Sfaturi pentru tinerii farmacisti – Interviu cu un farmacist

Interviu cu un farmacist – Farm. Margareta Mareș

# Îmi place să lucrez cu oameni, prin oameni și pentru oameni.

# Ceea ce fac să fie de folos și prin cea ce fac să dau curaj ca „Și în România se poate!”

# Mentori avem, fie că suntem conștienți, fie că nu.

 

Are un parcurs profesional la care mulți aspiră și pe care puțini îl reusesc . A experimentat multe din direcțiile si posibilitățile pe care profesia de farmacist le oferă (farmacie comunitară, depozit, management, top management) și multe altele pentru care a optat fără a avea conexiune directă cu farmacia (Resurse umane, Vodafone).

Este un exemplu că “se poate și în România” – prin perseverență și dedicație pe o direcție aleasă, demonstreaza că se poate ajunge în top management Big Pharma Distribution. (woman leader – într-o “mare” de man rules).

A studiat pian în școala și liceu dar a urmat Facultatea de Farmacie. A făcut Facultatea de Farmacie dar a dezvoltat o carieră în management și în distribuția de medicamente.

Lucrează de 25 de ani în industria farmaceutică. A învățat continuu, a acumulat competențe care să îi completeze cunoșțintele farmaceutice, și-a îmbunătățit neîncetat abilitățile de comunicare, interpersonale, de gândire strategică, de management, de luare a deciziilor.

“Pot spune că am avut 25 de ani de educatie farmaceutică si managerială continuă…fără să mă limitez la 40 de puncte EFC.”- declara Marga.

 

  • Cum ai făcut schimbarea de la farmacie la depozit? Ce a contat atunci?

În 1995, lucram la farmacie dar eram implicată și în activități pentru depozitul propietarilor farmaciei la care lucram (făceam plățile pentru depozit și transmiteam telefonic comenzile). În anul respectiv a plecat șeful de depozit și nu am stat pe gânduri și am spus: “vreau eu!”…așa a început aventura mea în distribuție.

 

  • Te-ai focusat și ți-ai dezvoltat cariera pe management si distribuție. Care a fost obiectivul tău? A fost un cumul de situații care te-a dus în această direcție? Cum ai stiut ca aceasta e traiectoria potrivită?

Activitatea de distribuție, prin comparație cu cele ce am făcut în farmacia de spital sau în farmacia de circuit deschis, mi-a oferit ceea ce căutam la un loc de muncă: mediu dinamic (câteodata prea dinamic), competitiv, care îți provoacă creativitatea, în care nu poți reuși fără o echipa performantă. În distribuție ești provocat în permanență să găsești soluții creative în limita unor norme profesionale îi de calitate stricte, ești pus în situația să înveți și să te îmbunătătești continuu, să găsești soluția prin care să împaci nevoile producătorilor, clienților, pacienților, autorităților și nu în ultimul rând al acționarilor.

 

  • La un moment dat ai lasat farma si te-ai îndreptat către telecomunicații apoi HR? Ce a determinat aceste alegeri?

Am vrut să îmi dovedesc că reușesc și în alte domenii, că succesul și performanța susținută în industria farma nu se datorează faptului că sunt farmacistă. Și mi-am dovedit că așa este – am reusit și acolo. Am înteles că este despre mine, nu despre profesie, nu despre industrie. Am realizat că ceea ce caut sunt provocări care să mă ajute să urc, să mă dezvolt ca om… un om care să aibă un rost și care să fie de folos celor din jur. Plecarea din industria farmaceutică mi-a fost de folos pentru că “îndepărtându-mă de pădure, am văzut-o”, am înțeles că vreau să mă întorc în farma, că asta este industria în care mă simt “ca peștele în apă”. Și așa, după o scurtă călătorie m-am întors în farma.

  • Când faci o schimbare de carieră ce aspecte iei în calcul? La ce te gândești mai întâi? Cum analizezi oportunitățile?

Fiecare dintre noi are propriile tehnici de selecție, de decizie, dar peste toate aceste tehnici e bine să avem activat instinctul. Sunt situații în care din instinct am ales o anumită cale, iar timpul a dovedit că pe acolo a meritat să fiu…sunt situații în care alegerea a fost rațională, îndrumată de seniori, iar timpul a dovedit că și acest mod de a alege este unul potrivit. Când vrem să facem schimbări în carieră sunt potrivite întrebării precum: de ce vreau să fac schimbarea? Ce vreau să “cresc” prin schimbare? Care sunt riscurile nereușitei? Pe noua cale am cunoștiințe tehnice, am networking? Sunt pregătită să fac acum schimbarea ori mai am nevoie de timp să mă pregătesc? Este timpul potrivit schimbării? Cum să fac schimbarea astfel încât să las ușa deschisă de unde plec? Dacă avem răspuns la întrebarea de ce vreau să fac schimbarea atunci știm care sunt oportunitățile și care sunt amenințările. Curajul de a face schimbarea ni-l găsim in motivația pentru care alegem să facem acest lucru. Motivație, instinct, curaj, perseverență….și primul pas spre schimbare e făcut.

