cariera-farmacist

Portretul unui farmacist de 7 stele

Conform WHO, farmacistul este “o persoană pregătită să formuleze, să elibereze și să furnizeze informații clinice cu privire la medicamente profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi pacientilor.” Un farmacist este un membru al echipei de îngrijire a sănătăţii, iar el joacă un rol cheie în furnizarea de servicii medicale şi îngrijire farmaceutică de calitate pentru publicul larg. Farmaciştii sunt experți domeniul medicamentului și îşi folosesc expertiza clinică, împreună ce de controlul calității şi cunoștințele practice, pentru a asigura furnizarea și utilizarea în siguranţă a medicamentelor către publicul larg. Farmacistii sunt responsabili pentru asigurarea calității farmaceutice /a medicamentelor furnizate pacienților conform reglementărilor, precum și educarea farmaceutică inclusiv consilierea pacienților.

De-a lungul istoriei sale moderne, farmacistul s-a luptat pentru a echilibra rolul său aparent dual al profesiei sale, cel mercantil și cel al misiunii profesionale. Profesia de farmacist este singura profesia de îngrijire a sănătății, care se rambursează în primul rând prin vânzarea de produse, mai degrabă decât prin furnizarea de servicii specifice pacientului.

Responsabilitățile pentru a asigurarea utilizării în siguranţă, eficientă și rațională a medicamentelor revin farmaciștilor. Peste tot în lume, majoritatea farmaciștilor aleg să practice această profesie în comunitate, pentru a putea fi aproape de pacienti. Farmaciştii de comunitate de azi sunt instruiți și educați să ofere pacienților sfaturi legate de utilizarea corectă a medicamentelor și să promoveze un stil de viată sănătos.

Farmaciștii sunt experți în domeniul medicamentului și al furnizării de medicamente pentru pacienți, aceasta este o activitate de înaltă calificare.

Adesea, farmaciile furnizează de acest serviciu atat de necesar pentru comunitatea lor în detrimentul altor părți ale afacerii lor, în contextul reglementar actual.

Cu cât vom face uz mai mult de abilitățile unui farmacist, cu atât mai mult aces lucru se va reflecta într-un pacient mai educat, mai informat.

Medicina modernă şi terapeutia medicală sunt foarte puternice, foarte specifice si au un mare potențial pentru alinarea suferințelor și vindecarea bolilor la nivel mondial, dar sunt, de asemenea, predispuse la abuz și cu potenţial de efecte adverse periculoase. Potentialul medicinii moderne de a oferi beneficii este extrem de condiționat și depinde de modul în care este utilizat. Ele sunt piatra de temelie pentru îngrijirea sănătății și de multe ori un factor cheie pentru succesul unui serviciu de sănătate în țările Europene şi nu numai. În acest context, rolul farmaciilor şi al farmacistului s-a extins,acest rol include nu doar recomandarea și eliberarea tuturor activităților stabilite, dar, de asemenea, gestionarea medicamentelor și îngrijire farmaceutică. Farmaciştia comunitari joacă un rol cheie în asigurarea utilizării în condiții de siguranță, eficientă și rațională a medicamentelor.

In Romania, farmaciștii au fost loviţi din toate părțile în ultimii ani, dar imaginaţi-vă o lume – și un sistem de sănătate – fără farmacisti!

Au fost numiţi în multe feluri de la milionari sau baroni ai medicamentelor la vanzători de medicamente, li s-au atribuit mai mult porecle ca unui concurent X Factor.

In cele mai multe cazuri, se pare că există o neînțelegere pe scară largă cu privire la valoarea farmacistului comunitar.

Portretul farmacistului de 7 stele

Motivele existenţei farmacistului în comunitate se reflectă în rolurile diferite pe care le îmbracă farmacistul în sistemul de sănătate, aşa cum le vede FIP (International Pharmaceutical Federation) şi WHO ( World Health Organization), acestea sunt multiple. Farmacistul este în acelaşi timp prestator de servicii de îngrijire a sănătăţii, factor decizional, comunicator, lider, manager şi educator.

