Interviu cu un student farmacist – Valentina Mihalcea
#Depinde de fiecare cum știe să își valorifice atuurile și de ceea ce consideră că îi este util în viață și carieră.
#GALMED înseamnă emoții, muncă, implicare, dăruire
#Dacă vrei ceva cu adevărat și dedici timp acelui obiectiv, cu siguranță se va îndeplini.
Este studentă în anul V la Farmacie, la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați și președintele Societății Studenților Mediciniști Galați (SSMG), este, de asemenea, vicepreședinte regional în cadrul Federației Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), student evaluator în cadrul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, membru în Senatul Universitar și invitat permanent în Consiliul de Administrație al Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
O cunoaștem pe Valentina prin intermediul GALMED un eveniment științific și educational organizat anual de către Societatea Studenților Mediciniști Galați, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Detalii despre acest eveniment, impactul și implicarea Valentinei cat și alte lucruri interesante din perspectiva unui student de anul V foarte implicat și intergrat in comunitatea farmaceutică regăsiți in cadrul interviului de mai jos.
- Cine te-a călăuzit către Universitatea de Medicina si Farmacie? A fost un vis al tău?
Totul a început de pe vremea când eram elevă la Școala Gimnazială. Profesorul de chimie, față de care am o deosebită admirație, m-a încurajat să particip la primele concursuri de chimie, prilej cu care am cunoscut și am descoperit pasiunea pentru domeniul științei. La câteva dintre competiții am luat chiar și premii. Provin dintr-o familie modestă și m-am mândrit întotdeauna cu faptul că eu și colegii mei, toți elevi la o școală din mediul rural, am reușit performanța de a ne clasa printre locurile fruntașe la olimpiade și concursuri.
De atunci am visat la o carieră în alb, în domeniul farmaceutic. Și tot de atunci, am început să îmi dedic timpul pentru ca visul meu să devină realitate.
- Cine te-a inspirat? Ai avut modele?
Pot să spun că de la fiecare persoană din viața mea am încercat să învăț și să preiau tot ce este mai bun. Consider că întotdeauna avem nevoie de mentori, de exemple de bună practică, de la care să avem ce învăța, să observăm că dacă ne dorim ceva cu adevărat, se poate.
Pot să spun că de-a lungul timpului am avut numeroși astfel de mentori, de la profesori, până la lideri de organizații studențești, care m-au inspirat și motivat în luarea deciziilor.
- Care sunt valorile tale cele mai importante și cum ți-au influentat acestea deciziile profesionale?
Cred că printre valorile după care mă ghidez în viață se numără responsabilitatea și simțul civic. Îmi doresc să mă implic în acțiuni prin care să schimb ceva, oricât de mic, în comunitatea în care trăim. Îmi doresc să contribui la creșterea calității vieții oamenilor și să îi pot face să aibă încredere în consilierea în domeniul sănătății pe care personalul medical și farmaceutic o pot oferi.
- Acum esti in poziția de presedinte SSMG, cum ți-a schimbat această poziție perspectiva asupra profesiei?
Am activat în Asociația Societatea Studenților Mediciniști Galați încă din primul an de facultate, încercând să mă implic la început mai timid în proiectele și activitățile inițiate de SSMG. După aproximativ doi ani am ajuns secretar general, iar din luna martie 2017 președinte.
De-a lungul timpului, prin SSMG am reușit să particip la numeroase schimburi de experiență, să cunosc studenți din toate colțurile țării, dar am avut și posibilitatea să interacționez cu numeroși posibili angajatori, care au colaborat cu noi în cadrul proiectelor.
De asemenea, am participat la numeroase training-uri de leadership, dezvoltare personală, orientare în carieră și nu numai, care au contribuit substanțial în parcursul carierei mele profesionale.
- Cât de mult investești în propria educație?
În propria mea educație am încercat întotdeauna să investesc cât de mult timp posibil. Nu m-am axat exlusiv doar pe a mă pregăti pentru examenele de la facultate, ci am încercat să privesc dincolo de acestea, să accesez cât mai multe oportunități, să-mi cunosc limitele și să mă autodepășesc.
De câte ori am avut posibilitatea am participat la cursuri de formare, training-uri, congrese și conferințe, pentru a mă informa, dar și pentru a mă dezvolta din punct de vedere personal și profesional.
