Interviu cu un farmacist – Farmacist Ruxandra Sendreanu
#Farmacistul este singurul profesionist din sanatate accesibil fara programare
#Sensibilitatea, umanitatea, focusarea pe nevoile pacientului, tratamentul eliberat trebuie insotit de o incurajare cu o vorba buna si un zambet cald.
#A nu primi ceea ce vrei este uneori o minunata lovitura norocoasa.
Fiecare om are o poveste. Fiecare pacient înseamnă ceva, pentru cineva. Pacienţii sunt soţi, soţii, parinţi, bunici, fraţi, surori, copii, prieteni. Intampină-i cu un zambet şi o vorbă bună, ascultă-i, intreabă-i ce mai fac. Este incredibil cat de mult înseamnă aceste lucruri pentru un om aflat în suferinţă. Ceea ce mi-a spus cineva la un moment dat, mi-a ramas undeva în memorie şi îmi ghidează fiecare interacţiune cu pacienţii:
“Tine minte, fiecare pacient este cineva care contează. Cand ai grijă de pacienţii tăi, mulţi dintre ei iţi vor fi complet străini. Acesti pacieţi merită cel bun lucru pe care-l poţi oferi. Trebuie să ne folosim toate resursele, cunoştinţele, să ii ajutăm. Intr-o zi cineva important pentru tine va avea nevoie de îngrijire şi tu vei avea speranţa că cei care-l vor îngriji îl vor trata ca pe cineva care contează. Reţine şi aminteşte-ţi mereu de importanta fiecarui pacient – fiecare pacient este important pentru cineva!”
Povestea Ruxandrei inspiră şi motivează. Urmand învăţaturile mamei sale, Ruxandra Sendreanu este un farmacist dedicat profesiei sale, lucru demonstrat prin activitatea sa zilnică, prin valorile şi crezul său. Daca nu i-ai cunoaşte povestea, dacă nu am privi dicolo de aparenţe, am putea gandi, la o prima vedere, că Ruxandra este unul dintre acei farmacişti premiaţi de soartă, acei oameni “norocoşi” care au primit cadou “business-ul familiei” pentru a-l duce mai departe avand susţinerea unei tradiţii de familie.

Cu mult curaj şi putere interioară, Ruxandra a reuşit să lupte şi să depăşeasca toate barierele pe care i le-a ridicat viaţa, cand a ramas fără nici o susţinere, singură în faţa tuturor, parinţii ei părăsind-o devreme, cand avea numai 23 ani.
La o varstă la care mulţi dintre noi încă “testeaza” posibilităţile şi potenţialul profesiei de farmacist, Ruxanda a fost obligată sa ia o decizie: sa renunţe la tot, să vandă ceea ce mama ei a construit încă din 1991 sau sa se implice activ în managementul celor doua farmacii, fără a avea experienţa unei afaceri şi fără un suport în luarea deciziilor zilnice, dificile.
Ea a ales sa continue ceea ce mama ei a creat şi în care a crezut, a ales să lupte pentru profesia de farmacist pentru că a crescut cu aceaste valori profesionale, a decis sa aplice învăţăturile pe care mama ei i le-a transmis, a decis să devină ea însăsi un model de stoicism pentru generaţiile viitoare.
Ruxandra a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul UMF Carol Davila Bucuresti în urma cu 14 ani, în prezent este vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor Prahova şi se dedică creşterii accesului pacientului la medicamente și educaţie medicală în farmacia pe care o conduce.
- Cum ti-ai inceput cariera?
M-am nascut intr-o familie cu profil medical-tatal meu a fost medic si mama farmacista. Ambii au profesat cu mare dragoste, pasiune si daruire, aspecte care mi-au fost insuflate si mie. Ca orice copil, atunci cand eram intrebata ce vreau sa ma fac cand voi fi mare raspundeam “ca mama sau ca tata”. In clasa a unsprezecea cand a trebuit sa ma decid mi-am dat seama ca farmacia se potriveste mai bine personalitatii mele, si a contribuit si faptul ca aveam deja un sprijin in viitoarea mea cariera.
- Cine te-a inspirat sa faci alegeri in profesia de farmacist? Ai avut mentori?
Modelul si mentorul meu in aceasta profesie nobila ramane mama mea. Din pacate nu am apucat sa invat cat mi-as fi dorit de la ea deoarece a decedat la scurt timp dupa ce eu mi-am luat diploma. Pentru mine va ramane intotdeauna un exemplu de profesionalism, ambitie si diplomatie. Ea a fost cea care a pus bazele infiintarii celor 2 farmacii.
- Cum percepi profesia de farmacist azi?
Astazi, mai mult ca in trecut, omul are nevoie de tot mai multa consiliere din partea farmacistului. Industria farmaceutica fiind intr-o continua dezvoltare si aparand tot timpul medicamente si suplimente noi, optiunile de recomandare sunt extrem variate si de multe ori nici pentru noi nu este usor, dar….intr-un final gasim solutia optima pentru fiecare in parte.
- Care sunt atuurile unui farmacist dupa parerea ta? Care este perspectiva ta asupra profesiei?
