Vreau un job nou, vreau un job care sa imi placa!

“Într-adevăr, eu sînt mai înţelept decît acest om: mă tem că nici unul dintre noi nu ştie nimic bun şi frumos, numai că el îşi închipuie că ştie ceva, deşi nu ştie; eu însă, de vreme ce nici nu ştiu, nici nu-mi închipui. Se pare, deci, că sînt mai înţelept, şi anume tocmai prin acest lucru mărunt, prin faptul că, dacă nu ştiu ceva, măcar nu-mi închipui că ştiu.” – APĂRAREA LUI SOCRATE (Platon) 

Cu cât înveți și te specializezi mai mult cu atât realizezi că știi atât de puțin…

Iluzia superiorității, de ce incompetenții se cred cei mai buni se supraapreciază şi sunt promovaţi?

Am observat de-a lungul timpului că profesioniștii cu cât sunt mai capabili și au mai multe competențe sunt foarte putin încrezători în abilitățile lor și nu stiu să se promoveze și să arate lumii cum pot contribui prin abilitățile lor unice.

Mulți dintre profesioniștii din sănătate, oameni foarte inteligenți, au tendința de a se subestima, astfel ajung uneori în funcții care nu ii avantajează sau care nu le garantează fericirea. Cei opuși lor, persoanele ignoranțe, incompetente îşi apreciază nivelul competenţă ca fiind cu mult mai ridicat decât în realitate, și ajung în funcții mult mai înalte și, care le aduc fericirea. Acesta a fost numit de psihologi efectul Dunning-Kruger. 

Principalele trăsături ale celor afectați de efectul Dunning-Kruger sunt :

  1. Persoanele incompetente tind să își supraestimeze nivelul de competență.
  2. Persoanele incompetente nu pot sa recunoască nivelul de competență al celor cu adevărat competenți.
  3. Persoanele incompetente nu își dau seama de incompetența lor.
  4. Dacă o anume situație (studiu, formare, exercițiu etc.) conduce spre o ameliorare semnificativă a nivelului de competență al unei astfel de persoane, aceasta ar putea recunoaște și accepta lacunele anterioare.

“Cauza fundamentală a problemelor este faptul că în timpurile moderne, proștii sunt foarte siguri pe ei, iar oamenii inteligenți sunt plini de indoieli”Bertrand Russel

 

De ce este importantă încrederea la locul de muncă și cum afectează activitatea?

Majoritatea sfaturilor despre cum să te descurci mai bine la locul de muncă se rezumă la ceva de genul “fii mai încrezător”.

Între încrederea în sine și aroganță este o linie fină. Dacă ești perceput ca prea încrezător de prea mulți, vei fi considerat arogant. Pe de altă parte, a fi prea modest și a nu spune suficient depre abilitățile personale ar putea dezvălui o percepție de lipsă de încredere în sine.

În esență, încrederea este să știi la ce esti bun, valoarea pe care o oferi și să acționezi într-un mod care să le transmiți asta celor din jurul tău. Importanța sa este justificată în cercetările recente, care arată că, atunci când oamenii sunt pusi în situații în care se așteaptă ca acestia să nu se descurce bine, performanțele lor scad.  Cu toate acestea, când se așteaptă ca ei să se descurce bine, aceștia sunt, în general, într-un mindset (mentalitate) pozitiv și performanța lor se îmbunătățește considerabil. Aceeași persoană, așteptări diferite, rezultate diferite.

Atâta vreme cât nu reușești să-ți evaluezi corect aptitudinile, nu vei reuși să-i convingi de asta nici pe cei care te angajează.

 

VREAU UN JOB NOU

Aproximativ jumătate din angajatii europeni consideră că stresul este un factor uzual la locul de muncă și că reprezintă cauza a aproape jumătate din totalul zilelor de lucru pierdute. Ne petrecem un sfert din timpul unei zile la serviciu, de aceea armonia si echilibrul pe care îl oferă locul de muncă sunt factori importanți cu efecte directe asupra sănătății.

Stresul excesiv poate să interfere cu productivitatea la locul de muncă și are un impact negativ asupra sănătății fizice și emoționale al oricărei persoane.

Desigur, nu puteți controla tot ceea ce se întâmplă la locul de muncă, dar puteți controla alegerea locului de muncă potrivit cu nevoile și dorințele personale.

 

Cum îmi găsesc un job plăcut, cu program normal, un salariu competitiv și un mediu de lucru plăcut?

 

Cum este posibil aşa ceva sau în ce condiţii?

Dacă aceste întrebări te frământă și ai dificultăți în a găsi răspunsurile potrivite, atunci ideile de mai jos te pot ajuta și inspira.

 

Vreau un job care să îmi placă!

 Este un vis sau o realitate?

Cred că fiecare dintre noi are aceasta dorință, un job care să îmi aducă bucurie, împlinire, care atunci când mă trezesc dimineața și mă pregătesc de plecare să îmi aducă un zâmbet în colțul gurii, nu un sentiment de teroare și o dorință de fugă.

Un astfel de job plăcut poate deveni realitate, însă mai întâi trebuie să determini exact ceea ce cauți, ceea ce îți doresti, să fii specific și detaliat.

Unii își doresc proximitate, un loc de muncă aproape de casă, pentru a nu fi nevoiți să se plimbe prin trafic sau sa cutreiere distanțe mari pana la serviciu. Pentru alții acest aspect este neimportant, deoarece maximizează acel timp altfel și pentru ei acel timp devine productiv, ascultând cursuri, vorbind la telefon cu prietenii sau familia sau citind.

Alte criterii pentru un job plăcut pot fi: un salariu mare, colegi prietenoșispațiu de lucru creativ, un job fara responsabilități (pentru alţii din contră, vor să aibă responsabilitate), o funcţie executivă, o funcţie de conducere! Lista poate continua la nesfârşit!

