Drumul către CONSULTANT INDEPENDENT

De ce să deveniți consultant independent?

 

Dacă vă gândiți să părăsiți locul de muncă actual și să începeți să lucrați pe cont propriu sa deveniți consultant independent, nu sunteți singurul!

Statisticile spun că șase din zece persoane care lucrează pe cont propriu declară că alegerea lor a fost personală, potrivit unui sondaj recent.

Decizia de a adera la “economia independentă” nu ar trebui luată ușor, deși există o mulțime de motive pentru care este o opțiune atractivă. Unele beneficii includ libertatea și flexibilitatea de a vă gestiona propriul timp și de a face munca pe care o iubiți.

Iată câteva motive pentru care vă puteți gândi să deveniți consultant independent:

  •  Lucrezi numai la proiectele care te inspiră
  • Mai mult control asupra propriului program
  • Provocări diverse
  • Posibilitatea de a face bine pentru ceilalți
  • Oportunitatea de fi propriul șef
  • Vei fi mai fericit și mai sănătos

 

 Sfaturi, pași și idei dacă ați hotărât să deveniți consultant independent

 

  1. Nu vă fie teamă să încercați

 Cei mai mulți oameni se tem de eșec. Fiți îndrăzneți și urmați-vă pasiunea și visele. Dacă nu funcționează așa cum ați sperat, puteți întotdeauna să vă întoarceți la statutul de angajat.

 2.  Economisiți o mică sumă de bani

 Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să alocați o bună parte din venit pentru a vă asigura că aveți ceva pus la dispoziție și de  a vă bucura de procesul de construire a afacerii, de networking și de a face munca.

Trebuie să aveți resurse pentru a începe o afacere!

3. Definiți-vă nișa și specialitatea

Specializați-vă în ceva și faceți foarte bine acel lucru! Chiar dacă începeți cu un obiectiv general,  vă puteți focusa pe o anumită arie prin intermediul mai multor proiecte.

4. Gestionați-vă timpul

La început este posibil să aveți mai multe proiecte fără a lua în considerare timpul alocat fiecăruia și este posibil să vă aglomerați. Este nevoie de flexibilitate de a determina câte proiecte alegeți și cât timp alocați pentru propria persoana.

5. Marketing și publicitate

 Nu este nevoie să investiți de la început în spațiu pentru birou, logo, site web și materiale de branding – acestea pot veni după primul sau al doilea proiect.  Concentrați-vă pe găsirea unui contract – munca plătită este cel mai bun mod de a rămâne pe calea fericită a independenței.

6. Dedicați timp pentru a vă dezvolta propriul brand

 Când sunteți consultant independent, folosiți abilități similare  și  experiența pe care ați acumulat-o ca angajat, dar acum trebuie să vă concentrați asupra construirii propriei reputații. Este foarte important să aveți un mindset de antreprenor: “pot face, o voi face, o să reușesc” – pentru că acum este reputația dvs. în joc.

7. Aveți nevoie de un plan pentru felul în care gestionați facturile, contractele, cheltuielile, impozitele

 În calitate de consultant independent sunteți acum responsabil pentru propriile taxe, va trebui să țineți evidența cheltuielilor facturabile și celor care nu pot fi facturate. Contractele trebuie bine verificate, va fi nevoie de colaborarea cu un contabil si a unui avocat.

8. Fii disciplinat

 Pentru a vă asigura că respectați angajamentele, este necesar să urmați un program. Este nevoie de un bun management al timpului pentru creșterea productivității. Disciplina e de bază pentru un consultant independent – veți știi foarte bine ce trebuie să faceți și nu veți pierde nimic din ceea ce v-ați propus.

9. Profitați de momentele liniștite

Unul dintre cele mai grele lucruri atunci când alegi pentru prima oară independența este timpul de nefuncționare/”timpii morți”. Intrii în panică și te îngrijorezi că nu vei găsi alt proiect. Nu vă fie teamă dacă lucrurile devin lente! Lucrurile vor crește în intensitate, astfel că profitați de astfel de vremuri și să bucurați-vă de ele.

 10. Alegeți din motive corecte 

Dacă vrei să devii independent, trebuie să o faci din motive întemeiate. Probabil că veți ajunge să câștigați mai mulți bani, dar nu lăsați ca acesta să fie factorul decisiv.      

11. Libertatea depinde de perspectivă

Libertatea pe care o aveți în calitate de consultant independent poate fi atât de provocatoare cât și satisfacție, deoarece sunteți responsabil pentru propriul dvs. succes. Fiind singurul responsabil pentru clienți contractați este împlinite pe plan profesional, personal și financiar.

12. Dacă noi o putem face, puteți și voi!

Dacă ești dorești să alegi calea independenței atunci este de datoria ta să faci acest lucru realizabil. Uneori oamenii sunt condusi de teamă, dar dacă noi putem, puteti și voi!

Forța de muncă independentă crește cu o rată de peste cinci ori mai mare decât rata de creștere a forței de muncă globale. Creșterea ratei independenților cu normă întreagă și a celor cu part time confirmă din ce în ce mai mult că munca independentă reprezintă atât un flux de venit important, cât și o modalitate de a diversifica riscul financiar.

 

Vârsta celor care aleg calea independenței variază de la cei de 21 de ani care tocmai au intrat pe piața muncii, la octogenari care lucrează 15 ore pe săptămână. Pe măsură ce se maturizează, Millennials (Generația Y, cu vârsta între 21-34 ani) reprezintă o nișă semnificativă de forță de muncă.