  • Cine te inspiră? Avem nevoie de mentori?

Mentori avem, fie că suntem conștienți, fie că nu. Interacțiunile zilnice, fluxul de stimuli și informații reale și virtuale, ne inspiră, ne formează și ne ajută în a alege calea „zilei de mâine”….”Suntem ceea ce vedem.”

Ca farmacist, vreau să îi avem ca mentori pe colegii noștri care au construit istoria farmaciștilor din România……Domnul Academician Farmacist Ovidiu Bujor – fondatorul fitoterapiei moderne din România, Domnul Prof. Dr. Dumitru Dobrescu, Membru Corespondent al Academiei Române – printre altele, autorul primei cărți din lume despre farmacologia homeopatică. Nu ne este de folos să o uităm pe Doamna Farmacist Paulina Cruceanu – prima femeie farmacist din țara noastră și prima persoană căreia i-a fost acceptată cererea de a concesiona o farmacie (1921, Lugoj), ori pe Doamna Farmacist Elena Polovrageanu – a dezvoltat medicamentul Aslavital și a lucrat împreună cu Doamna Ana Aslan la dezvoltarea elixirului tinereții, Gerovital H3.  Să nu uitam de Domnul Profesor Dr. Farm. Alexandru Pastia ori de Domnul Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu nu ne face „mai puțin” farmaciști, diploma o avem în sertar oricum, ci ne face mai săraci spiritual.

Mă inspiră oamenii care reușesc să facă lucruri trainice, ce trec proba timpului, ce fac viața celorlalți mai frumoasă, mai sănătoasă, mai lungă. Mă inspiră acei oameni care reușesc să îi încurajeze, impulsioneze, forțeze pe cei din jur să își îmbunătățească continuu stilul de viață, să învețe, să își valorifice potențialul.

 

  •  Care este cea mai bună lecție de viața pe care ai primit-o?

E complicat să fac un astfel de top. „Cele mai bune” pot spune, cu recunostiință, că sunt lecțiile de viață primite, care au fost toate date pe măsura puterii mele de a le descifra și soluționa. Caut partea luminoasă a situației, o găsesc și „pe aici mi-e calea”.

 

  • Care este cea mai puțin plăcută experiență profesională?

Experiențele neplăcute din viața mea profesională am căutat să le folosesc ca sursa de dezvoltare, învățare, îmbunătățire. Așa mi-am construit un principiu de lucru cu membrii echipei: prima dată când greșim – este o oportunitate de învățare, a doua oară greșim  – primim/oferim a doua sanșă, a treia oară greșim – este un mod de lucru ce trebuie corectat. Am trecut prin experiențe neplăcute de lipsa de integritate, de minciună și de furt, iar la acest gen de „greșeli” rezolvarea este una singură și aplicată imediat. Toleranța la astfel de comportamente este zero.

 

  •  Care este cel mai bun sfat primit în carieră?

Într-o zi, un om de succes mi-a spus așa: „Marga, îți spun o pildă pe care mi-a spus-o și mie tatăl meu: un om sărac, sătul de viața grea pe care o ducea, merge la omul bogat și îi spune „Te rog să îmi spui și mie cum să mă îmbogățesc pentru că nu mai suport sărăcia”. Omul bogat, dupa câteva clipe de gandire îi răspunde „Azi vreau să fac o faptă bună și o să îți spun ce să faci…vezi acvariul acela, vezi cum înoată peștele în el? Asta trebuie să faci și tu”. Omul sărac merge acasă, se gândește, cugetă, se răzgândește și după două săptămâni de zbucium se întoarce la omul bogat. Îi spune „Gata, am înțeles ce și cum face peștele. Stiu să fac ce face el, dar mai am nevoie de un singur sfat de la tine….cum ajung în acvariu?”

 

  •  Ce calități crezi că te-au ajutat pe această cale? Cum ai lucrat cu tine?  Cum ai lucrat cu cei din jurul tau?

Ce i-a încurajat pe cei care decideau în recrutare să mă aleagă pe mine: am transmis clar că “nimic nu e de nefăcut”, ca sunt un generator de soluții, că am orientare către rezultat, determinare, energie, curaj, influență și capacitate (și lipsa fricii în a…) de a managerui echipe. Au văzut în mine că voi reuși, că nu mă las, că voi duce la capăt ceea ce am de făcut. Unul din șefii mei mi-a spus “Marga, you are tough, but fair”.

