ZILELE MEDICAMENTULUI XXVI- 29-31 MARTIE 2018- IASI – Dialog cu un farmacist dedicat

Conf. Dr. Farm. Veronica Bild duce flacăra mai departe și continuă tradiția începută în urmă cu 27 ani, la inițiativa Prof. Dr. Ostin C. Mungiu – Conferința Zilele Medicamentului – Iași

#Ai nevoie de cineva cu mai multă experiență decât tine, practic de un îndrumător

#Farmacistul este în primul rând un specialist în domeniul medicamentului și nu un vânzător

Conf. Dr. Farm. Veronica Bild

Evenimentul “Zilele Medicamentului” a ajuns la ediția XXVI. Este o întâlnire multidisciplinară și multiprofesională predominată de schimburi de experiențe și idei pe teme importante în jurul medicamentului “de la idee la clinică”. Manifestarea se adresează farmaciștilor, medicilor, studenților și altor specialiști din domenii medicale conexe, care își desfășoară activitatea în spitale, farmacii și centre de cercetare și alte organizații de profil medical.

Printre temele abordate în cadrul acestui eveniment se numără farmacoterapia si farmacovigilența, publicitatea medicamentelor, relația medic-farmacist-pacient, rezultatele cercetărilor în domeniul medicamentelor.

Manifestarea s-a dezvoltat cu fiecare an care a trecut cooptând un număr tot mai mare de profesioniști din domeniul sănătății, cadre didactice, cercetători, practicieni. Obiectivul acestui eveniment interdisciplinar este sublinierea importanței stabilirii unei colaborări eficiente în practica medicală din România.

Simpozionul Național “Zilele Medicamentului”, Ediția a XXVI-a are loc la Iași în perioada 29-31 Martie 2018.

 

Conf. Dr. Farm. Veronica Bild

  • Ce anume v-a călăuzit către Facultatea de Farmacie?

Fiind elevă la liceul sanitar Iași, în clasa a 11-a, am avut norocul de a face orele de farmacologie cu Prof. Dr. Mircea Pavelescu, acesta fiind primul contact pe care l-am avut cu materia pe care am ajuns să o predau; da, pot spune că a fost un vis. Nu mă gândeam vreodată că s-ar putea materializa, de fapt chiar am refuzat să cred ca e posibil.

Colaborarea mea cu U.M.F. Iași a început în anul 1998, când, după ce am absolvit facultatea am avut statutul de cadru didactic asociat la disciplina de Biochimie a Facultății de Farmacie. Pe parcursul acelui an de colaborare, mi-am dat seama că îmi doresc să  fiu acolo, dar mult mai important, că pot fi acolo.

Doamna Prof. Ioana Paduraru m-a implicat atât în temele de cercetare, cât și în activitatea didactică. Așa am descoperit dragostea pentru studenți. Mai bine spus, mi-am confirmat-o, întrucât atunci când eram mică, mă jucam mereu de-a profesoara. E drept, de matematică, nu de farmacologie.

  • Cine v-a inspirat?

Este necesară prezența unui mentor. Ca și în artă, oricât de talentat ai fi, ai nevoie de cineva cu mai multa experiență decât tine, practic de un îndrumător. În cercetare, contează foarte mult ca cineva sa îți confirme viabilitatea ideilor, temelor pe care vrei sa le abordezi. Profesorul Pavelescu a spus că cel mai frumos lucru pentru un mentor este atunci când elevul îl depășește. Dacă am reușit sau nu, nu pot decide eu.

Mi-ar fi plăcut sa am perseverenta și ritmul de lucru al profesorului Ion Haulica, diplomația și răbdarea profesorului Mircea Pavelescu.

  • Lucrați acum in cadrul UMF Iasi, cum ați ales să lucrați aici?

Îmi place mult Iașul. Nu e haos, lumea e mai puțin agitată. Am ales sa rămân în Iași, pentru că aici m-am născut.

Iașul este genul de oraș în care dorești să trăiești: un amestec de cultură, de regăsire sufletească, de tinerețe și exuberanță studențească, de fior religios. Bulevardele largi, spațiile întinse, îți dau acea senzație de atmosferă patriahală, de oraș ce îți picură liniște în suflet. În IAȘI simți că te odihnești, că te reîncarci sufletește. Odată ajuns în Iași devii altcineva: mai bun, mai profund, mai plin de viață.

“Zilele Medicamentului” a luat naștere în urmă cu 27 ani, la inițiativa Prof. Dr. Ostin C. Mungiu și grupului său de colaboratori. Înainte de toate, scopul evenimentului a fost acela de crea o punte între medici și farmacisti. De-a lungul timpului, a avut între 70 și 270 participanti. Mai sunt invitați și biologi și chimiști ce lucrează în domeniul medicamentului. În fiecare an, ultima zi a evenimentului este dedicată rezidenților, doctoranzilor și studenților, practic, asigurăm o formare continuă a tinerilor. Avem speakeri care au participat la eveniment încă din vremea studenției. Asociația științifică organizatoare este A.A.R. (Asociatia de Algeziologie din Romania), unde președinte este profesor O.C. Mungiu, iar eu, secretar executiv.