Millennials reprezintă 30% dintre independenții cu normă întreagă conform unui sondaj din 2015. Generația X (35-50 ani) reprezentă 33%, aceste două cohorte formează o majoritate solidă (63%) din forța de muncă independentă. În timp ce persoanele cu vârsta cuprinsă între 51-68 ani reprezintă 29% din forța de muncă independentă, persoanele în vârstă (vârsta de peste 69 ani) încep să aleagă pensionarea integrală; în 2015, seniorii reprezintă doar 8% dintre lucrătorii independenți, în scădere bruscă de la 15% în 2014.

 

Care sunt motivele pentru care oamenii aleg să lucreze independent? Iată cele patru motive cele mai frecvent menționate:

 

Femeile și bărbații decid să devină independenți în număr aproximativ egal. Satisfacția lor generală față de independență este aproximativ aceeași și intenționează să rămână independenți în  proporții similare. Există o zonă în care atitudinile bărbaților și femeilor diferă semnificativ. Femeile tind să aprecieze independența ca pe o cale viabilă de împlinire în carieră și care se potrivește cu stilul lor de viață, bărbații, pe de altă parte, tind să se concentreze mai mult pe atributele pozitive de a fi propriul lor șef, fiind în control și maximizând veniturile.

 

Dintre motivele pentru alegerea independenței part time sunt suplimentarea/completarea veniturilor (61%) și/sau pentru că astfel câștigă mai mulți bani, însă factorii financiari nu reprezintă singura motivație. 4 din 10 persoane (43%) raportează că lucrează part time pentru a-și manifesta o pasiune sau un interes și de a explora noi oportunități. Aproximativ 1 din 6 respondenți (16%) raportează că lucrează cu jumătate de normă pentru a-și dobândi aptitudinile necesare pentru avansarea în carieră, în timp ce o proporție similară (15%) utilizează munca cu jumătate de normă pentru a explora o nouă oportunitate sau o afacere.

De ce o organizație vrea să te contracteze

  1. Un consultant poate fi angajat pentru a identifica problemele existente. Uneori, angajații sunt prea apropiați de o problemă din cadrul unei organizații pentru a o identifica/găsi soluții.
  2. Un consultant poate fi angajat pentru a suplimenta personalul. Se pot salva sume mari de bani pe săptămână prin angajarea de consultanți atunci când este nevoie, în loc să angajeze angajați cu normă întreagă. Organizațiile recunosc că economisesc bani prin consultanții pe care îi angajează. Chiar dacă onorariile unui consultant sunt, în general, mai mari decât salariul unui salariat, pe parcursul unui proiect, pur și simplu este bine să ai un consultant.
  3. Un consultant poate fi angajat pentru a acționa ca un catalizator. Consultantul poate face lucruri fără a-și face griji în ceea ce privește cultura corporativă, moralul angajaților sau alte probleme care apar atunci când o organizație încearcă să instituie schimbarea.
  4. Un consultant poate fi angajat pentru a face transfer de informații/knowhow. Un consultant poate fi invitat să predea angajaților orice număr de abilități diferite. Cu toate acestea, un consultant trebuie să fie dispus să țină pasul cu noile descoperiri în domeniul de expertiză – și să fie gata să-i învețe pe clienții ceea ce au nevoie pentru a rămâne competitivi.
  5. Un consultant poate fi angajat pentru a crea/crește o afacere nouă. Există consultanți care au devenit experți în acest domeniu de a concepe o idee și de a dezvolta un plan de business.

Dezavantajele consultantului independent

  • Nu există siguranța locului de muncă

Când sunteți angajat, veți fi plătit chiar dacă afacerile angajatorului dumneavoastră întâmpină greutăți. Nu este cazul atunci când sunteți consultant independent. Dacă nu aveți contracte, nu faceți bani.

  • Beneficiile furnizate de angajator

Când sunteți consultant independent, nu beneficiați de astfel de avantaje. Trebuie să plătiți pentru asigurarea de sănătate proprie. Timpul de inactivitate cauzat starea de sănătate are impact direct asupra veniturilor.

  • Nu beneficiați de asigurare de șomaj

Firmele angajatoare nu plătesc taxe de șomaj, iar consultanții independenți nu pot să colecteze șomajul atunci când se termină munca lor pentru un client.

 

Reputația este totul la un consultant independent, deci păstrați-o. Nu vă depășiți niciodată abilitățile sau nu promiteți  ce nu puteți oferi. Oferiți întotdeauna cel mai înalt grad de integritate și fiți foarte confortabil să vă promovați și să vă vindeți – trebuie să aveți încredere în ceea ce puteți face și să le explicați oamenilor cu ușurință care sunt atuurile prestației ce o oferiți.

Consultanța/forma de colaborarea independentă nu este pentru toată lumea. Ea necesită o mentalitate antreprenorială și un nivel de confort față de riscurile inerente. Cu toate acestea, dacă după ce ați citit acest articol sunteți gata, primul pas nu este atât de dificil cum ar părea la prima vedere.

Noi vă putem îndruma! Lăsați-ne un mesaj pe adresa contact@pharmapro.ro cu opțiunea voastră și vă putem consilia în direcția dorită! 

 

###

Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest articol util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte articole și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.