Practica farmaceutică și în consecință, programele farmaceutice au suferit schimbări semnificative în ultimii ani, ca răspuns la un mediu economic, politic și social aflat în schimbare rapidă. În acest context, rolul farmacistului s-a extins pentru a include o interacțiune mai țintită si mai direcționată către pacient în ceea ce privește furnizarea de informații privind sănătatea și sfaturi privind utilizarea în siguranță și rațională a medicamentelor. Pentru a îndeplini aceste roluri în mod eficace, farmaciștii trebuie să fie bine pregătiți pentru a trata comportamentul și psihologia pacienților. Înțelegerea aspectelor socio-comportamentale ale pacientului în procesul de utilizare a medicamentelor este esențială pentru obținerea rezultatelor clinice și umane optime din cadrul terapiei. Conceptul de științe comportamentale și psihologia sănătății sunt încorporate ca și concepte fundamentale în domeniul farmaciei sociale și, prin urmare, este imperativ ca aceasta să fie predată și cultivată viitorilor practicieni în domeniul farmaceutic.
Scopul farmaciei sociale este de a îmbunătăți starea de sănătate, creșterea speranței de viață și sporirea calității vieții pentru persoanele defavorizate social și financiar prin facilitarea accesului la tratamente medicale.
Cum se atinge acest scop?
Prin distribuția gratuită a medicamentelor pentru cazuri sociale, persoanelor cu venituri mici, pensionarilor, șomerilor, persoanelor cu handicap sau copiilor fără familie, dar și pentru diverse instituții de învățământ sau de ocrotire socio-medicală (cămine de bătrâni, școli, grădinițe, asociații si fundații).
Cum se poate înființa o farmacie socială?
- In cadrul unei farmacii comunitare sau într-un spațiu independent, fie într-un spațiu aparținând unei instituții medicale.
- Înființarea unei farmacii de circuit închis într-o instituție medicală
Care este modul de funcționare?
Farmacia de circuit deschis
- Eliberarea medicamentelor pentru persoanele defavorizate social în baza rețetelor eliberate de medici autorizați și în baza documentelor ce atestă starea de boală și veniturile reduse.
- Servicii de măsurare a tensiunii arteriale, a glicemiei sau diferite alte servicii medicale
- Prevenție și educație în sănătate.
Farmacia de circuit închis
- Distribuirea medicamentelor donate, persoanelor defavorizate social în baza rețetelor eliberate de medici autorizați și în baza documentelor ce atestă starea de boală îi veniturile reduse
- Beneficiarii vor fi internați în respectiva instituție medicală
- Prevenție și educație în sănătate.
Baza legală pentru înființarea farmaciei sociale:
- Legea farmaciei nr. 266/2008, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.448 din 30.06.2009.
- Legea 95/ 2006 – Titlul XIV
- Instituţia implicată – Ministerul Sănătăţii – Direcţia Farmaceutica si Dispozitive Medicale
Surse de finanțare pentru farmacia de circuit deschis:
- Susținere de capital pentru achiziționarea medicamentelor
- Relații comerciale strategice cu distribuitorii și producătorii de medicamente
- Relații contractuale cu CNAS
- Sponsorizări, donații echipamente, voluntariat.
Surse de finanțare pentru farmacia de circuit închis:
- Donații medicamente conform OMS 1032/2011
- Relații contractuale CNAS
- Achiziționare produse prin sistemul licitații SEAP
- Sponsorizări, donații echipamente, voluntariat.
Un astfel de proiect a fost inițiat de Asociatia Investește în Sănătate, un proiect ambițios care își propune facilitatare accesului la medicamente și servicii medicale pentru persoanele defavorizate social.
Pentru cei care doresc să se alăture acestui demers și își doresc să se implice personal sau financiar, o puteți face accesând www.investesteinsanatate.ro.