Ce cunoastem?
• Întrucât noul coronavirus, cunoscut sub numele de COVID-19, se răspândește în toată țara și pe glob, îmbolnăvind peste 450.000 de oameni și ucigând aproximativ 21.000 în întreaga lume, mulți se întreabă: cât de aproape suntem de a gasi un remediu?
Răspunsul scurt: posibil la mai mult de un an distanță, deoarece un vaccin nu poate fi dezvoltat peste noapte, având în vedere că procesul este intensiv, consumă timp și este strict reglementat.
• Testarea unui vaccin trebuie să se desfășoare în etape – nu numai pentru a oferi siguranta că funcționează într-adevăr, ci si pentru a asigura că este sigur de a fi utilizat la oameni.
COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus, s-a răspândit pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Toate guvernele au anunțat măsuri stricte pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Toată lumea este îndemnată să lucreze de acasă acolo unde este posibil și să evite deplasările inutile, distanța socială fiind factorul cheie. Printre cele mai marcante constatări este faptul că măsurile vor trebui să fie puse în aplicare până când va fi disponibil un vaccin eficient împotriva COVID-19.
Cât timp ar putea dura aceasta situatie?
Vom analiza starea actuală a eforturilor științifice în cursa pentru a găsi un vaccin pentru coronavirus.
Sunt evaluate mai multe tipuri de vaccin, care ar reprezinta potentiali „candidati”
Cercetătorii din întreaga lume sunt în cursă pentru a găsi un remediu pentru noul coronavirus care a ucis peste 20.000 de oameni de când focarul a început la sfârșitul anului trecut. Bătălia se da pentru a găsi un vaccin care ne va face imuni la Sars-CoV-2, noul coronavirus care provoacă Covid-19.
Dar asta poate dura timp – între un an și 18 luni. Va fi foarte dificil pentru toata lumea să rămână în blocaj atât de mult timp.
Oamenii de știință testează o „lista lunga” de antivirale existente pentru a vedea dacă sunt eficiente împotriva COVID19.
In caz de succes, acest lucru ar putea fi un dublu câștig pentru oamenii de știință: dacă un medicament existent funcționează, va exista cel puțin un producător care știe deja să-l producă, ceea ce ar trebui să faciliteze creșterea producției la sutele de milioane de doze necesare.
China: Peste 1.000 de oameni de știință au fost mobilizați pentru a lucra la un vaccin, inclusiv la Academia de Științe Medicale Militare, care, conform informațiilor, a dezvoltat cel mai promițător remediu din China pentru un vaccin și caută voluntari pentru studii. O companie chineză a oferit 133,3 milioane de dolari pentru o participație la BioNTech, o firmă germană care lucrează pentru dezvoltarea unui vaccin.
SUA: Mai multe companii din SUA sunt deja in lupta fulger pentru a dezvolta un vaccin.
Europa: Încercarea de preluare a CureVac a determinat Comisia Europeană să doneze încă 85 de milioane de dolari către firmă, un atu strategic pentru regiune în timpul acestei crize. Coaliția pentru Inițiativele de pregătire Epidemică, o organizație internațională care finanțează cercetarea privind vaccinurile, este finanțată în mare măsură de țările europene. Dar toți partenerii coaliției trebuie să asigure un acces egal. Coaliția finanțează cercetarea a pentru 8 candidați la vaccin.
India: Laborator din Mumbai al Cipla, care are un portofoliu semnificativ de medicamente indicate pentru afectiunile respiratorii, medicamente anti-griplale și pentru HIV – care sunt utilizate pentru a trata pacienții cu Covid-19 – a depus eforturile pentru a crea un nou medicament pentru coronavirus. Compania distribuie medicamentul antiinflamator Roche Actemra în India (Roche inițiază studii pentru a evalua eficacitatea în tratarea pacienților cu pneumonie severă Covid-19).
Cum se dezvolta si se pune pe piata un vaccin?
Deși în prezent nu există un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019, Organizația Mondială a Sănătății a declarat, începând cu luna martie, că a primit cereri pentru 20 de vaccinuri în curs de dezvoltare și multe studii clinice sunt în desfășurare.
După succesul avut in studiile pe subiecti umani, vaccinul va trebui apoi să fie produs în masă, în timp ce virusul continuă să se răspândească și să se schimbe potențial. S-ar putea ajunge la jumătatea anului 2021 pana sa vedem un vaccin eficient.
