Cum este viitorul ca farmacist – ce cale să aleg?
Împreună cu domnul farmacist Marius Chereches am explorat câteva din posibilităţile pe care le poate experimenta un absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie de-a lungul carierei sale profesionale. Despre Marius puteţi găsi mai multe idei şi sfaturi în cadrul interviului acordat aici.
Voi absolvi facultate de farmacie și voi fi farmacist. Ce să fac mai departe?
Aceasta este o întrebare pe care un student la farmacie poate să și-o pună imediat după ce a fost declarat admis la farmacie sau, mai sigur, dupa ce termină anul 3 și ia contact cu ce înseamnă meseria de farmacist.
Răspunsul simplu este: vei fi farmacist și asta este foarte bine! Toată lumea vede că sunt multe farmacii și se gândește că vei avea de unde alege și vei duce o viață foarte frumoasă, cel puțin profesional. Și, în mare, este posibil să fie foarte adevărat.
Facultatea de farmacie este foarte grea. Eu am terminat doua facultăți și pot spune că farmacia a fost mult mai dificilă decât dreptul. Teoretic, facultatea de farmacie te învață tot ce trebuie să ști despre medicament. În fapt, te învață mult mai multe și mult prea puține.
Dacă ești un student conștincios, cum sunt majoritatea celor de la farmacie, vei ști extraordinar de multă chimie, botanică și chestii despre plante. În schimb, vei vrea să fi învățat mai multe despre pacient (atât medical, cât și uman).
Un mare avantaj al meseriei de farmacist este că, fiind sigurul specialist complet in domeniul medicamentului, poate să urmeze mai multe căi după absolvire.
-
În farmacie
Prima, cea pentru care veți părea cel mai bine pregătiți este să lucrați într-o farmacie, comunitară sau de spital. Vestea proastă este că pentru aceasta sunteți cel mai puțin pregătiți. Contactul cu lumea reală poate să fie brutal și am văzut foarte mulți absolvenți eminenți care s-au pierdut în mulțime, într-o farmacie obscură și nu au capitalizat suficient de bine munca lor deosebită din timpul facultății. Tot așa am văzut mulți absolvenți cu note mai mici care au reușit să se remarce în mod deosebit în farmacie, peste așteptările profesorilor lor. Din ce cauză se întâmpla asta? Probabil nu oricine știe totul despre medicament este capabil să și interacționeze cu publicul și cu munca cu pacientul, așa cum este perfect posibil ca un student mai slăbuț să aibă mai mult talent in relaționarea umană. Din păcate majoritatea studenților sunt de părere că munca în farmacia comunitară este despre preparatul rețetelor magistrale sau a vestitului gel cu diclofenac. Munca în farmacie comunitară este cam 60-70% despre relații umane. În rest este despre farmacologie. Sunt puține farmacii care mai au activitate completă de receptură, iar majoritatea care au activitate de receptura desfășoară aceasta activitate ocazional. În majoritatea timpului, farmacistul este în legatură cu pacientul. Pe pacient trebuie să-l înțelegi, să-l asculți, să-l consiliezi și pentru asta sunt necesare niste abilități sociale și multe cunoștințe de farmacologie. Mai trebuie multă răbdare, capacitatea de a îndura diverse umilințe din partea unui public uneori isteric și a unor autorități mult prea birocratice și deconectate de la misiunea lor.
A doua variantă pentru absolvent, asemănătoare cu prima, ar fi să lucreze într-o farmacie de spital. Să nu vă închipuiți că vorbim despre farmacie clinică. Aceasta ar fi o specialitate foarte interesantă în măsura în care farmacistul specialist ar fi și băgat în seama în spital, la patul bolnavului. Farmacistul de spital se ocupă cu eliberarea către secțiile spitalului a medicamentelor cerute pe condică. Nu necesită foarte grozave cunoștințe de farmacologie și nici nu veți interacționa cu pacientul, dar veți avea ocazia să vedeți ultimele noutăți în domeniul medicamentului, vă va fi testată capacitatea de organizator, veți interacționa cu medicii din spital și poate să fie foarte interesant mai ales dacă veți ajunge să ocupați o pozitie de management a farmaciei de spital. Este o poziție foarte interesantă pentru oamenii cu spirit organizatoric și cei care sunt curioși să afle mai multe despre medicamentele noi și schemele de tratament folosite în spital.
-
În producţia de medicamente
Farmacistul în producția de medicamente este o altă opțiune pentru absolventul de farmacie. În producția de medicamente, farmacistul poate ocupa poziții în departamentele de producție, controlul calității sau asigurarea calității. Dacă v-a plăcut tehnica farmaceutică și chimia, este cel mai potrivit loc. Aici aceste cunoștințe sunt foarte necesare. Aș mai adăuga și capacitate organizatorică și disciplină, atentie la detalii și la respectarea procedurilor. În România sunt câteva fabrici de medicamente foarte bine organizate și respectate. Cea mai mare mulțumire a voastra va fi să vă vedeți medicamentele fabricate de voi pe raftul farmaciilor.