- Care este rodul acestei investiţii?
Rezultatele s-au văzut în timp. Investind timp în educație, dar și în organizarea numeroaselor proiecte în cadrul organizației a cărei președinte sunt, am deprins multiple abilități ce-mi vor fi deosebit de ultile în meseria pe care mi-am ales-o. Tehnicile de comunicare însușite pot fi aplicate cu succes în comunicarea cu pacientul, iar dezvoltarea spiritului de echipă consider că poate contribui la o relație mult mai productivă între medic-farmacist-pacient.
- Consideri utile training-urile? Cum alegi cursurile care să te ajute la evoluția profesională și personală?
Consider că orice training sau workshop este util, iar dacă îți canalizezi timpul spre dezvoltarea profesională este bine să alegi aceste cursuri în sfera ta de interes, să te gândești dacă și în ce măsură ele contribuie la perfecționarea abilităților tale și te pot ajuta pe viitor.
Cele mai multe training-uri la care am participat au fost cele organizate de federațiile din care SSMG face parte, și anume Uniunea Națională a Studenților din România și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România. Mă bucur că am putut accesa astfel de oportunități.
- Care sunt atuurile unui student în România azi?
Consider că principalul atuu al studentului de azi este accesul mult mai facil la informație, posibilitatea de a se documenta din multiple surse, dar și faptul că își pot cunoaște și apăra drepturile, având suportul multor ONG-uri și federații studențești în spate.
Eu cred că aptitudinile de care au nevoie studenții se dobândesc atât din pregătirea primită în timpul facultății, dar și din stagii de practică, schimburi interuniversitare, training-uri, proiecte de voluntariat. Depinde de fiecare cum știe să își valorifice atuurile și de ceea ce consideră că îi este util în viață și carieră.
- Ce consideri că este cel mai util pentru un student?
Consider că cel mai util ar fi să aibă mai mult acces în exersarea practică a noțiunilor învățate și să se insiste mai mult pe pregătirea sa practică. Ajungem în anii terminali și ne dăm seama că poate unele noțiuni învățate sunt deja depășite sau că nu am avut ocazia să exersăm unele lucruri și suntem ineficienți pentru piața muncii.
Este o concurență foarte acerbă între noi, iar industria farmaceutică este într-o ascensiune și continuă schimbare. Noi trebuie să ținem pasul cu aceste modificări, iar pentru unii dintre noi acest lucru este destul de greu.
- Ce este GALMED? Cum ai decis să te implici în dezvoltarea acestui proiect? Care este impactul tău asupra proiectului și impactul proiectului asupra ta?
„GALMED” este un eveniment științific și educational organizat anual de către Societatea Studenților Mediciniști Galați, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, ce se adresează studenților, cât și medicilor rezidenți, medicilor dentiști, farmaciștilor, asistenților medicali și de farmacie, dar și moașelor. Pe parcursul a patru zile de congres aceștia pot afla cele mai importante noutăți din domeniul medical și farmaceutic și pot să facă schimb de opinii în cadrul prezentărilor interactive din timpul evenimentului.
M-am implicat încă din primii ani de facultate ca voluntar în organizarea „GALMED”, iar ediția ce tocmai a trecut a fost coordonată integral de mine.
Evenimentul ajuns deja la cea de-a opta ediție a devenit unul deosebit de important pentru viața medicală gălățeană, iar numărul participanților este în creștere de la an la an.
Pentru mine, Congresul „GALMED” înseamnă emoții, muncă, implicare, dăruire, dar și un mijloc accesibil și oportun pentru studenții mediciniști și farmaciști gălățeni de a se dezvolta în plan profesional și personal.
- Ce aduce nou GALMED?
Ediția a VIII-a a Congresului „GalMed” a adus mai multe schimbări. Ca și organizatori, am reușit să obținem puncte de educație medicală continuă pentru medici, asistenți și moașe, dar și puncte de educație farmaceutică continuă pentru farmaciști. Am reușit să mobilizăm în înscrierea și prezentarea de lucrări științifice studenții din Republica Moldova, dar și pe cei de la Extensiunea Facultății de Medicină și Farmacie Galați de la Enna, Italia.
