Preocuparea pentru sanatate si bunastare a devenit primordiala. Consumatorii se intereseaza si citesc eticheta produselor pe care le achizitioneaza pentru o utilizare corecta si sigura. Acest aspect a creat un trend in industria alimentara. Acest trend este benefic atat pentru producatori cat si pentru consumatori deoarece criteriul unei diete sanatoase este astfel atins.
Cererea pentru etichetele curate influenteaza foarte mult dezvoltarea produselor astazi.
Exista un interes crescut din partea consumatorilor pentru produse sigure, eficiente si de calitate inalta. Un astfel de trend este implementarea pe scara larga a termenului de “eticheta curata”.
Ce este ETICHETA CURATA?

„Clean Label” sau „eticheta curată” este un concept prezent în Europa de mai mulți ani, iar în ultima perioadă este în plină creștere grație cererii tot mai ridicate a cetățenilor pentru transparență și simplitate în etichetarea produselor alimentare. În România, tendința consumatorilor de a se îndrepta spre produse cu eticheta curată devine tot mai prezentă în condițiile în care aceștia sunt din ce în ce mai preocupați de efectul produselor alimentare asupra sănătății generale.

În prezent, în România tendința „Clean Label” a ajuns pe piața mezelurilor, însă a fost adoptata până acum de o singură companie producătoare, din cauza costurilor ridicate pe care le impune producția de alimente sănătoase.

Diminuarea numărului de aditivi și de substanțe sintetice presupune înlocuirea lor cu substanțe naturale, proces care afectează în mod negativ bugetul companiilor producătoare.
Nu există o definiție clară a industriei alimentare pentru conceptul de etichetă curată, deoarece încorporează diverse tendințe și diferă de la consumator la consumator. În general, conceptul poate fi descris ca o transparență a ingredientelor utilizate într-un produs. Un produs cu etichetă curata este un produs care conține unul sau mai multe ingrediente care sunt ușor de recunoscut, sunt ușor de înțeles și sunt neprocesate sau naturale.

Scopul unei etichete curate este de a satisface nevoia consumatorilor de a identifica alimente sănătoase și naturale. Consumatorii, în zilele noastre, sunt precauti cu privire la alimentele pe care le consumă, prin urmare, ei acordă o atenție mult mai mare etichetei. Pentru a îndeplini această cerință a consumatorilor, producătorii înlocuiesc ingredientele artificiale cu cele prelucrate. De exemplu:

- Coloranții artificiali sunt înlocuiți cu extracte din plante colorante sau concentrate de sucuri colorante ( de exemplu: sfecla rosie)
- În loc de amelioratori de aromă, se utilizează extracte de drojdie
- Procedurile tehnice sunt utilizate în fabricarea băuturilor, cum este in cazul sucurilor, pentru a elimina necesitatea conservanților artificiali
- Companiile din întreaga lume se îndreaptă încet către conceptul de etichetă curată. Prin măsurile menționate mai sus, producătorii încearcă să-și imbunatateasca produsele pentru a îndeplini cerințele consumatorilor.
Mentiuni asociate cu eticheta curata
- 100% natural
- Fara organisme modificate genetic
- Fara aditivi/fara conservanti
- Organic
- Fabricat din ingredient naturale (reale)
- Productie sustinuta
- Minim procesat

Regulamentul UE – Clean Label
În Europa, au fost elaborate următoarele regulamente pentru a ajuta și a ghida producătorii in producția și etichetarea produselor purtand etichete curate.
- Regulamentul privind informațiile referitoare la produsele alimentare (Regulamentul (UE) 1169/2011) – Regulamentul este aplicabil tuturor produselor alimentare, atât pentru etichetare, cât și pentru publicitate. Pune accent pe furnizarea de informații corecte către consumatori. Cu alte cuvinte, informațiile de pe etichetă nu ar trebui să fie înșelătoare.
- Regulamentul privind mentiunile de sănătate (Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate referitoare la alimente) – Regulamentul acoperă mențiunile nutriționale și de sănătate pentru produsele alimentare din UE. Este aplicabil mențiunilor nutriționale și de sănătate utilizate pentru comunicarea comercială a informațiilor.
- Regulamentul privind aromele și aditivii (Regulamentul (CE) nr. 1334/2008 și Regulamentul (CE) nr. 1333/2008). Produsele care se încadrează în categoria “fără coloranți“, “fără conservanți” sau “fără arome” trebuie să respecte liniile directoare din aceste reglementări.

Conceptul de etichetă curată se îndreaptă acum de la etichetare la procesare, adică procesarea și producția trebuie să respecte și conceptul de etichetă curată.
Eticheta curata
- Produsele alimentare ar trebui să conțină maximum cinci ingrediente
- Acestea ar trebui să fie pregătite în maximum cinci etape de procesare
- Gătite cu uleiuri presate la rece, ierburi proaspete, piper și puțină sare
- 80% din starea de sanatate provine dintr-o nutriție sanatoasa
Această “noua simplitate” în gastronomie are, de asemenea, o paralelă în tendința de alimentație curată. Multe concepte noi si de succes din gastronomie sunt mono-concepte, în care meniul dintr-un restaurant este dominat mai presus de toate de un singur produs in mai multe variante. “Raportul alimentar 2018“, Hanni Rützler clasifica legumele și toate variantele lor ca noile stele din bucătărie. Bucătarii de top au tendința să folosească mai puține ingrediente în pregătirea meniurilor lor.

Înlocuitorii aditivilor alimentari obișnuiți sunt urmatorii:
- Conservanții
- Coloranții artificiali pot fi înlocuiți prin colorarea cu extracte de plante și / sau a concentratelor de sucuri de colorare.
- Extractul de drojdie este de origine naturală și se folosește în unele produse cu eticheta curată în loc de amelioratori de aromă.
- Conservanții din sucuri sunt în principal înlocuiți de proceduri tehnice, ceea ce face ca adăugarea de conservanți artificiali să nu fie necesară.