  1. Prestator de servicii – farmacistul oferă servicii de îngrijire a sănătăţii. Fie că aceste servicii sunt clinice, analitice, tehnologice sau de reglementare, farmacistul trebuie să fie confortabil în interactiunea sa atat la nivel individual cat şi public. Farmacistul trebuie să vadă practica sa ca integrată în sistemul de sănătate. Serviciile sale trebuie să fie de cea mai înaltă calitate.
  2. Factor decizional: utilizarea corespunzătoare, eficace și cost eficientă a resurselor (de exemplu,a personalului, a medicamentelor, a echipamentelor, a procedurilor etc) ar trebui să stea la baza muncii farmacistului. Atingerea acestui scop presupune abilitatea de a evalua, sintetiza și decide cu privire la cursul de acțiune cel mai adecvat.
  3. Communicator: farmacistul este într-o poziție ideală, între medic și pacient. Ca atare este necesar să fie informat și încrezător în timp ce interactionează cu profesionistii din domeniul sănătăţii şi cu publicul larg. Comunicarea presupune comunicare verbală, non-verbală, ascultare și abilități de scriere.
  4. Lider: dacă farmacistul se găsește în situații de îngrijire multidisciplinară (în cadrul unei echipe medicale), sau în zone în care alți furnizori de asistență medicală sunt deficitari sau inexistenţi, acesta este obligat să-și asume o poziție de lider în bunăstarea generală a comunității . Leadership-ul implică compasiune și empatie, precum și capacitatea de a lua decizii, de a comunica și gestionarea eficientă a resurselor.
  5. Managerul: farmacistul trebuie să gestioneze în mod eficient resursele (umane, fizice și fiscale) și informațiile; trebuie de asemenea să fie confortabil în gestionarea altor persoane. Mai mult, tehnologia informatică şi informațiile aferente vor oferi provocări farmacistului care își asumă o responsabilitate mare pentru schimbul de informații cu privire la medicamente și produse conexe.
  6.  Elev pe viaţă: pentru a practica şi a dezvolta o carieră, un farmacist trebuie să înveţe continuu. Conceptele, principiile și angajamentul față de învățare pe tot parcursul vieții trebuie să fie sprijinite pe tot parcursul carierei farmacistului. Farmaciștii ar trebui să învețe cum să învețe.
  7.  Educator: farmacistul are responsabilitatea de a ajuta la educarea și formarea generațiilor viitoare de farmaciști. Participarea în calitate de mentor pentru generaţiile viitoare, nu numai că împărtășește cunoștințele altora, aceasta oferă o oportunitate pentru farmacistul practician de a dobândi noi cunoștințe și de a-şi ajusta şi îmbunătăţi abilitățile existente.

Era automatizării – rolul farmacistului

De ce sunt farmaciștii atât de vulnerabili la automatizare? Vor fi farmaciştii înlocuiţi de roboţi?

Medicina este o industrie de creștere datorită îmbătrînirii populaţiei la nivel naţional în următorii 30 ani, vom avea nevoie de tot mai multe medicamente. Invocând această cerere, statisticile estimează o creștere în ceea ce priveşte nevoia de farmacişti comunitari în urmatorul deceniu.

Problema pentru farmaciști, este faptul că o parte din munca lor este marcată prin repetiţie.

Mașinile excelează în a face lucruri ce presupun rutină, lucruri mărinte iar şi iar. Oriunde se găsesc oameni implicați în sarcini repetitive, chiar dacă aceste sarcini nu sunt toate sunt fizice, și, uneori, necesită efort intelectual profund şi competențe de rezolvare a problemelor există șansa ca aceştia să fie înlocuiţi cu calculatoare/roboţi.

Source: bbc.com/news/av/health-10959457/how-the-prescription-drug-vending-machines-work

Există o teorie care susţine că includerea roboților în această profesie va aduce beneficii în cele din urmă, profesiei. Cu cât este mai multă automatizare care intră în acest domeniu, cu atat mai mulţi farmacisti se pot concentra asupra sarcinilor strict umane: consilierea pacienţilor şi cea de lucru cu medicii pentru a se asiguracă medicamentul potrivit este prescris pacientului potrivit. Există multe dovezi care susţin faptul că atunci când farmaciștii au mai mult timp pentru a aplica cunoștințele lor medicale, rezultatele pentru pacient se imbunătăţesc.

Acum au apărut automatele de medicamente – aşa numita telefarmacie – sunt distribuitoare de produse farmaceutice care funcționează în sau în afara incintei farmaciei fără a fi nevoie de un farmacist. În timp ce mulți oameni recunosc că tehnologia a rasturnat felul în care se lucrează, este dificil să se admită că robotul care funcționează lângă tine astăzi vă va trimite la linia de șomaj mâine.