Pentru studenții facultății noastre am reușit să facem niște pachete accesibile, astfel încât aceștia să poată participa la Congres și am realizat numeroase workshop-uri, la care fiecare participant s-a putut deprinde cu noțiuni specifice sferei lui de activitate.
De asemenea, ne-am străduit ca și premiile acordate să fie unele pe măsura așteptărilor.
- Care este impactul GALMED asupra studentilor, asupra celorlalti profesionisti?
După părerea mea, „GALMED” este o oportunitate inedită pentru ca studenții și profesioniștii din domeniul medical și farmaceutic să-și prezinte într-un cadru exceptional rezultatele cercetărilor și documentărilor științifice la care au muncit de-a lungul timpului.
De asemenea, studenții au posibilitatea de a interacționa cu personalități din sfera medicală și farmaceutică locală, având în față numeroase exemple de succes. Pentru studenți este și un exercițiu pentru examenul de licență.
- Ca și student cu preocupări și implicări multiple, cum decurge o zi din viața ta?
Fiind studentă în anul V la farmacie, principala mea preocupare sunt studiul pentru examenul de licență și stagiul de practică pe care trebuie să-l efectuez în acest semestru.
Pe lângă acestea, nu neglijez totuși nici activitățile cu voluntarii organizației SSMG, încercând să le ofer tot suportul și sprijinul pentru ca proiectele noastre să fie unele de impact.
- Ce faci în timpul liber?
Atunci când am timp liber, îmi place să călătoresc.
În fiecare seară încerc să îmi planific ce am de făcut pe ziua următoare, îmi stabilesc obiectivele. Dacă acestea sunt unele de lungă durată, încerc ca în fiecare zi să aloc puțin timp pentru a contribui la îndeplinirea lor.
Desigur că nu întotdeauna lucrurile ies conform planurilor.
- Ce te motivează să mergi înainte?
Întotdeauna mi-au plăcut provocările și consider că viața fără acestea ar fi foarte monotonă. Chiar dacă au fost situații în care m-am simțit descurajată, mă gândesc tot timpul că mâine va fi o zi mai bună și mai productivă. Mă consider o persoană ambițioasă și răbdătoare, care nu se dă bătută prea ușor dacă și-a propus ceva.
Încurajările pe care le primesc din partea familiei, prietenilor și profesorilor contribuie și ele la motivația mea de zi cu zi.
- Ce ți-ai dori să știi sau să ți se spună acum la început de drum?
Cu toții știm că indrustria farmaceutică nu mai este ceea ce a fost și că este o ramură într-o continuă dezvoltare.
Mi-aș dori să știu mai multe despre noile direcții ale acestei ramuri, să descopăr inovațiile la care se lucrează și să mă implic activ în cercetarea științifică.
- 3 sfaturi celor care își doresc să facă o carieră din această profesie?
Să le placă să lucreze cu oamenii; să nu fie egoiști și să se transpună puțin și în pielea celorlalți; să fie conștiincioși; să aibă răbdare și ambiție;
- 3 sfaturi tinerilor studenți
– să încerce să profite de oportunitățile de voluntariat care li se oferă;
– să participe activ la conferințe și congrese din domeniu;
– să participe la cât mai multe schimburi interuniversitare și programe de mobilități studențești.
Întrebări cu răspuns scurt:
- Care este ritualul tău zilnic?
O doză de voluntariat, una de studiu, alta de practică alături de farmaciști de la care încerc să învăț cât mai multe lucruri.
- Care este cel mai bun sfat pe care l-ai primit în cariera ta?
Nu există nu pot, există nu vreau. Dacă vrei ceva cu adevărat și dedici timp acelui obiectiv, cu siguranță se va îndeplini.
- Ce sau cine te inspiră în prezent?
Cel mai mult mă inspiră domnul profesor dr. Aurel Nechita, ctitorul Facultății de Medicină și Farmacie de la Galați, care este un bun exemplu de persoană ce a lăsat în urma ei ceva de care să se bucure și ceilalți și continua dezvoltarea acestei instituții de învățământ superior. Tot de la dumnealui am învățat că dacă nu există o continuitate în ceea ce faci și lucrurile nu sunt planificate, tot ceea ce ai clădit se poate prăbuși oricând.
###
Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.