Consider ca atuurile unui farmacist sunt buna pregatire profesionala, empatia cu pacientul, capacitatea de comunicare, rabdarea si nu in ultimul rand placerea de a face ceeea ce iti place, impartasind tot ce ai invatat si citit, cu dragoste. Faptul ca poti ajuta pe cineva este un lucru minunat. Emotia si satisfactia simtita dupa ce pacientul se intoarce sa-ti multumeasca pentru sfatul sau recomandarea pe care i-ai facut-o sunt incomensurabile. Farmacistul este singurul profesionist din sanatate accesibil fara programare. Conform statisticii, in Romania este un farmacist la 1300 locuitori.
De asemenea trebuie mentinuta o stransa legatura cu medicul, sa ne sfatuim reciproc, amandoua profesiile avand acelasi numitor comun-pacientul si binele lui.
- Daca ar fi sa punctezi un lucru care ti-a fost de folos in cariera care ar fi acela?
Sensibilitatea, umanitatea, focusarea pe nevoile pacientului, tratamentul eliberat trebuie insotit de o incurajare cu o vorba buna si un zambet cald.
Cineva spunea ca “E necesar sa nu valorezi nimic pentru a nu avea dusmani si invidie, insa nu sfatuiesc pe nimeni sa se laude cu asta!:)”
- Care este cel mai bun training/lectie de viata primita?
Fiecare zi e o noua experienta, mereu apare ceva imprevizibil.
Daca orbul il ajuta pe cel schiop, amandoi isi pot continua drumul!
- Daca ar fi sa te intorci in timp, ai mai alege aceasta profesie?
Da, tot asta as alege. Mereu este o dinamica, intalnim oameni noi, ne instruim permanent cu noutatile aparute. Fiecare zi este o provocare, fie ea placuta sau neplacuta.
- Care sunt punctele slabe?
Din pacate latura mercantila face cateodata diferenta.
- Cum ai evoluat profesional? Care au fost pasii/alegerile inspirate?
Mereu particip la simpozioane, conferinte, dezbateri si training-uri. Imi place sa cunosc oameni noi, sa leg noi prietenii si sa facem schimb de opinii. Aceste aspecte imi mentin interesul aprins si ma ajuta se evoluez. M-am implicat si in activitatea Colegiului Farmacistilor, fiind aleasa in functia de vicepresedinte. Acest lucru mi-a oferit posibilitatea de a-mi aduce in mod direct aportul la diferite proiecte sustinute de Colegiul Farmacistilor. Consider ca implicarea in comunitate, este un factor cheie in evolutia si dezvoltarea noastra.
- Ce ai face diferit in cariera ta?
M-as organiza mai bine astfel incat sa am mai mult timp liber.
- Care este cea mai putin placuta experienta profesionala?
Dezamagirile din partea unor persoane apropiate, personal si profesional. Consider ca sunt inerente si trebuiesc depasite, chiar pot fi un imbold in a te face sa fii din ce in ce mai bun. Cred ca a nu primi ceea ce vrei este uneori o minunata lovitura norocoasa.
Mi-a fost fost foarte greu sa invat singura la 23 de ani abilitatea de a manageria si a supravietui in lumea farmaceutica. Sa ajung la ziua de azi a necesitat mult timp, efort si energie.
- Cum imbini viata personala cu cea profesionala? Cine primeaza?
Intr-o zi de lucru obisnuita trebuie sa ma ocup de numeroase aspecte atat profesionale cat si administrative, am numeroase intalniri, discutii telefonice. Intr o farmacie nu cred ca poti sta sa te plictisesti!
Incerc sa gasesc un echilibru intre viata profesionala si cea personala, gasind timp, mai ales in week-end, pentru activitatile care imi fac placere – o plimbare in natura, vizionarea unui film, intalniri cu prietenii, citit.
Imi plac vacantele in diverse locuri ale lumii, sa cunosc culturi diferite, moduri de viata si traditii specifice fiecarui colt al planetei. Diversitatea si variatia ma fascineaza.
- Ce te motiveaza sa mergi inainte?
Dumnezeu! Speranta, dorinta ca maine sa fiu mai buna fata de cum sunt azi, sa fiu inconjurata de oameni optimisti, pusi pe fapte, pragmati. Curiozitatea de a afla ce-mi rezerva viitorul. Puterea de a accepta,tolera,intelege si a ierta.
- Ce ti-ai fi dorit ti se spuna cand erai la inceput de drum?
Consider ca e mai bine sa inveti “pe pielea ta”.
- Ce sfat le-ai da celor care sunt la inceput de drum?
Sa-si exercite profesia etic si deontologic, cu placere si daruire.
Intrebari fulger:
- Care este ritualul tau zilnic?
Ceaiul verde cu iasomie baut dimineata la micul dejun.
- Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit in cariera ta?
Sa fiu dechisa schimbarii.
- Ce/cine te inspira in prezent?
Oamenii ambitiosi, corecti, cu pofta de viata si care se bucura de placerea lucrurilor simple.
###
Vă mulţumim pentru interesul arătat! Dacă aţi găsit acest interviu util, interesant sau inspiraţional, vă invit să ne lasaţi comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte interviuri şi pastile de inspiraţie alăturaţi-vă comunităţii profesioniştilor din sănătate, urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.
ORICINE POATE DEVENI INSPIRATIE PENTRU CEI DIN JUR! VREM SA AFLAM POVESTEA TA!