  • Ce surprize le rezervă participantilor,  acest eveniment?

Participantii afla noutăți, actualități în domeniu, prezentări de caz. Începând cu a 25-a editie, evenimentul a primit titlul definitiv “Medicamentul – de la idee la clinică”, încât speakerii își orientează prezentările dupa această temă. De asemenea, evenimentul reușește să creeze o rețea de profesioniști în domeniul medicamentului.

 “Educația este cea mai puternică armă cu care putem schimba lumea” – Nelson Mandela

  • Cât de mult investiți în propria educație?  

Niciodată nu citesc cu măsură. Pot fi zile în care citesc 6h, pot fi zile în care tind spre 0. O medie? Să zic doua-trei ore pe zi. Însuși serviciul, prin caracterul său mă obligă la autoperfecționare.

  • Care este rodul acestei investiţii?

Îmi oferă un nivel de expertiză, atât în farmacologie, cât și în domeniile conexe.

  • Cum alegeți cursurile care să vă ajute la evoluția profesională și personală? Care sunt resursele dvs.?

 Dintr-o multitudine de cursuri, îl voi alege pe cel care e pe aria mea de lucru. Sunt înscrisă în diferite asociații științifice și profesionale pe domeniul de educație și cercetare.

  • Care sunt atuurile unui farmacist dupa parerea dvs.?

Farmacistul este în primul rând un specialist în domeniul medicamentului și nu un vânzător, cum adesea se spune. Relația între medic și farmacist trebuie să fie una de parteneriat și nu una de subordonare.

  • Cum percepeți profesia de farmacist azi?

În alte state, profesia de farmacist și statutul de cadru didactic sunt respectate.

Situația actuală din rețeaua farmaceutică seamănă destul de bine cu cea din anul în care am absolvit. Locuri de muncă puține, nu foarte bine plătite și forță de muncă multă. Atunci m-am gândit să fac și facultatea de matematică. Dar sunt perioade și perioade. Pot spune că oscilează sinusoidal în timp.

  • Ce folosiți cel mai mult din tot ce ați învățat?

Farmacologia.

  • Care este cel mai bun training pe care l-ați primit? 

A fost un training care m-a învățat cum să transform o zi de 24h într-una de 48. Printr-un complex din împrejurări, am ramas singură la disciplina de Farmacodinamie și trebuia să termin și doctoratul și a doua specialitate și să țin și orele cu studenții. A fost o perioadă interesantă mai ales pentru alții care au fost foarte „curioși” să vadă dacă fac față la aceste provocări.

  • Daca ar fi sa vă întoarceți în timp, ati mai alege această profesie?

Aș alege această profesie doar pentru a putea preda, ceea ce fac acum.

  • Care sunt punctele forte acestei profesii din perspectiva dvs.?

Cel mai important e faptul ca formăm oameni. În fond, asta suntem-formatori.

  • Care sunt punctele slabe ale profesiei?

Pot apărea dificultăți datorate unor reglementări guvernamentale, legislative. Spre exemplu, alocarea insuficientă de fonduri pentru dezvoltarea unor proiecte, pentru materiale, etc.

  • Daca v-ați întoarce, ați schimba ceva din punct de vedere profesional? Ce ați face diferit?

 Aș oferi consultanță și consiliere în specialitatea aleasă. De asemenea, aș face facultatea de matematică. A fost dintotdeauna o pasiune a mea.

  • Cum sunteți perceput ca profesionist azi?

Activitate cu studenții, activitate cu rezidenții, activitate de cercetare. Îmi place să cred că sunt percepută cât mai aproape de adevarata mea valoare.

  • Ce vă motivează să mergeti înainte? 

Cred că felul meu de-a fi. Am fost o luptătoare întotdeauna. Dar cel mai important e că îmi place ceea ce fac.

  • 3 sfaturi celor care isi doresc sa dezvolte o cariera din profesia de farmacist.

Înainte de a veni la facultatea de farmacie, să se intereseze despre profesie și să înțeleagă, în mare, ce presupune.

Timp de 5 ani, trebuie sa se canalizeze pe studiu. Necesită mult timp și nu lasă loc prea mult pentru hobby-uri. Să își asume acest aspect.

Să aibe răbdare cu pacienții, să empatizeze cu ei, dar în același timp, să fie și raționali. Să existe întotdeauna un echilibru între etică, rațiune și empatie.

  • Va rog sa transmiteti cateva idei adresate tinerilor farmacisti:  

Când mai postează perle din rețete, să steargă identitatea pacientului și medicului.

Să nu uite că nu sunt vânzători, ci sunt cadre medicale care au datoria unei ținute corespunzătoare atât proprie cât și în relația cu pacientul.

Să consilieze pacientul.

 

Vă invităm să simţiţi savoarea Iaşului în luna martie, să experimentaţi medicamentul “de la idee la clinică”, să poposiţi un pic la bojdeuca lui Creangă, să faceţi o plimbare prin parcul Copu sau să petreceţi momente unice in Complexul Pallas.

 

  ###

Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest interviu util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.

Pentru alte interviuri și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.