Pentru tine ce înseamnă un job plăcut?

Recomandarea noastră:

Formula jobului plăcut poate fi dată doar de tine!

Ia o foaie de hârtie şi descrieţi jobul ideal! Această descriere trebuie să conţină cât mai multe informaţii. Scrie-le pe hârtie aşa cum îţi vin în minte! La final triaza toate criteriile pe categorii, ce este important, ce este util, ce ce poti negocia si care criterii pot fi flexibile si pot fi modelate.

Probabilitatea să nimereşti un job plăcut, fără ca tu să ştii ce vrei este foarte mică. Sunt mii de tipuri de joburi. Probabil ţie doar două sau trei dintre acestea ţi s-ar potrivi! Nu te lasa la voia întâmplării atunci când îţi cauţi de lucru! Spor în a identifica ce este acel job plăcut …pentru că acest este primul pas.

Vreau un program normal!

Un program de la 9/17 (fara weekend-uri si ore suplimentare) pentru multi dintre noi reprezintă “normalul”.

Unii însă nu ar vrea program de 8 ore, ci ar vrea mai degrabă 4h, și-ar dori să poata lucra de acasă sau să lucreze 3 zile din 5.  Sunt şi persoane carora le place să lucreze mult, au suficientă energie şi pot lucra până la 10-12 ore zi.

Ideea de program normal este un criteriu individual și de cele mai multe ori programul este un criteriu definitoriu în alegerea unui job.

 

Un studiul efectuat de Gallup internaţional relevă principalele lucruri importante pentru o persoană la locul de muncă:

  1. Să știu ce se aşteaptă de la mine la locul de muncă
  2. Să am echipamentul şi materialele necesare pentru a-mi face corect munca
  3. La locul de muncă am posibilitatea să fac ce ştiu cel mai bine zi de zi
  4. Să fiu lăudat pentru munca mea bine făcută
  5. Şefului meu sau altei persoane de la locul de muncă pare să-i pese de mine ca persoană
  6. Există cineva la locul meu de muncă care mă încurajează să mă dezvolt
  7. La locul meu de muncă opiniile mele contează
  8. Misiunea sau obiectvele companiei mele mă fac să simt că munca mea este importantă

Recomandarea noastră:

Află ce-ți place, află ce te motivează! Pentru aceasta trebuie să ai o discuţie sinceră cu tine!

 

Vreau un salariu motivant!

Cum obţin un salariu care să mă motiveze?

Modul în care companiilie acordă bonificatia salarială depinde de politica salarială a firmei, valoarea adăugată pe care o aduci pentru companie, rezultatele, concrete vizibile şi măsurabile în companie. Firma trebuie să dorească și să poata să acorde salariul pe care consideri ca îl meriți pentru munca prestată.

Recomandarea noastră:

Fă o lista cu aptitudinile si abilitățile tale și care ar fi impactul tău și al muncii tale in companie. Nu este de ajuns să vrei un salariu mare, ci trebuie să identifici motivele pentru care tu meriţi acest salariu. Dacă tu nu găseşti aceste motive care să îți sustină cererea salarială este practic imposibil ca altcineva să ți le descopere!

 

Vreau un mediu de lucru plăcut!

Colegi prietenoși, o atmosferă plăcută, activitățile desfășurate după program sau în timpul liber împreună cu colegii, sediul firmei, propriul spațiu de lucru, care să te inspire în activitățile zilnice și care să îți usureze eforturile depuse, toate fac parte din mediul în care îți desfășori activitatea zi de zi.

Temperatura ambientală, lumina din spațiul de lucru, spațiu închis sau deschis sunt factori care lasă o amprentă vizibilă asupra calității rezultatelor tale.

Ai găsit jobul pe care ți-l dorești iar angajatorul te întreabă: de ce vrei acest job?

Răspunsul tău trebuie să transmită faptul că ești dispus să înveți și să folosești abilități cheie în poziția în care vei lucra.

  • Arată-i cum abilitățile tale se potrivesc cu cerințele jobului.
  • Arată-ți entuziasmul pentru locul de muncă

Iată cateva răspunsuri pe care le poți oferi angajatorului la această întrebare:

  • Aș dori să îmi dezvolt abilitățile și să dobândesc experiență în profesia mea
  • Acest loc de muncă într-o astfel de companie stabilă oferă dezvoltarea carierei pe termen lung și acest lucru este ceea ce caut.
  • Văd aceasta firmă nu numai ca un mediu de lucru pozitiv, dar și ca o bună oportunitate în care competențele și calificările mele pot face o diferență.
  • Aș dori să câștig experiență în acest domeniu, pentru că simt că se va potrivi perfect abilităților mele.
  • Eu cred că acest loc de muncă mă va ajuta să-mi asum un alt nivel de responsabilitate în cariera mea.
  • Eu cred că acest loc de muncă entry-level poate îmbunătăți experiența mea profesională.
  • Această poziție mă provoacă pentru a ține pasul cu noutățile de ultima oră ale domeniului.

 

Te așteptăm pe Facebook, în comunitatea noastră: Comunitatea Profesionistilor din sanatate – PharmaPro.ro.

Comunitatea Profesioniștilor din Sănătate – PharmaPro.ro – pentru omul din spatele profesionistului!

Hai cu noi noi pentru a afla ultimele noutăți în domeniul farmaceutic și oportunitățile de angajare pe care partenerii noștri le oferă.

 

Daca vrei să primești gratuit cele 50 de întrebări pentru interviu, scrie-ne și îți vom transmite pe mail un document cu cele mai întâlnite întrebări ce apar în cadrul unui interviu pentru a te ajuta să te pregătești pentru următorul tău job.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.