Sfaturi pentru tinerii farmacisti – Interviu cu un farmacist

Interviu cu un farmacist – Farm. Silviu Gherman

#Pentru a fi un farmacist bun, trebuie sa-ti tratezi pacientii ca pe proprii copii, bunici, frati, surori, parinti!

#Fiti mandri ca sunteti romani, spuneti tuturor ca singura problema a Romaniei sunt conducatorii, in rest merita oricand sa va faceti vacantele la noi! Cu toate minusurile, fiti mandri ca sunteti romani, romanii sunt oameni extraordinar, iar tara noastra e superba!

#Ganditi-va ca sunteti elita tarii, comportati-va ca atare si cereti sa fiti tratati ca atare!

 

Un farmacist caracterizat prin perseverenta, curaj si indarjire, Silviu a stiut ce vrea sa devina – farmacist. A experimentat ce presupune sa ai propria farmacie, a experimentat si statutul de angajat in Romania, pentru ca apoi sa decida ca viitorul lui e “dincolo”.

Pentru ca si-a dorit o experienta noua, a vrut sa experimenteze viata de farmacist in Anglia, a luat hotararea si a plecat. Acum ne confirma ca a reinceput sa ii placa sa isi desfasoare profesia, pentru ca in UK cu cat poti oferi mai multe servicii, cu atat esti mai cautat si mai bine platit, poti ajunge chiar farmacist prescriptor. A descoperit ca acolo nu mai este omul care vinde, este “omul care da sfaturi, recomanda, supervizeaza…exact cum e prezentat farmacistul la noi, doar ca in carti!”

Silviu povesteste astazi cu noi cateva din gandurile si viata sa de farmacist national si international. O perspectiva unica, ce dezvaluie autenticitatea unui om care se expune fara masti si este deschis sa impartaseasca picaturi din trairile sale.

 

  • Cum ti-ai inceput cariera? Care a fost contextul, cum ai debutat?

Am ajuns la farmacie dintr-o intamplare…voiam sa ma fac doctor, dar, mi-am dat seama ca scoala dureaza prea mult, urmeaza apoi rezidentiatul, iar parintii mei, oameni simpli, nu prea aveau cu ce sa ma sustina in demersul asta! Nici macar nu stiam de farmacie, sau ce e un farmacist, ma gandeam ca e “vanzatoarea” care sta la tejghea. Am avut norocul sa stau la rand intr-o farmacie, cautand Rowacholul bunicului, si am vazut o mamica cu o reteta pentru copilasul ei. Una dintre asistente s-a dus in spate, l-a adus pe farmacist, iar acesta s-a uitat pe hartie, si i-a spus: ”- E gata intr-o ora!”.  A lasat usa de la laborator deschisa si atunci l-am vazut cantarind cu atentie niste prafuri, apoi amestecandu-le…asa ca plin de curiozitate am intrebat: ”Cine e domnul?”. ”Farmacistul” mi s-a raspuns, si de atunci am stiut ce voiam sa devin…era cu 6 luni inainte de bacalaureat! Si am dat…si  am picat (pot sa spun ca am picat pentru ca n-am intrat la buget)! Dar stiam un lucru, vreau farmacie! Asa ca am stat un an acasa, am invatat, am dat din nou si am luat. Si am devenit farmacist, dar deja lucrurile incepusera sa se schimbe, nu mai chema nimeni pe “guru” din spate sa vina sa rezolve problema, acum se statea la tejghea…Si nu mi-a placut, asa ca mi-am deschis propria farmacie, apoi inca doua, si apoi inca trei. In 2012 le-am inchis pe toate, cand firma era pe profit, dar banii erau blocati la CNAS. Era inceputul sfarsitului pentru profesia de farmacist in Romania, si zorii unui nou inceput pentru mine. Asa ca din patron am ajuns angajat la Catena, Helpnet, Catena iarasi, apoi Dona…dar spre sfarsit era doar ca sa am ce manca, decizia de a pleca era luata de mult, nu ma mai atragea nimic spre a profesa in Romania.

  • Crezi ca avem nevoie mentori sau modele in cariera si in viata? Cine te-a ghidat?

Model si mentor, da! Un singur om, bunicul meu, Gherman Iosif. Nu a apucat sa ma vada farmacist, ne-a parasit cand eram anul I, a fost o lovitura grea pentru mine atunci! A fost un autodidact, un om fara diplome, nu avea nici macar liceul, dar un om cu o cultura generala deosebita si cu o dorinta de a invata nemaipomenita! Puteai discuta orice cu el, de la religie pana la cibernetica! Pe toate le invatase singur, citind…a fost omul care m-a invatat matematica, istorie, politica, si cel mai important, sa interpretez toate acestea pentru ca orice actiune are nuantele sale, iar lumea nu este decat in alb si negru. Si m-a mai invatat ceva, niciodata sa nu cred fara sa cercetez! Probabil astazi ar fi mandru!

