Tendinte
Conform raportului EuroHealth Consumer Index 2017, in cei zece ani trecuti au arătat că asistența medicală europeană s-a îmbunătățit în mod continuu și chiar si in condițiile crizei financiare din 2008. EuroHealth Consumer Index 2017 este o încercare de măsurare și clasificare a performanței furnizării de asistență medicală din punctul de vedere al consumatorului. Indexul afișează informații provenite de la consumatori, nu date medicale sau sensibile. Aceste rezultate pot servi drept sursă de inspirație despre cum și unde poate fi îmbunătățită asistența medicală europeană.
Din punctul de vedere al consumatorului (pacientului) de asistență medicală, situația generală se îmbunătățește în majoritatea țărilor.
O caracteristică proeminentă în perioada post-criză 2014 fata de anii anteriori, este o stratificare între țările bogate și cele mai puțin prospere. Acest decalaj este cu siguranță mai puțin vizibil în 2016.
Cu toate acestea, performanța țărilor precum Portugalia, Macedonia și, în 2016, Serbia, arată că PIB-ul pe cap de locuitor nu ar trebui să fie un factor dominant. Printre tarile foarte puține la numar pentru care tendința in ultimii 10 ani nu este în creștere, sunt tari diferite precum Suedia, România si Grecia, care pare să se refacă după căderea din 2012.
Romania astazi
România se află pe locul 34 cu 439 de puncte.
România are probleme grave în gestionarea întregului sector public. În domeniul asistenței medicale, discriminarea grupurilor minoritare, cum ar fi rromi (care reprezinta 3½ – 4% din populație), raportul indică rezultate slabe.
De asemenea, Albania, România și Bulgaria suferă de un sistem de sănătate invechit, cu un raport ridicat și costisitor de îngrijire în ambulatoriu.
Cu cât este mai mare ponderea îngrijirii în spitale, cu atât structura asistenței medicale este mai veche. Dacă olandezii, elvețienii și italienii preferă admiterea în spital pe perioade lungi, acestia își pot permite acest lucru; Bulgaria, România și Albania nu pot! Aceștia din urma ar trebui să beneficieze de sprijin profesional pentru restructurarea serviciilor lor de sănătate!
Poziția sistemului de sănătate din Olanda este într-o mare măsură un produs al unei performanțe uniforme în cadrul sub-disciplinelor, o calitate medicală foarte bună și accesibilitatea îmbunătățită, care a fost un punct slab în anii precedenți.
Elveția este pe primul loc în ceea ce privește accesibilitatea, la fel si Belgia.
Scorul total
Un indice comparativ pentru sistemele naționale de sănătate a confirmat faptul că există un grup de state membre UE, care au sisteme de asistență medicală bine coatte din punct de vedere al pacientului/clientului/consumatorului.
Unele state din Europa de Est sunt cotate surprinzator de bine, în special Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Estonia, având în vedere cheltuielile de sănătate mult mai mici pe care le aloca pe cap de locuitor.
România înregistrează cel mai mic punctaj din această categorie, deoarece Cipru este foarte greu de evaluat de EHCI deoarece Cipru nu are un adevarat sistem public de asistență medicală în sensul european general agreat.
Plati neoficiale catre medici
A fost evaluat răspunsul la întrebarea: “Ar fi de așteptat ca pacienții să efectueze plăți neoficiale?” cu o serie de răspunsuri: “Nu!”, “Uneori, depinde de situație” și “Da, frecvent”. Ca plată informală s-a considerat orice plată făcută de pacient în plus față de co-plata oficială.
Procentul de nașteri prin operație cezariană
Operatiunile prin cezariana sunt asociate cu un risc crescut de deces maternal și complicații, astfel încât utilizarea trebuie limitată la câteva indicații bine definite, cum ar fi poziția periculoasă a placentei sau a fetusului. Organizația Mondială a Sănătății estimează că nu mai mult de 10-15% din nasteri sunt asociate cu un motiv justificat din punct de vedere medical pentru o operație de cezariană.
La evaluare, s-a presupus că ratele ridicate de cezariană reprezintă o indicație privind sprijinul prenatal scazut și serviciile proaste dupa nasterea copilului – în consecință, o rată mare de operatii de cezariană apare cu scor roșu. Profesioistii din sanatate suspectează că operația prin cezariană poate camufla lipsa de informații și sprijin înainte de naștere, precum și lipsa accesului la medicamente sau a medicilor care doresc să programeze nașteri.
Cele mai mari rate de cezariana din lume se găsesc în Cipru, Grecia și America Latină (Brazilia și Venezuela, au rata aproape sau peste 50%).
Nu există nicio corelație pozitivă între bogăția națională și ratele mari de cezariana; mai degrabă invers!
Sursa: baza de date WHO Health for All, 2017-12-07 (actualizată din 2016).
Consumul de antibiotice
În 2012, indicatorul utilizat a fost “% din populația care cunoaște că antibioticele nu sunt eficiente împotriva frigului și a gripei”. EHCI 2013 a utilizat ca factor de evaluare vânzările de antibiotice pe cap de locuitor, presupunând că o utilizare restrictivă este bună din punct de vedere al rezistentei.
Există un model european de asistență medicală?
După rezultatele Euro Health Consumer Index pe o perioadă mai mult de zece ani pot fi trase următoarele concluzii:
- Serviciile europene de sănătate publica continuă să se îmbunătățească, evaluand dupa rezultatele tratamentului, precum și poziția pacientului/consumatorului.
- Corelația dintre banii cheltuiți și performanța asistenței medicale este evidentă pentru rezultatele tratamentului, dar inexistentă pentru accesibilitate.
- Există multe date statistice la nivel european din domeniul sănătății care pot fi folosite pentru a îmbunătăți procedurile medicale. Sunt făcute progrese mici în ceea ce privește procesul de învățare privind reforma sistemelor de sănătate, unii medici și unii manageri pun în aplicare schimbări, politicienii insa o fac mai rar.
Era odată cand, profesionistii din sanatate au crezut că UE va juca un rol în evolutia performanțelor sistemelor de sănătate în beneficiul europenilor. Inițiativa de îngrijire transfrontalieră ar fi putut deveni un factor puternic pentru transparența și integrarea îngrijirii. Dar realitatea ne spune că s-au întâmplat foarte puține lucruri.
The Euro Health Consumer Index indică în fiecare an un număr de inițiative naționale de succes; în acest an, pentru a alege câteva exemple, precum Slovacia care a îmbunătățit radical accesul la tratament, si alti jucători mici precum Macedonia și Muntenegru au folosit e-health pentru a elimina timpul de așteptare al pacientului.
Ne întrebăm când România va urca în acest clasament(locul 34 la nivel european). Ce trebuie făcut? Cine este dispus să o facă?
###
Vă mulțumim pentru interesul aratat! Dacă ați găsit acest articol util, interesant sau inspirațional, vă invit să ne lăsați comentariile voastre mai jos sau aici.
Pentru alte articole și pastile de inspirație urmariti-ne pe site sau pe pagina noastră de Facebook.