Invazia robotilor

Vin robotii…

“Dispensarea automată oferă o oportunitate de a schimba modul în care funcționează farmacia”

Aproape 70% din farmaciile comunitare din Danemarca utilizează tehnologia de distribuire automată, în timp ce în restul Europei continentale procentul se ridică la 30-40%.

Fapte si observatii:

  • Farmacii observa o creștere cu 10-15% a numărului de produse distribuite după instalarea unui robot.
  • Farmaciile care efectuează peste 8.000-10.000 de produse pe lună pot obține beneficii semnificative din automatizare.
  • Un robot poate fi plătit în termen de unu până la trei ani.

Reducerea finanțărilor din domeniul farmaceutic, temerile legate de viitor și preocupările legate de fiabilitatea tehnologiei nu ar trebui să oprească farmacistul să aibă în vedere distribuirea automată, spune Michel Jürgens, director de vânzări la Becton Dickinson (BD), producătorul gamei de roboți automate de distribuție Rowa. Distribuția automată, spune el, oferă “o oportunitate de a schimba modul în care funcționează farmacia”.

Un alt fan al automatizării este David Vanns, director de operațiuni la Weldricks. Întrebat dacă este prea devreme să investești în tehnologie, având în vedere reducerile de finanțare, răspunsul său este “absolut nu”. Weldricks deține 65 de farmacii comunitare pe întreg teritoriul South Yorkshire, multe dintre acestea cu roboți de distribuire a produselor farmaceutice.

“… suntem cu toții sub presiunea timpului, spune Vanns, tehnologia permite farmaciștilor să se detaseze de la eliberarea de produse farmaceutice, permițându-le să aibă o imagine de ansamblu asupra afacerii și oferă oportunitatea de a-și folosi abilitățile clinice”.

Pericole

Unul dintre îngrijorările pe care farmacistul le are în legătură cu automatizarea  se refera la durabilitate, fiabilitate si incredere.  “Roboții de distribuție sunt foarte stabili și se execută aproape 100% fără eșec”, spune Michel Jürgens.

În cazul puțin probabil al unor neconformitati, Becton Dickinson estimează că majoritatea problemelor pot fi rezolvate în decurs de patru până la opt ore, cu peste 85% din cazuri făcute de la distanță.

Cheia bunei funcționari a tehnologiei este întreținerea, astfel încât taxa lunară de întreținere este un alt cost pe care trebuie luat în considerare.

Managementul stocului

O altă îngrijorare este compensarea costurilor. Utilizand robotii de dispensare, farmaciile pot reduce semnificativ timpul petrecut in managementul stocurilor.

Alte beneficii includ: mai puține produse care depășesc termenul de valabilitate, deoarece robotul funcționează pe baza “primul intrat, primul iesit”, iar nivelul stocului poate fi redus, creste cashflow, timpii de așteptare se reduc, aceasta atrage mai mulți pacienți.

Timpul economisit cu ajutorul tehnologiei este echivalent cu aproximativ un membru cu normă întreagă.

“Nu este vorba despre reducerea numărului de angajați în farmacie”, spune Jürgens. “Este vorba despre utilizarea numărului de angajați pe care îl aveți într-un mod mai eficient, astfel încât să vă puteți dezvolta afacerea. Publicul larg doreste ceva diferit astăzi, ceea ce explică de ce farmaciile online se dezvoltă rapid. Acest aspect este ceva ce farmacia comunitara trebuie să ia foarte în serios.”

Toată lumea se teme că Amazon va veni in industria farmaceutica, dar dacă vom continua să eliberam cutii fără îndrumare, fara sfaturi despre sanatate, de ce sa nu consideram Amazon ca optiune? Trebuie să schimbăm acest lucru!

Investiție viabilă ?

Depinde de motivele pentru care vreți un robot.

“De obicei, farmaciile care efectuează peste 8.000-10.000 articole pe lună obțin beneficii semnificative din automatizare, deoarece au un nivel ridicat de complexitate în afaceri. Cu toate acestea, unii care ruleaza aproximativ 6.000 de articole sunt foarte mulțumiți “, spune Michel Jürgens.

 

Roboții pot fi achiziționați la costuri mult mai mici decât acum câțiva ani, deoarece hardware-ul și întreținerea au fost reduse cu aproximativ 25% – deținerea unui robot de distribuție este acum mai fezabilă.

Farmaciile își pot plăti robotul de distribuție în decurs de unu până la trei ani.

Managementul schimbării

Cheia pentru instalarea unui robot este gestionarea așteptărilor și de a avea un nou plan, spune Jürgens. Nu este vorba despre instalarea unui robot și de a continua așa cum era inainte.

Weldricks a realizat un manual pentru a explica ce se va întâmpla și de ce, atunci când un robot este instalat, oferă instruirea personalului și îi implică în implementare. Automatizarea sporește satisfacția angajaților, deoarece “se elimină o mulțime de stres și temerile legate de posibilele pierderi de locuri de muncă sunt de obicei nefondate”, spune Jürgens.

Schimbările au, de asemenea, un impact asupra publicului, care în mare parte salută utilizarea tehnologiei. Din nou, implicarea lor în acest proces este utilă, pe care Weldricks o face prin desfășurarea unei competiții “porecliti robotul” cu școlile locale. În plus, deoarece utilizarea unui robot modifică fluxul de lucru în farmacie, este necesară o reorganizare. Acest lucru face ca intreaga experienta sa fie mai buna pentru pacienti si deoarece este mai eficienta si reduce timpul de asteptare “, spune Vanns.

 

Robot de distribuitie - Beaton Dickinson Rowa Vmax 160
Robot de distribuitie – Beaton Dickinson Rowa Vmax 160

 

Imbrățișarea tehnologiei

Mulți oameni se tem să investească in tehnologie din cauza unui viitor necunoscut, dar unii vor investi astfel încât să fie pregătiți pentru viitor”, spune Michel Jürgens

Farmacia trebuie să îmbrățișeze inevitabil tehnologia, spune David Vanns. “Lucrul care iese în evidență în ceea ce privește tehnologia este că, în ultimii 40 de ani, rata schimbărilor a fost fenomenală. Este acum exponențială, astfel încât vom vedea același domeniu și același nivel de schimbare în următorii 15 ani, așa cum am avut în ultimii 40 de ani. Dacă aveți de gând să ramaneți în afaceri, trebuie să acceptați acest lucru ca un fapt al vieții, să abordati problemele legate de schimbările tehnologice rapid.”

###

Acesta este un material tradus si adaptat pentru a contribui la educatia si dezvoltarea profesionistilor din sanatate.  

###

Va multmim pentru interesul aratat! Daca ati gasit acest articol util, interesant sau inspirational, va invit sa ne lasati comentariile voastre mai jos sau aici

Pentru alte articole si pastile de inspiratie urmariti-ne pe site sau pe pagina noastra de Facebook.


Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.