor, 1-2 controale din partea autorităților în fiecare săptămână, ești amendat pentru că unuii trebuie să-și facă planul de amenzi, pierzi foarte mult timp cu probleme birocratice inutile, ești tratat ca un prezumtiv hoț, etc. Dacă totuși îți place ce faci, reușești să treci peste aceste probleme și mergi mai departe și te bucuri că lucrezi alături de oameni frumoși si că ajuți pacienți care au nevoie de ce faci tu.
- Ce ai fi vrut sa stii cand erai la inceput de drum?
Este greu de spus pentru că am avut noroc să fac ce mi-a plăcut la început (producție) și să fiu ajutat de oameni care au avut mare încredere în mine (acționarii de la Pharmatech – Mioara Șipoș și Radu Pavel) și am avut un start bun în profesie.
- Ce sfat le-ai da celor care sunt la inceput de drum?
Să experimenteze cât mai mult în timpul facutății – să meargă să facă practica de vara ”pe bune”, să vorbească cu oamenii din industrie, să întrebe, să-și facă prieteni în alte tări cu care să discute. Accesul la informatii este mult mai bun decât in 1996 cand am terminat eu facultatea.
Intrebari fulger:
- Care este ritualul tau zilnic?
În fiecare dimineata rezolv cateva puzzle-uri de șah, beau un ceai negru și apoi nu mai putem vorbi despre ritual pentru că zilele sunt foarte diferite.
- Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit in cariera ta?
Jeffrey Lack a fost președintele consiliului de administrație la Terapia li mi-a spus că este foarte important când iei o decizie să te gândești să nu-ți fie rușine cu ea peste câțiva ani.
- Cine te inspira in prezent?
Copiii mei.
###
Vă mulţumim pentru interesul arătat! Dacă aţi găsit acest interviu util, interesant sau inspiraţional, vă invit să ne lasaţi comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte interviuri şi pastile de inspiraţie alăturaţi-vă comunităţii profesioniştilor din sănătate, urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.
ORICINE POATE DEVENI INSPIRATIE PENTRU CEI DIN JUR! VREM SA AFLAM POVESTEA TA!
[…] Împreună cu domnul farmacist Marius Chereches am explorat câteva din posibilităţile pe care le poate experimenta un absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie de-a lungul carierei sale profesionale. Despre Marius puteţi găsi mai multe idei şi sfaturi în cadrul interviului acordat aici. […]