-
În distribuţia de medicamente
În România în acest moment sunt peste 400 de unităţi de distribuţie angro autorizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.
Fiecare distribuitor de medicamente, pentru a putea funcţiona în conformitate cu reglementările legale are nevoie de cel puţin un farmacist.
Vă veţi găsi chemarea şi vă puteţi implica în managementul unui depozit farmaceutic din poziţia de farmacist şef sau din poziţia persoană responsabilă cu atribuţii în mentinerea sistemului de management al calităţii, implicarea în programe de instruire a personalului, în coordonarea operaţiunilor de retragere a medicamentelor, asigurarea rezolvării reclamaţiilor, asigurarea efectuării autoinspecţiilor la intervale regulate, asigurarea respectării tuturor cerinţelor suplimentare impuse de art. 790 lit. b) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare. etc. (în conformitate cu atribuţiile persoanei responsabile menţionate în ghidul din 17 iunie 2015 privind buna practică de distribuţie angro a medicamentelor)
-
Într-o companie/reprezentanță farmaceutică
Producătorii, atât cei prezenți cu fabrici în România, cât și cei care au reprezentanțe aici, au nevoie de specialisti de regulatory affairs, cei care se ocupă cu înregistrarea medicamentelor în România si relația cu autoritățile de reglementare. Este o muncă frumoasă care îmbină foarte multe cunoștinte (chimie, farmacologie, tehnică) și este pentru cei cărora le plac detaliile, accesul la informatii noi despre medicamente. Agentia Medicamentului este o autoritate foarte europeană și nu provoacă aceleași traume precum alte instituții birocratice.
Într-o companie farmaceutică puteţi opta pentru mai multe tipuri de poziţii:
- Reprezentant Medical
- Regulatory Affairs Officer
- Responsabil de farmacovigilenţă
- Marketing şi comunicare medicală
Pe partea de cercetare există de asemenea oporunităţi ce pot fi explorate în departamentul de studii clinice.
-
În mediul academic
Pentru cei care sunt atraşi de mediul academic, mediul universitar poate reprezenta direcţia de dezvoltare a carierei lor. În funcţie de particularitățile de personalitate ale fiecăruia, de aplecarea către o disciplină sau alta, pot opta pentru a rămâne la catedră şi a dezvolta noi generații de studenţi. Activitatea didactică urmează unei perioade îndelungate de acumulări profesionale în activitatea de cercetare ştiinţifică, de documentare, analiză, evaluare şi transfer a rezultatelor cercetării ştiinţifice proprii şi colective.
Acestea sunt principalele opțiuni pentru absolventul de farmacie.
Cum să alegeți?
Cel mai bine ar fi să folosiți foarte bine perioadele de practică de vară pentru ca să vedeți cu ochii vostri cum este munca în farmacia comunitară sau de spital și să aveți un prim feeling dacă v-ar plăcea sau nu. În multe centre sunt farmacii care angajează studenți la farmacie, incepând cu anul 3. Vă vor pune să faceți recepții și să aranjați medicamentele pe raft. Nicio problemă pentru că veți avea ocazia să vedeți care este dinamica din farmacie – cum este organizată, cât este de greu să stați în picioare 6-7 ore pe zi și să parcurgeți 6-7 km din față în spate după medicamente, să vedeți cum sunt pacienții, etc.
Apoi, ar fi foarte bine să faceți o mică introspecție – ce vă place din facultate? Daca vă plac disciplinele medicale și munca cu pacientul, puteți alege farmacia comunitară. Dacă vă place chimia și tehnica mai mult, încercați industria.
Mai există și categoria celor cărora le place cercetarea. Atunci alegeți să vă continuați cariera în universitate și imediat să vă inscrieți la un doctorat. Este nevoie de profesori buni pentru generațiile viitoare de farmaciști.
###
Vă mulţumim pentru interesul arătat! Dacă aţi găsit acest interviu util, interesant sau inspiraţional, vă invit să ne lasaţi comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte interviuri şi pastile de inspiraţie alăturaţi-vă comunităţii profesioniştilor din sănătate, urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.
ORICINE POATE DEVENI INSPIRATIE PENTRU CEI DIN JUR! VREM SA AFLAM POVESTEA TA!
[…] Industria farmaceutică oferă numeroase oportunități pentru dezvoltarea unei cariere. Iată câteva dintre motivele pe care să le luați în considerare atunci când căutați un loc de muncă în farma. Dacă aveți nevoie de mai multă inspirație, citiți de asemenea articolul 5 oportunități de dezvoltare a carierei ca farmacist pe ca… […]