  • Care sunt valorile tale cele mai importante si cum ti-au influentat acestea, deciziile profesionale?

Trateaza orice persoana asa cum ti-ai dori sa fii tu tratat, dar raspunde de fiecare data cu aceeasi moneda! Niciodata, dar niciodata, nu intoarce celalalt obraz, urmeaza-ti visele, respecta omul care te-a ajutat si fi un om bun ori de cate ori se poate.

  • Care sunt atuurile unui farmacist dupa parerea ta?

Pentru a fi un farmacist bun, trebuie sa-ti tratezi pacientii ca pe proprii copii, bunici, frati, surori, parinti! Dar, niciodata sa nu te implici emotional, daca o faci, garantat te mananca depresia!

  • Cum percepi profesia de farmacist azi? Care sunt diferentele culturale si profesionale intalnite in UK?

Profesia de farmacist in Romania nu mai exista! Nu mai exista de multa vreme…un anumit episod mi-a produs declick-ul: eram la tejghea candva prin 2014, ASM-ul tinea asistentele in sedinta, iar directoarea generala statea cu ochii pe mine (de atunci aveam gura mare si ii cam suparam – intrasem pe lista neagra si venise sa ma disciplineze). Vine o mamica cu o fetita, cu dermatita alergica si prurit. Ii recomand Claritine, mamica fericita, spune ca da, a mai luat si ii merge bine. La care directoarea sare ca arsa:

-Habar n-ai sa-ti faci meseria!

-De ce???!?!?!?!

-Copilul are ALERGIE, trebuia sa-i dai ceva de imunitate!

Asta se intampla cu pacientul inca in farmacie, iar la rand mai erau vreo 3 persoana. Sangele mi s-a urcat la cap, ma tineam de tejghea sa n-o plesnesc, si o secunda mai tarziu, cu tonul ridicat dar zeflemitor ii raspundeam:

-Dumneata ai ceva pregatire medicala de iti permiti sa ma combati sau cum? Ai idee ce e alergia? Alergia e o boala autoimuna! Adica sistemul imunitar “vede” chestii normale ca pe niste microbi, si le ataca, de aici si toate efectele astea.Si dumneata vrei sa-mi bat joc de copilul ala, vrei sa-mi bat joc de pacientii mei doar ca sa le vand prostiile tale de la firme italiene, ca sa faceti voi burta mare? Eu nu-mi bat joc de pacienti! Si nu-mi bat joc de profesia mea!

A plecat, nu a mai zis nimic, iar peste o saptamana aveam decizia prin care nu mai eram farmacist diriginte! Au urmat si alte episoade asemanatoare, pe la alte firme, dar asta a fost momentul cand mi-am spus “pentru mine nu mai e loc aici”.

In UK? Si aici banul conteaza, dar se face altfel…aici nu “vinzi”, trebuie de fapt sa dai cat mai putine medicamente (nici nu prea ai ce da, am ramas socat ca nu pot ajuta un copil cu dureri de burta decat cu saruri de rehidratare, sau nu pot da pentru o arsura superficiala decat o crema hidratanta), aici in schimb oferi servicii. Servicii pe care un farmacist le poate oferi, dupa un examen. Cu cat poti oferi mai multe servicii, cu atat esti mai cautat si mai bine platit. Poti ajunge pana la a avea drept de scriere a retetelor, sa fii farmacist prescriptor. Nu vezi goana aia nebuna dupa bani, ASM-ul nu vine sa te intrebe de ce n-ai vandut medicamentul X si Y…pot sa spun ca imi place din nou meseria!

  • Cum o percepeai cand ai inceput sa profesezi, in Romania?

Percepeam farmacistul ca pe omul care rezolva totul in farmacie, stie totul si gaseste orice raspuns! Inainte de a pleca mi-am dat seama ca ajunsesem acela care are numele pe autorizatia de functionare, eram acolo doar pentru asta, cunostiintele si experienta mea erau egale cu zero!

In Anglia nu ai numele pe autorizatia de functionare, poti lucra oriunde vrei, poti lucra dimineata la o farmacie iar seara sa treci strada la concurenta si sa lucrezi pentru ei, pentru ca a doua zi sa o iei de la capat! Pentru ca aici esti acel guru, omul care stie tot si rezolva tot! Paradoxal, fiecare magazin (da, farmacia se numeste magazin in Anglia, si nimeni nu e jignit) are un manager, dar managerul nu e seful farmacistului. Nimeni nu iti va spune vreodata ce si cat sa vinzi, nu au dreptul nici macar sa-ti spuna cate servicii sa faci! Orice astfel de incercare se poate solda cu o plangere la colegiu, iar colegiul englez isi apara farmacistii!