Există o mișcare populară în domeniul farmaceutic numită gestionarea terapiei medicamentoase. Aceasta este o idee nouă, care permite farmaciștilor să se stea cu pacientii pentru a discuta în detaliu întreagul regim de medicaţie. Acest lucru ajută pacientul în mai multe feluri, de la relevarea problemelor din terapia medicamentoasă, la o consiliere care face pacientul se simt mai încrezător în regimul lui de tratament. Farmaciștii au în prezent o posibilitate limitată de a fi răsplatiţi sau rambursaţi pentru acest serviciu, ceea ce înseamnă că ei nu se vor simți împovăraţi prin această activitate în plus față de activităţile zilnice. Legislația este în schimbare în acest sens, în scopul de a face mai atrăgătoare oferirea de servicii adiţionale, permițând farmaciștilor să fie plătiţi pentru a se implica mai mult în managementul terapiei pacientului într-un cadru reglementat. Acesta este doar un exemplu al modului în care farmacia şi profesia se schimbă în bine. Rolul si evaluarea unui farmacist la locul de muncă ar trebui să fie definite de cât de mult un farmacist poate ajuta un pacient să devină mai sănătos prin utilizarea medicamentelor în mod raţional şi în siguranţă, mai degrabă decat de cat de multe reţete poate elibera într-o zi.

Eu cred că problemele profesiei noastre provin de la prea puțini farmaciști care au ales să îşi construiască viața profesională în jurul valoriilor sănătoase şi a unui spirit profund etic.

Un potențial ghid în trei etape, inspirat de modelul marilor conducători, care poate fi aplicat pentru viața profesională etică a unui farmacist, l-am citit într-un articol al unui coleg farmacist şi m-a inspirat:

1. recunoaștere

2. conștientizare și

3. aliniere.

Recunoașterea darurilor ce ni s-au oferit, conștientizarea nevoilor celor pe care îi deservim și alinierea muncii noastre cu aceste nevoi.
Pentru farmacist, o busolă morală bazată pe un astfel de raționament ar putea da naştere unui credo conceput mai jos:

“Pentru a deveni farmacist, am fost binecuvântat cu multe daruri de la cei dragi care au sprijinit educația mea; daruri de la societate în general, ceea ce a făcut învățământul superior accesibil pentru mine; daruri de la profesori și mentori care au împărtășit cunoștințele și înțelepciunea lor; daruri din partea liderilor pe care nu i-am întalnit care au facut din farmacie o profesie mai bună. Am obligația de a folosi aceste daruri cu înțelepciune și spre un scop mai mare decât propriul meu confort și bunăstare. Credo-ul s-ar putea continua apoi cu conştientizarea: Subliniind aceasta recunoaştere a obligaţiei mele, conștientizez că pacienţii şi persoanele care au nevoie și folosesc medicamente pot fi induse uneori în eroare datorită necunoaşterii şi pot fi uneori lezate de metodele pe folosite pentru a le îmbunătăţi condiţia de sănătate. Știu că multe dintre aceste rezultate negative ar putea fi prevenite numai dacă cunoștințele farmaciștilor sunt aplicate adecvat.”

Și, Credo-ul farmacistului se încheie cu alinierea:

“Această conștientizare creează în mine o datorie profundă pentru a face ceea ce pot pentru a alinia munca mea și munca profesiei mele, cu nevoile oamenilor, au pentru a le oferi ajutor în utilizarea în siguranţa a medicamentelor și la prețuri cat mai accesibile posibil. Eu pot îndeplini această îndatorire profesională prin dezvoltare continuă, autoevaluare, prin atenția oferită oamenilor pe care îi servesc, prin mentoratul meu către practicienii tineri, cât și prin sprijirea eforturilor colective pentru a crea o profesie valoroasă pentru comunitate.”

 

Consider că fiecare farmacist este un lider în profesia sa în fiecare zi, cu l mic sau cu L mare, avem puterea de a schimba destine. Putem prin ceea ce suntem, prin ceea ce facem sa fim modele pozitive pentru comunitatea noastră.

 

Acest articol apărut în revista Farmacist.ro si PharmaPoints

Referinte si inspiratie aici

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.