În timp ce un tratament poate fi identificat în câteva luni, un vaccin ar dura cel puțin un an până la un an și jumătate.
Unele domenii de cercetare COVID-19 pe care instituțiile publice și academice le studiaza:
• Cercetări antivirale: Aceasta include cercetarea care vizează testarea capacității medicamentelor antivirale existente sau experimentale de a trata sau preveni infecția cu SARS-CoV-2.
• Cercetarea patogenezei: Aceasta include cercetări pentru a determina diferitele moduri în care virusul poate fi transmis către o gazdă, gravitatea bolii pe care o provoacă într-o gazdă, cât de mult virus se produce în organism și la ce organe se poate răspândi virusul în interiorul corpului.
• Cercetarea stabilității virusului: Aceasta este o cercetare care indică cât timp poate supraviețui virusul în anumite condiții, cum ar fi cât timp virusul poate rămâne viabil și infecțios pe suprafețe și temperaturile la care poate supraviețui.
Etapele generale ale ciclului de dezvoltare a unui vaccin sunt:
• Etapa exploratorie
• Stadiul pre-clinic
• Dezvoltarea clinică
• Revizuirea și aprobarea reglementara (obtinerea autorizatiei de punere pe piata)
• Fabricația
• Controlul calitatii
Dezvoltarea clinică este un proces trifazic. În faza I, grupuri mici de persoane primesc vaccinul de studiu. În faza a II-a, studiul clinic este extins, iar vaccinul este administrat persoanelor care au anumite caracteristici, cum ar fi vârsta și sănătatea fizică similare cu cele pentru care este destinat noul vaccin. În faza III, vaccinul este administrat catre mii de oameni și testat pentru eficacitate și siguranță.
Tratamentul actual
În spitale, medicii și asistentele tratează uneori pacienții cu COVID-19 cu oseltamivir (antiviral) – Tamiflu, care pare să suprime reproducerea virusului în unele cazuri. Tamiflu a fost conceput pentru a targeta o enzimă implicata in virusul gripal, nu asupra coronavirusurilor. Un studiu clinic a început la Centrul Medical al Universității Nebraska pentru testarea remdesivirului (antiviral) pentru COVID-19. În China, medicii testează și o serie de alte antivirale concepute inițial pentru a trata Ebola și HIV.
În cazurile în care pneumonia inhibă respirația, tratamentul implică ventilația cu oxigen. Glucocorticoizii au fost administrați la 18,6% dintre pacienți, un tratament adesea folosit pentru a reduce inflamația și a ajuta la deschiderea căilor respiratorii în timpul bolilor respiratorii.
Începând cu 14 martie, medicii din Seattle recrutează voluntari pentru a participa la un studiu clinic pentru un vaccin experimental pentru COVID-19 care este dezvoltat de compania Moderna Therapeutics. Exista motive de ingrijirarea deoarece a fost omis un pas critic în dezvoltarea vaccinului. Pentru a scadea timpul de punere pe piata, cercetătorii nu au arătat prima dată că a declanșat un răspuns imun la animale, un pas care este necesar în mod normal înainte de testarea pe subiecti umani.
Cercetătorii au început testarea vaccinului experimental pe șoarecii de laborator în aceeași zi în care au început să recruteze subiecti pentru studiul clinic. Șoarecii au arătat un răspuns imun care a fost similar cu cel declanșat de un vaccin experimental pentru un MERS-CoV coronavirus aferent.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că cel mai bun mod de a preveni boala este de a evita expunerea la virus și de a lua anumite masuri cotidiene pentru a ajuta la prevenirea bolilor respiratorii, inclusiv:
• Evitați contactul cu persoanele bolnave;
• Evitați să vă atingeți fața, inclusiv ochii, nasul și gura;
• Rămâneti acasă dacă va simțiti rău;
• Acoperiți-vă gura cand tusiti sau strănutati cu un sevetel, apoi aruncați-l în coșul de gunoi;
• Curățați și dezinfectați obiectele atinse frecvent;
• Spălați-vă mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde;
• În cazul în care apa și săpunul nu sunt disponibile, folosiți un produs de igienizare pe bază de alcool cu cel puțin 60 la sută alcool pentru a vă curăța mâinile.
###
Pentru informatii sau daca aveti nevoie de suport nu ezitati sa ne scrieti
Surse foto: aici, aici, aici, aici