Îmi plac provocările, îmi place să învăț și să experimentez lucruri noi, să “simt” că mă îmbunătățesc continuu. Îmi place să lucrez în echipă și cu echipe. Îmi place partea managerială a activității.

În cei 25 de ani de activitate am experimentat și am construit relații încărcate de o paletă largă de emoții, din care a rezultat performanța susținută în timp și din care s-au consolidat prietenii și colaborări fructuoase. Îmi place să lucrez cu oameni, prin oameni și pentru oameni. Am convingerea că omul sfințește locul și că orice, orice moment din activitatea noastră este de fapt o provocare la nivelul interacțiunii umane. Lucrând cu și prin oameni am învățat să ascult, am văzut perspective noi.

Cunoștiințele farmaceutice și înțelegerea în profunzime a industrei farmaceutice – faptul că sunt farmacist a fost un avantaj, competența mea în “nu există “nu se poate!”, creativitatea și orientarea spre soluții, ambiția, abilitățile interpersonale sunt alte caracteristici pe care le-am exersat din plin în cei 25 de ani de muncă.

M-am provocat continuu, când simțeam că “îmi e bine” căutam calea spre a începe din nou parcursul.

 

  • Care sunt micile renunțări si sacrificii pe care trebuie sau a trebuit să le faci pentru ca finalul să fie “se poate și în România”?

Ca în melodia “My way”: “Regrets, I’ve had a few/ But then again, too few to mention
I did what I had to do , I saw it through without exemption…” În final, dupa 25 de ani de muncă, am dovedit că “se poate și în România!”

 

  • Cum ai îmbinat viața personală cu cea profesională? Cum ai fost percepută în familie? Bărbații acceptă cu greu o femeie puternică, chiar și când aceasta nu își “manifestă forțele” acasă.

Eu am o singură viață. Sunt același om și acasă și la job, am lucrat astfel încât să nu creez două povești, două imagini, două vieți…și uite așa, anul acesta sărbătoresc nunta de argint, cu un soț farmacist, care are simțul umorului ridicat și care se pare că nu este ca bărbații menționati de tine…..nu sunt o femeie puternică, ci sunt un om împlinit, care a putut să se bucure și de o carieră profesională și de o familie. Motivație, instinct, curaj, perseverență!

 

  • Din ce activități îți iei energie? Ce îți bucură existența?

Lucrul în echipă, găsirea rostului în acțiunile pe care aleg să le fac, familia și prietenii, provocările. Caut în permanență sursa motivării, activarea instinctului, energia și dinamismul curajului, fundamentul perseverenței. Vreau să fiu de folos ….. și caut cum să fac asta!

 

  • Cum ți-ai păstrat spiritul artistic? Mai cânți la pian? Ai dat mai departe această pasiune?

Din când în când, da, cânt. Copii au talente artistice, dar ei își aleg drumul. Noi îi susținem și sperăm să fim mediu de cultură propice pentru fericirea lor. Nu știu daca am spirit artistic, dar am ca hobby-uri filmul, teatrul, baletul, opera, concertele live, cititul și probabil că din acestea îmi hrănesc nevoia de cultură.

 

  • Cum ai luat decizia de a schimba o viitoare viață artistică cu profesia de farmacist?

Pe “vremea mea” se făcea performanță prin metode dure și așa nu am mai “văzut” muzică din cauza tehnicilor de atingere a performanței. Am ales o meserie în care pot să fiu de folos oamenilor (nu am putut să mă fac medic pentru că nu suport să văd sânge☹). Muzica nu am părăsit-o, ea este și acum parte din viața mea…și am atins performanța în alt domeniu.

 

  • Care este ritualul zilnic?

Ziua mi-o încep cu o cafea, băută în compania mamei. Acesta este un ritual pe care îl îndeplinesc zi de zi, în ultimii 20 de ani. Sunt clipele liniștite ale dimineții, când ne bucurăm de familie și când îmi verific planificarea zilei de lucru. Apoi, orele zboară între întâlniri de lucru, întâlniri de networking, telefoane, e-mailuri, proiecte, clipe dedicate planificării viitorului, altele și altele. Seara și în weekend mă bucur de familie, prieteni, hobby-uri….mă bucur de viață.

 

  •  Ce te inspiră pe tine acum?

Ca și până acum sunt inspirată și determinată să îmi găsesc rostul clipei, ceea ce fac să fie de folos și prin cea ce fac să dau curaj ca „Și în România se poate!” Împreună cu cei care au ales să trăiască și să muncească în România să construim și locuri de muncă în care să fim încurajați să dăm ce e mai bun din noi.

 

###

Vă mulțumim pentru interesul arătat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmăriți-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.