 

  • Ce folosesti cel mai mult din tot ce ai invatat?

Simplu, farmacologia! Restul, la fel ca si in Romania, e de umplutura! Aici avem o problema, noi cei veniti din Romania, suntem in urma lor…ei fac facultatea doar 4 ani, dar cei 4 ani sunt de farmacologie, nu de materii de umplutura! Si invata farmacologia simplu, nu cu termini pomposi…simplu, ca sa le explice si pacientilor tot simplu!

  • Care este cea mai buna lectie de viata pe care ai primit-o?

Doar doua vorbe ale tatalui meu, maistru mecanic: ”Acum esti mic, daca te joci acum mai putin si inveti mai mult, vei avea la dispozitie o viata intreaga sa te joci mai mult si sa muncesti mai putin”. Iar cea de-a doua este:”E facut de oameni nu de extraterestrii, deci se poate repara!”.

  • Daca ar fi sa te intorci in timp, ai mai alege aceasta profesie?

DA! Dar as pleca mai devreme! De ce? A inceput din nou sa-mi placa! Daca cineva m-ar fi intrebat asta acum doi ani, as fi raspuns clar NU! Mi-a trebuit ceva timp sa trec peste mentalitatea de roman, peste mentalitatea aia care te face sa-ti fie frica de medici,sa-i privesti ca pe un inamic nu ca pe un coleg, sa il pupi sub coada pe pacient…sa-ti fie rusine sa deschizi BNF-ul ( e un fel de memomed) de fata cu asistentele, ca vor presupune ca nu stii meserie. In Anglia farmacistul are mereu dreptate si ce spune farmacistul e lege! Am inteles totusi rapid asta, dar au durat cateva luni pana cand am avut incredere ca astia chiar ma asculta!

  • Care sunt punctele forte acestei profesii din perspectiva ta?

O sa raspund printr-un titlu dintr-o revista din Anglia: ”Farmacistul este intelectualul pe care omul de rand are sansa sa-l intalneasca in fiecare zi!”. Ce dovada mai mare de respect aratat unei profesii vreti? Asta e punctul forte, respectul!

  • Care sunt punctele slabe ale profesiei?

Stresul cauzat de raspunderea imensa! Stresul asta isi poate pune amprenta asupra ta ca persoana. Managerul meu de magazine, Tanya, e foarte stresata si mereu ma intreaba: ” Tu chiar nu simti presiunea?”. “Tanya, de unde vin eu, asta nu e presiune, e relaxare! Dar, am fost manager de farmacie 10 ani…nu ai dreptul sa lasi sa se vada ca esti sub presiune! Oamenii conteaza pe tine, nu trebuie sa lasi sa vada ca esti slab…cand esti stresat le transmit si lor stresul, tu trebuie sa arati ca ai mereu situatia sub control, chiar daca esti afundat pana in gat! Orice problema are o rezolvare!” Mai am de lucru cu ea la capitolul asta!

  • Cum ai luat decizia de a pleca in UK?

Nu o sa vin cu vorbe mari, am plecat pentru ca mi-am dat seama ca desi m-am jucat mai putin cand eram mic, doar ca sa ma joc mai mult cand o sa fiu mare, ajunsesem sa nu ma mai joc, ci sa muncesc doar pentru a trai! Ajunsesem sa ma cert zilnic cu parintii mei, doar pentru ca acumulam zilnic frustrari la serviciu, frustrari pe care, manager fiind nu aveam voie sa le expun colectivului! Asa ca refulam acasa, in fata oamenilor care nu aveau nici o vina! Am plecat nu din cauza coruptiei, ci din cauza ca romanii nu mai stiu sa-si ceara drepturile, se complac in situatia asta in care am fost adusi. Asa ca am plecat, am plecat cu un sentiment de “do or die”, adica fara cale de intoarcere! Am plecat cu 1000 de euro in buzunar si un Audi din 1992. Drumul mi-a mancat 600 din ei, iar chiria 300. Am mancat de 1 lira pe zi in prima luna, am lucrat gratis doar ca sa arat ce stiu, si tin minte si acum ce bucurie am trait cand dupa doua saptamani am luat primul job, o sambata de 4 ore la o farmacie independenta. Au urmat rapid altele, si altele…pana cand am ajuns sa trebuiasca sa refuz din lipsa de timp.

  • Daca te-ai intoarce, ai schimba ceva din punct de vedere profesional?

E greu…Daca m-as intoarce, m-as intoarce cand legile vor fi clare si se vor aplica, cand cetateanul va fi respectat, cand nu va mai trebui sa ne milogim autoritatilor pentru drepturile noastre! Si da, m-as intoarce sa redeschid farmaciile mele de la tara, o perioada de 3 ani din viata mea care mi-a fost tare draga! Dar, nu am plecat la drum cu speranta ca ma voi intoarce! Am vazut aici cum e tratat cetateanul si suntem foarte mult in urma! Va spun doar atat…iti ia 5 minute sa inmatriculezi o masina, si asta de acasa, din fotoliu, nu vezi vreun ghiseu in fata ta! Singurul contact pe care l-am avut cu un functionar public a fost cand a trebuit sa dau interviul pentru National Insurance Number…in rest, totul e clar, totul se face de acasa, pe net! Faci totul de acasa…n-ai cui da spaga, nu are cine primi spaga, e simplu!

  • Care este cea mai putin placuta experienta profesionala, in Romania si in UK?

Ooooffff, Doamne…Romania…nu stiu, sunt multe. Poate turele pe la parchet cand am inchis farmaciile si mi s-a cerut falimentul desi aveam firma pe profit. Stiam ca nu voi avea probleme, dar sentimentul ala cand te afli in fata judecatorului si trebuie sa cauti scuze pentru faptul ca statul roman nu-si respecta obligatiile nu-l doresc nimanui!

In Anglia…intalnirea cu o ASM-ul! Nu mi-a facut comentarii rasiale dar a inceput sa ma trimita la 150-200 km distanta (adica 1 ora jumatate de condus, dar ii multumesc, mi-a deschis alt drum, pe care nu l-as fi urmat daca nu-mi facea ea probleme! Steaua mea norocoasa si-a facut din nou treaba!

  • Cum decurge o zi din viata ta profesionala azi? Cum esti perceput ca profesionist in UK fata de Romania?

Simplu. De la “Sir, may I have some of your time, I know you’re busy”(Sir, pot sa va rapesc putin din timpul dumneavoastra, stiu ca sunteti ocupat)  la “auzi baiatu, da’ si mie amoxacilina si niste diazepam d’ala” diferenta e enorma, puteti trage si singuri concluziile! Aici nu esti omul care vinde, esti omul care da sfaturi, recomanda, supervizeaza…exact cum e prezentat farmacistul la noi, doar ca in carti!

  • Ce te motiveaza sa mergi inainte?

Ma motiveaza banii si nu imi e rusine sa o spun! In Anglia nimeni nu vine la servici ca ii place ceea ce face, vine pentru bani! Da, si mie imi place ceea ce fac, dar trebuie sa si mananc! In plus imi plac masinile sport, iar cu salariul de farmacist din Romania nu mi le-as putea permite. Exact cum spuneam, e timpul sa “ma joc” mai mult acum pentru ca “m-am jucat mai putin” cand eram mic!

  • Ce ti-ai fi dorit sa stii cand erai la inceput de drum?

Din pacate, nimeni nu-si dadea seama ce se va intampla cu profesia noastra in Romania! Asta mi-as fi dorit sa mi se spuna!

  • 3 sfaturi celor care isi doresc sa plece din Romania:

-Este necesar sa stapaniti limba.

-Este necesar sa va adaptati usor unei alte culturi, diferentele sunt enorme, orice gluma poate fi perceputa ca o jignire in alte parti.

Fiti mandri ca sunteti romani, spuneti tuturor ca singura problema a romaniei sunt conducatorii, in rest merita oricand sa va faceti vacantele la noi! Cu toate minusurile, fiti mandri ca sunteti romani,r omanii sunt oameni extraordinar, iar tara noastra e superba!

  • 3 sfaturi tinerilor farmacisti:

-luptati pentru drepturile voastre, nu va lasati calcati in picioare de nimeni!

-ganditi-va ca sunteti elita tarii, comportati-va ca atare si cereti sa fiti tratati ca atare!

inainte de a fi farmacisti fiti oameni! Si fiti oameni buni!

Intrebari cu raspuns scurt:

  • Care este ritualul tau zilnic?

Trezirea, cafeaua, condus, serviciu, condus, cina, 1-2 ore de relaxare, somn…si de la capat!

  • Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit in cariera ta?

“Daca nu e facut de extraterestrii, se poate repara”- adica orice problema are o rezolvare, nici un obstacol nu e insurmontabil.

  • Cine te inspira in prezent?

Amintirea bunicului.

###

Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.